Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lurades av fejk-shejk – nu får 'Svennis' rätt

Svennis får rätt.
Foto: Bildbyrån & AP
Foto: MATT DUNHAM / AP
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATT DUNHAM / AP

Sven-Göran Eriksson lurades rakt i fällan av Mazher Mahmood.

Nu – elva år senare – vinner "Svennis" den rättsliga processen mot "fejk-shejken".

– Jag blev ledsen och arg, säger Eriksson till Daily Mail.

Svennis och Wayne Rooney.
Foto: MATT DUNHAM / AP

Det var i januari 2006 som Sven-Göran Eriksson, då engelsk förbundskapten, lurades till ett möte i Dubai med den så kallade fejk-shejken Mazher Mahmood. Mahmood förklädde sig till shejk och utgav sig för att vara affärsmän, men arbetade egentligen för den kontroversiella och numera nedlagda tidningen News of the World.

Över en lunch som smygfilmades avslöjade "Svennis" hemliga detaljer om sin fotbollsframtid och talade illa om engelska spelare, ledare och ligalag. Svensken berättade bland annat att han var villig att lämna sitt jobb som förbundskapten efter VM i Tyskland om han fick 65 miljoner kronor i årslön, att han var redo att ta över Aston Villa och att han var beredd att utnyttja sitt förhållande med David Beckham för att trygga sin ekonomiska framtid. Avslöjandet ledde till skandalrubriker och Eriksson lämnade senare förbundskaptensjobbet. 

Foto: BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Svennis planerar att stämma Mahmood 

"Gjorde mig ledsen och arg"

Sedan dess har det pågått en rättslig process och nu uppger Daily Mail att Svennis har vunnit den. Svennis säger dock att den rättsliga segern är en klen tröst när han förlorade "det bästa jobbet man kan ha".

– Visst, vi vann den rättsliga processen, men jag förlorade mitt jobb. De gjorde det här för att ge mig stora, stora problem inför VM. Man ska respektera media, det är bra att de kan skriva vad de vill, men det där gjorde mig ledsen och arg. Det tog ett år men vi vann målet, säger Sven-Göran Eriksson till Daily Mail.

Enligt tidningen ska Svennis ha fått skadestånd, men han vill inte avslöja hur mycket pengar det rör sig om.

Sven-Göran Eriksson tog över det engelska landslaget 2001 som första utländska förbundskapten någonsin. Under hans ledning nådde England kvartsfinal i VM 2002, EM 2004 och VM 2006. Efter VM i Tyskland 2006 lämnade han landslaget.


LÄS ÄVEN: Svennis öppnar för allsvensk återkomst