Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Många i Sverige lever lite på gamla meriter…”

Andréas Johansson, före detta förbundskapten i padel.
Foto: PRIVAT

Svensk padel växer så det knakar. 

Men på elitnivå är det en bra bit upp till de bästa nationerna. 

– Vi tappar till toppen, men plockar man bort Spanien står vi oss jättebra mot övriga länder i Europa, säger förre förbundskaptenen Andréas Johansson, 37. 

Allt fler svenska spelare tillbringar mer och mer tid i padellandet nummer ett Spanien. Exempelvis Calle Knutsson och Daniel Windahl som storsatsar för att kunna hävda sig på WPT-touren. 

– Vi behöver tid och rejäla satsningar för att på sikt kunna utmana de bästa. Många i Sverige lever lite på gamla meriter ( i andra racketsporter) och får ihop ett par matcher i veckan, men det finns några som har ett upplägg som börjar likna tennisspelarnas med team runt sig, säger helsingborgaren Andréas Johansson, som numera jobbar heltid med padel och hjälper spelare med träningsupplägg. 

– Bygga anläggningar och hallar är vi jätteduktiga på i Sverige, vi är duktiga företagare, men att få fram bra tränare och bra spelare tar tid. Man behöver få ihop sina 10 000 timmar på banan, men nu börjar det komma upp unga spelare som hållit på sedan de var tio år. 

Andréas Johansson.
Foto: PRIVAT

”Vi toppar mellanskiktet”

I världstoppen är det framför allt Argentina och Spanien som dominerar stort. 

Trots padelboomen i Sverige knappar vi inte in. 

– Det är lätt att ta snabba steg i början när några börjar bli seriösa, men vi tappar mot toppen. Men det är många skikt innan dess som vi tar mark på. Jag tycker att vi toppar mellanskiktet tillsammans med Frankrike, fortsätter Andréas Johansson, som själv har en bakgrund inom bordtennis och började med padel 2013. 

Väldigt många svenskar spelar padel, men väldigt få tränar padel. 

Det är lätt att dra ihop ett kompisgäng som kör en tvåtimmarsmatch, men det är inte alls lika vanligt att stå och nöta grundslag med en tränare. 

– Det skvallrar lite om var vi är som nation, där är vi supernya. Våra bästa spelare tränar ju, absolut, men ska man jämföra med fotbollen kommer du ganska långt ner i seriesystemet innan du hittar något liknande. I division fem finns det lag som kör tre träningar i veckan plus match på helgen. Men över tid kommer det att ändras inom padeln. 

”Gäller att hitta sin roll i laget”

Många spelare i världstoppen är runt 40 år gamla, men även där är ett skifte på gång eftersom sporten växer världen över. 

Spanjoren Juan Lebrón var 24 när han blev världsetta. 

– Det finns även exempel på en 19-åring som tagit sig hela vägen till final. De yngre är starkare och rörligare, men man ska inte glömma att padel är en lagsport och det gäller att hitta sin roll i laget. De äldre kan ta en roll som gör att de hänger kvar, säger Andréas Johansson. 


TV: Elitspelarens råd: Så lyckas du med padel

Elitspelarens råd: Så lyckas du med padel