Svennis får rätt. Foto: Bildbyrån & APSvennis får rätt. Foto: Bildbyrån & AP
Svennis får rätt. Foto: Bildbyrån & AP
Foto: MATT DUNHAM / APFoto: MATT DUNHAM / AP
 Foto: MATT DUNHAM / AP
Foto: BILDBYRÅNFoto: BILDBYRÅN
 Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATT DUNHAM / APFoto: MATT DUNHAM / AP
 Foto: MATT DUNHAM / AP

Lurades av fejk-shejk – nu får 'Svennis' rätt

Publicerad

Sven-Göran Eriksson lurades rakt i fällan av Mazher Mahmood.

Nu – elva år senare – vinner "Svennis" den rättsliga processen mot "fejk-shejken".

– Jag blev ledsen och arg, säger Eriksson till Daily Mail.

Svennis och Wayne Rooney.Foto: MATT DUNHAM / AP

Det var i januari 2006 som Sven-Göran Eriksson, då engelsk förbundskapten, lurades till ett möte i Dubai med den så kallade fejk-shejken Mazher Mahmood. Mahmood förklädde sig till shejk och utgav sig för att vara affärsmän, men arbetade egentligen för den kontroversiella och numera nedlagda tidningen News of the World.

Över en lunch som smygfilmades avslöjade "Svennis" hemliga detaljer om sin fotbollsframtid och talade illa om engelska spelare, ledare och ligalag. Svensken berättade bland annat att han var villig att lämna sitt jobb som förbundskapten efter VM i Tyskland om han fick 65 miljoner kronor i årslön, att han var redo att ta över Aston Villa och att han var beredd att utnyttja sitt förhållande med David Beckham för att trygga sin ekonomiska framtid. Avslöjandet ledde till skandalrubriker och Eriksson lämnade senare förbundskaptensjobbet. 

Foto: BILDBYRÅN

LÄS ÄVEN: Svennis planerar att stämma Mahmood 

"Gjorde mig ledsen och arg"

Sedan dess har det pågått en rättslig process och nu uppger Daily Mail att Svennis har vunnit den. Svennis säger dock att den rättsliga segern är en klen tröst när han förlorade "det bästa jobbet man kan ha".

– Visst, vi vann den rättsliga processen, men jag förlorade mitt jobb. De gjorde det här för att ge mig stora, stora problem inför VM. Man ska respektera media, det är bra att de kan skriva vad de vill, men det där gjorde mig ledsen och arg. Det tog ett år men vi vann målet, säger Sven-Göran Eriksson till Daily Mail.

Enligt tidningen ska Svennis ha fått skadestånd, men han vill inte avslöja hur mycket pengar det rör sig om.

Sven-Göran Eriksson tog över det engelska landslaget 2001 som första utländska förbundskapten någonsin. Under hans ledning nådde England kvartsfinal i VM 2002, EM 2004 och VM 2006. Efter VM i Tyskland 2006 lämnade han landslaget.


LÄS ÄVEN: Svennis öppnar för allsvensk återkomst

Hector Junelind
Hector Junelind

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag