Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENFoto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
 Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Mäktig invigning för Gothia Cup

Publicerad

Närmare 1 800 lag från 82 olika länder.

Världens största ungdomsturnering i Gothia Cup är i gång – och den inleddes med en färgsprakande invigning framför 50 000 personer på Ullevi.

– Det var häftigt, säger Lukas Bjuremar som spelar i Karlslunds P13-lag.

Runt 40 000 spelare intog under måndagen någon av de 100 fotbollsplanerna i Göteborg för Gothia Cup.

Turneringen kommer nu att äga rum med gruppspel och slutspel under hela veckan –  och finalerna avgörs på Gamla Ullevi fredag och lördag.

Men innan turneringen på riktigt kan sparkas i gång krävs också den årliga invigningen på Ullevi. Dit tog sig 50 000 åskådare – och majoriteten fick nog en minnesvärd kväll att blicka tillbaka mot.

”Gillade fyrverkerierna”

– Jag gillade fyrverkerierna och musiken, säger Meron Evu, som är född i England men representerar den eritreanska klubben Asmara.

– Det är första gången vi är här. Men vi är ett bra lag och ska se till att vinna turneringen, säger han och får medhåll av sina lagkamrater.

Invigningskvällen på Ullevi inleddes med artister på scen, dansare och ett hav av  flaggor.

Nation efter nation presenterades sedermera in på Ullevi och flera låtar spelades upp till publikens glädje. Bland annat Youtube-succén ”Swedish fika” men även Lalehs "Goliat" och Khaleds ”C´est la vie”.

Stort jubel när Sverige presenterades

Efter att 81 länder hade presenterats avslutades kvällen med att Sverige fick kliva fram samtidigt som mängder med blågula ballonger kastades in på scenen och ljudnivån i Ullevi höjdes betänkligt.

Några som uppskattade det var Karlslunds P13-lag – som i år gör sin premiär i Gothia cup.

– Det var väldigt bra allting, säger Lukas Bjuremar och berättar om förväntningarna.

– Vi har förlorat två matcher så här långt, en match mot ett tyskt lag och en mot ett kinesiskt. Men det har varit kul ändå, säger han.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag