Foto: Tommy Holl/IBLFoto: Tommy Holl/IBL
 Foto: Tommy Holl/IBL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Många fick kanske en fel bild av mig”

Publicerad

Max Friberg, 24, var namnet som fastnade på mångas läppar när Sverige vann JVM-guld 2012. En turnering där forwarden själv vann skytteligan.

Vad som i efterhand visat sig både varit på gott och ont.

– Många fick kanske en fel bild av mig under den turneringen, säger han till Frölunda Indians hemsida. 

Max Friberg var en av de viktigaste kuggarna i det svenska juniorlandslag som vann JVM 2012 under ledning av Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Under sina sex matcher i turneringen noterades forwarden, som är fostrad i Skövde, för nio mål och två assist – och blev en favorit hos det svenska folket.

Sedan dess har han varit bosatt i Nordamerika i fyra år och den omedelbara succén har uteblivit. Men nu har han återvänt och skrivit ett treårskontrakt med Frölunda. 

”Då får publiken bua ut mig”

– Många fick kanske en fel bild av mig under den turneringen. Jag är framför allt en hårt arbetande spelare som gillar att bidra offensivt. Jag ger 100 procent i varje byte och gör jag inte det får publiken bua ut mig, säger han.

I Nordamerika spelade han sina två första säsonger huvudsakligen i Anaheim Ducks farmarlag Norfolk Admirals. I januari 2016 blev han dock trejdad till Montréal Canadiens där han blev lagkapten för AHL-laget St. Johns IceCaps.

– De första två åren var positiva, efter det kände jag inte att jag utvecklades. Jag gjorde ett gediget jobb, men det finns det många spelare som gör. Men att vara kapten var en bra upplevelse och jag ångrar inte att jag åkte över, säger han.

”Hade hört om försäsongsträningen..”

I och med sin uppväxt i Skövde har Friberg ett långt gånget förhållande med Frölunda. Men förutom att ha sett en hel del matcher genom åren så har han också varit medveten om vilken filosofi klubben jobbar efter sedan Roger Rönnberg tagit över som huvudtränare.

– Jo, jag hade hört om den hårda försäsongsträningen och det stämde. Det finns en vilja att vinna i hela föreningen och det vill jag också. Frölunda har motsvarat alla förväntningar jag hade, säger han.

Frölunda har nu gått på fyra veckors semester och laget kommer att återsamlas igen den 31 juli.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag