Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manés IFK-mål: Vill vinna innan jag drar

NYA GULDJOKERN? Malick Manés resa har gått från Senegal till Sverige via Norge och Kazakstan. Nu vill han vinna titlar med Blåvitt.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NURobin Söder, 22 årHar varit ett aktat namn under flera år. Gjorde i fjol sin bästa säsong med nio allsvenska mål. Är i år tänkt att ta en ännu större roll i den blåvita offensiven när Tobias Hysén försvunnit. Har börjat 2014 starkt.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NUMalick Mané, 25 årSenegalesen är det senaste tillskottet i offensiven för Blåvitt. En stark spelare som är bra på att täcka boll. Inledde mycket starkt i sin U21-debut mot Falkenberg och lär bli en sevärd attraktion i allsvenskan.
Foto: Carl Sandin
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NULasse Vibe, 27 årInkastspecialisten gjorde under fjolåret succé som högermittfältare. Har efter Tobias Hyséns flytt till Kina tagit steget upp som anfallare. Har tagit över rollen som djupledslöpare under försäsongen.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NUGustav Engvall, 17 årTalangen som fick sitt stora genombrott under fjolårets U17-VM smakade på allsvenskan redan förra året. En vass målskytt som med fördel kan kastas in för att förändra matchbilder.
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NUDarijan Bojanic, 19 årI grunden mittfältare som kan flyttas upp i en nummer 10-roll i anfallet. Hade vissa problem med fysiken under fjolåret men ska ha rättat till det till årets säsong. Väldigt spelskicklig och har ett ruggigt skott.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
ANFALLSALTERNATIVEN I IFK GÖTEBORG JUST NUSam Larsson, 20 årDen briljante teknikern har under 2014 varit bofast på vänstermittfältet men visade under fjolåret att han är kapabel även att spela i kedjan som ett släpande vapen bakom en spjutspets.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
1 / 7

GÖTEBORG. Han är värvad för att ersätta en Hysén i självaste Blåvitt. Men Malick Mané har större ambitioner än så med sin fotboll.

I sin första stora intervju berättar han om rädslan för fotbollssupportrar, ungdomsbästisen som gick bort - och hur han lurade sin egen mamma.

- Hon är inte arg på mig längre. När jag berättade att jag skulle till Sverige hörde jag henne gråta av lycka i telefonen, säger Mané.

I Partillebohallen sitter den 25-årige senegalesen Malick Mané på en stol och blir sminkad. En servett är nedstucken mellan hans hals och kragen på hans matchtröja, en sminkös pudrar honom i ansiktet med en pad. Hela Blåvitts a-trupp skall fotograferas och nyförvärvet Mané är först ut. Det gnisslar om plastdubbarna när han går över hallens gummigolv. Han ställer sig framför kameran och får instruktioner från IFK:s marknadschef Andrej Häggblad.

- Tänk dig den första matchen mot AIK. Du har gjort ditt andra mål och vill presentera dig för hela Sverige. Du pekar på dig själv: "Här är jag!"

Mané tar tag i den randiga tröjan och ger ifrån sig ett tillgjort segerskrik. Blixtarna smätter och anfallaren spricker upp i ett brett leende.

- Jag fick göra sådant här i Kazakstan också. Men det var aldrig så här seriöst, säger han.

Proffsigt bemötande

Fotograferingen avslutas med att Mané får kliva upp på en roterande platta. C Mores kameror spelar in en kort film på när han snurrar, den ska användas för spelarpresentationer under tv-sändningarna.

- Det är nästan lite förvånande vilken proffsig klubb IFK är. Alla vill verkligen någonting här, försöker sitt bästa varje dag.

Har laget utsatt dig för någon inkilning ännu?

- Nej, jag tänker inte ställa upp på det heller. I Kazakstan gjorde de så: jag fick stå framför hela laget och ropa Suka blat! Det är ett ryskt svärord, men jag förstod inte det. Så alla skrattade åt mig utan att jag visste varför.

Hur hamnade du ens i Kazakstan?

- En norsk tränare kom till Senegal och såg mig spela, sedan flyttade jag till Sandefjord. Men under min tid där åkte vi ner i andraligan och där var jag inte intresserad av att spela. Det fanns möjlighet att bli utlånad till Aktobe i Kazakstan, ett bra lag som spelade i Europa League. Men fansen var väldigt stökiga, de hatade spelarna när vi förlorade matcher. Slog sönder deras bilar och hotade dem.

Rädd för fansen

Var du någonsin rädd för dina egna supportrar?

- Jag gjorde mål i nästan varje match, så de var aldrig ute efter mig. Egentligen ville jag stanna i Kazakstan, de erbjöd mig ett kontrakt med väldigt mycket pengar. Men jag gillade inte fansen, jag var rädd för att de skulle börja hota mig också om jag spelade dåligt. När möjligheten att flytta tillbaka till Norge dök upp tvekade jag inte.

Malick Mané föddes den 14 oktober 1988 i Senegals näst största stad, Ziguinchor. Som liten gick han för att se det lokala storlaget Casa Sport spela - och det var också i den klubben han i hemlighet började spela fotboll. Det skulle dröja flera år innan hans familj upptäckte vad han egentligen gjorde med sin fritid.

- Min mamma ville aldrig att jag skulle spela fotboll. Efter träningarna gick jag hem till kompisar och duschade, så att hon inte skulle misstänka något. När jag var 16 år spelade jag min första ligamatch, då gjorde jag två mål och efteråt kom massa fans hem till oss och sjöng. Det var så min mamma fick reda på att jag spelade. Hon blev galen och skällde ut mig.

Är hon fortfarande arg?

- Nej, det är hon inte. Egentligen har jag alltid hållit med henne, det är bättre att vara duktig i skolan. I Senegal finns väldigt många unga som vill spela fotboll, få lyckas, men jag har haft turen att få bra kontrakt som hjälper hela min familj.

En allsvensk lön måste räcka ganska långt i Senegal?

- Ja, verkligen. Jag har faktiskt kunnat starta en egen skola hemma: Éric Academy Football. Det är bra för jag har råd med bussar, bollar, nät och allt som behövs. Jag tycker det är bra när fotbollsklubbar har skolor också, då kan man ha lektioner på förmiddagen och träna efteråt.

Bäste vännen dog i cancer

Éric Academy Football, varför heter den så?

- Éric var min bästa när jag var ung. Vi spelade fotboll tillsammans och sa alltid till varandra: "Om jag blir proffs ska jag ta med dig till Europa", eftersom det är lättare att hitta en klubb om man redan är på plats. Men Éric hade cancer, han dog 2007 när vi var 19 år. Därför kändes det rätt att ge min skola hans namn, så att han inte skulle försvinna.

Senast en senegales spelare allsvenskt i en blåvit tröja var 2003, då Mamadou Diallo gjorde 13 matcher för IFK Göteborg. Den då 32-årige anfallaren slog ner som ett yrväder på Kamratgården. Han kallades för "Big Mama", bar ormskinnskor och inför derbyt mot Öis färgade han håret blåvitrandigt. Något liknande tänker inte Malick Mané bjuda på.

- Jag pratade med Diallo innan jag skrev på för IFK. En av mina bästa vänner är Aliou Cissé, som spelade i PSG och Birmingham. Jag ringer honom flera gånger i veckan och pratar om min karriär. När Blåvitt hörde av sig fixade Cissé numret till Diallo för att vi skulle kunna snacka lite.

Tänker du också flörta med fansen genom att färga håret?

- Nej, det kan jag inte. Jag är muslim och kan inte färga mitt hår på det sättet.

Praktiserar du din tro?

- Ja, jag ber många gånger varje dag. Ännu vet jag inte om det finns någon moské i Göteborg, men jag har ordnat en plats på hotellet där jag kan be. När jag får en egen lägenhet blir det lättare. Men ramadan är jag inte med på, det går inte som elitidrottare.

Vill se glädjen

Du skrev på ett fyraårskontrakt med Blåvitt. Varför?

- För att det är en stor klubb. Jag vill inte vara här i ett år och sedan försvinna, jag vill vinna innan jag drar. Så klart kom jag hit för att spela fotboll, men helst av allt vill jag göra folk glada. När jag har gjort mål brukar jag titta ut över publiken för att se hur glada de blir, då blir jag också gladare.

Tycker du att fotboll är ett bra verktyg för att göra folk glada?

- Ja, verkligen. Det är bara att se på min akademi i Senegal. Många unga där är ensamma, de har inga föräldrar som tar hand om dem. Det är sådana barn som jag kan ta hand om, som fotbollen kan ta hand om. Nu har två spelare från min skola varit och provtränat i Sogndal. Det är fantastiskt för dem, även om det aldrig blir något. När jag slutar spela kommer jag inte att stanna här. Då vill jag åka tillbaka hem, det är där jag behövs bäst, säger Malick Mané.

HAR LIRAT EN LANDSKAMP

Namn: Malick Mané

Ålder: 25 år.

Klubbar: Casa Sport (Senegal), Sandefjord (Norge), Aktobe (Kazakstan), Sogndal (Norge) och IFK Göteborg.

Landskamper: En A-landskamp för Senegal.

Mål: Gjorde totalt 31 mål på 141 matcher under sin tid i Norge.

FRÅN SENEGAL

Huvudstad: Dakar.

Invånare: 13,5 miljoner.

Bnp/capita: 2 000 dollar (att jämföra med Sverige, som ligger på knappt 41 000 dollar).

Språk: Franska (officiellt) och ett antal stamspråk som Wolof, Soninke, Serer, Fula, Maninka och Jola.

Storlek: 200 000 kvadratkilometer (Sverige: 450 000 kvadratkilometer).