Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Målvakten Hasse, 51, hyllas efter sin död

"Fotbollen blev hans liv – det var hans viktigaste grej. Hasse visade att man kan vara med i en idrottsförening och bli världens bästa idrottsman trots att man har downs syndrom", säger tränaren och lagets grundare Thor Guttormsen.
Hasse började karriären som back men skolades om till målvakt. Tränaren Thor berättar: "Han fick Ravelli som idol och då blev det som så att han skulle bli målvakt. Men det var nog inte hela sanningen... Hasse var lite lat och målvakter brukar ju ta sig lite friheter och det lockade Hasse också. Men det erkände han aldrig, han var en lurifax nämligen. Så fort det är något jobbigt ska målvakter göra egna övningar eller stå och tänja."
Ja, Hasse beskrivs som lite lat och därför lockade målvaktsrollen. En roll han emellertid axlade med bravur. "Sveriges bästa målvakt..." skriver utlandsproffset och förre IFK Göteborg-spelaren Tobias Hysén på Twitter.
Hasse beskrivs som en profil på och utanför planen. Och en viktig spelare. "Han har visat att det går att idrotta som alla andra", säger tränaren Thor Guttormsen.
Efter sin bortgång hyllas Hasse av tusentals, Däribland landslagsforwarden Tobias Hysén. Och idolen Thomas Ravelli, så klart.
"Vi tackar dig för allt Hasse och vi lovar att kämpa & jobba hem som du alltid skrek. Hoppas det finns en målbur i himlen, som du kan vakta Hasse!" skriver klubben bland annat i sitt minnesinlägg på Facebook.
Hasse Ravelli, som han ville kallas, träffade den "riktige" Thomas Ravelli flera gånger. VM-bronshjälten var Hasses stora idol. Här gör de Hasses speciella tecken med armarna ihop. Det betydde kort och gott: Här släpps inga mål förbi!
"Det var Hasse själv som kallade sig för Hasse Ravelli".
Under onsdagen ska ledare och spelare i Grunden Bois tända ett ljus och minnas Hasse tillsammans.
1 / 9

Hasse Lundström var fotbollslaget Grunden Bois målvakt i över 20 års tid och blev en rejäl profil på och utanför planen.

Hasse gick nyligen bort – och nu hyllas han av såväl privatpersoner som kända idrottsstjärnor.

Budskapet är tydligt: Han var världens bästa målvakt.

– För det finns väl ingen annan målvakt som aldrig släpper in bollar? säger tränaren och lagets grundare Thor Guttormsen.

Idrottsföreningen Grunden Bois i Göteborg – en förening öppen för alla sedan 1992, men särskilt spelare med intellektuella funktionsnedsättningar – är i sorg.

Anledningen är att klubbens allra största ikon, 51-årige målvakten Hasse Lundström, som föddes med Downs syndrom, har gått bort efter en tids sjukdom.

– Hasse var en levande legendar. En av de riktiga "urboisarna" som har varit med oss i stort sett sedan vi startade fotbollen 1992. Det går att säga precis hur mycket som helst om den mannen, säger Thor Guttormsen.

Hasse "Ravelli" Lundström och den fruktade anfallsstjärnan och lagets nummer 10, Tony Bärgård, blev två rikskända profiler efter dokumentären som sändes om Grunden Bois vid flera tillfällen på SVT i början av 2000-talet.

Unik i världsfotbollen

På sin Facebook skriver föreningen att Hasse Lundström var unik i världsfotbollen då hans signum var att han aldrig släppte in några mål.

– Hasse började faktiskt som back, men sedan fick han av någon anledning Thomas Ravelli som idol och skulle börja stå i mål. Han började själv att kalla sig "Hasse Ravelli" och det var så han alltid presenterade sig, berättar Thor Guttormsen.

Thor Guttormsen misstänker dock att det inte bara var Ravelli som fick Hasse Lundström att börja stå i mål.

– Som målvakt så behöver du ju inte springa så mycket. Målvakter står ju mest och tänjer vid stolpen och kan hävda att de måste känna på bollen medan de andra värmer upp. Jag tror att Hasse visste vad han gjorde när han tog beslutet om att bli målvakt säger Thor Guttormsen.

Eget tecken

Det som gjorde Hasse Lundström unik var hans knep att korsa armarna varje gång han släppte in ett mål. Enligt honom själv räknades då inte målet.

– Det spelade ingen roll om bollen borrade sig upp i krysset. Gjorde han sitt tecken förnekade han alltid mål, säger Thor Guttormsen.

Under sina sista år spelade Hasse Lundström med Grunden Bois g-trupp.

I laget spelar även den tidigare anfallsstjärnan Tony Bärgård som på äldre dagar har sadlat om till målvakt.

– Tony och Hasse har varit tillsammans hela vägen och mot slutet hade de hade lite hatkärlek mellan varandra om vem som var bäst. Båda två hävdade ju att de var bäst i världen. Men vid sidan av planen var de goa kompisar, men de gav varandra lite tjuvnyp när de kunde precis som det ska vara och nu får Tony axla eget ansvar som målvakt i g-laget, säger Thor Guttormsen.

Under onsdagskvällen kommer Grunden Bois att hedra Hasse Lundström under g-truppens träning.

– Vi kommer att tänka på Hasse och prata med våra spelare om det som hänt. Hasse är och kommer alltid vara en av hörnpelarna i Grunden Bois historia, säger Thor Guttormsen.

Sörjs av Thomas Ravelli

En som sörjer målvaktslegendaren är hans idol Thomas Ravelli som vid flera tillfällen fick äran att träffa och spela med Hasse Lundström.

– Jag såg det på Twitter i går och jag visste inte om att han var sjuk. Jag har träffat honom flera gånger och sett honom på tv och jag tyckte att han var fantastiskt person. I och med att han använde sig av mitt efternamn kände jag också någon form av samhörighet med honom. Det är framför allt tråkigt för hans anhöriga och nära och kära. Jag kommer att minnas honom som en härlig person som visste hur man levde för dagen och hur man såg positivt på saker och ting i livet, säger Thomas Ravelli.

Tränaren Thor Guttormsen har själv författat hyllningen till Hasse Lundström på Grunden Bois Facebooksida.

"Vi tackar dig för allt Hasse och vi lovar att kämpa & jobba hem som du alltid skrek. Hoppas det finns en målbur i himlen, som du kan vakta Hasse!" skriver han bland annat.

Grunden Bois har "bara" 1 500 gilla på Facebook men klubbens hyllning har fått ett enormt genomslag. Drygt 5 000 personer har gillat minnesinlägget som även resulterat i hundratals delningar och närmare 800 kommentarer.

– En kvarts miljon människor har tagit del av inlägget på Facebook. Och Hasse trendade även på Twitter. Det har varit sanslösa siffror, det är inte klokt. Det är liksom människor man inte känner, inte boisare, utan folk man inte vet vilka de är alls, säger Thor Guttormsen.

Hasse "Ravelli" Lundström blev 51 år gammal.

Grunden Bois verksamhet har växt så det knakar sedan starten 1992. GT har bland annat skrivit om hur klubbens damer utmanade det danska landslaget.

Grunden Bois

Grunden Bois

Grunden Bois är en idrottsförening, öppen för alla men speciellt för spelare med intellektuella funktionsnedsättningar. Klubben bildades 1992 och förutom fotboll bedriver klubben även innebandyverksamhet. 2014 hade klubben cirka 350 medlemmar.