Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅNFoto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
 Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Foto: Pontus LundahlFoto: Pontus Lundahl
 Foto: Pontus Lundahl
Foto: Brandon Wade / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Brandon Wade / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Brandon Wade / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Tommy Holl / /IBLFoto: Tommy Holl / /IBL
 Foto: Tommy Holl / /IBL
Foto: Jerome Miron / STELLA PICTURES USA TODAY SPORTS/SIPA USAFoto: Jerome Miron / STELLA PICTURES USA TODAY SPORTS/SIPA USA
 Foto: Jerome Miron / STELLA PICTURES USA TODAY SPORTS/SIPA USA
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Lundqvists starka brev – till sig själv

Publicerad

Henrik Lundqvist var åtta år gammal när han gjorde sin första ishockeyträning.

Han vågade inte själv räcka upp handen när tränaren frågade om någon ville stå i mål – i stället gjorde tvillingbrorsan Joel det åt honom.

"Det var det. Du är nu hockeymålvakt. Gå och ta på dig dina skydd. Ett liv att smärta och misär väntar dig", skriver Rangers-stjärnan i ett känslosamt brev till sitt åttaåriga jag i The Players Tribune.

"Kära åttaåriga Henrik,

I morgon kommer ditt liv ta en ny riktning".

Så inleder New York Rangers-målvakten Henrik Lundqvist, 34, brevet till sig själv i amerikanska The Players Tribune. Texten är riktad till honom själv, dagen innan han gör sitt livs första hockeyträning.

Han beskriver hur han där får syn på en kille i full målvaktsmundering.

"Något med utrustningen fascinerar dig. Du tittar på honom i förtjusning. År 1989, på landsbygden i Sverige, så är den här killen den coolaste person du någonsin sett", skriver han.

När knattetränaren sedan pekade mot det andra målet och undrade om någon kunde tänka sig att ställa sig i det så var det Joel Lundqvist, Henriks tvillingbror (i dag Frölundakapten), som höjde Henriks hand.

På den vägen var det.

"Det är bara en puck. Och att stoppa den är kul"

I det långa brevet fortsätter Henrik Lundqvist att skriva uppmuntrade ord till sitt åttaåriga jag. Livet som hockeymålvakt beskriver han som ett liv av smärta och misär – men också ett liv fullt av lycka.

Trots att hans allra första minuter i en hockeybur slutade med att han ramlade och inte kunde ta sig upp – och trots att han släppte in 12 mål i sin första match – så uppmanar 34-åriga Henrik Lundqvist sitt yngre jag att aldrig tappa hoppet.

Han skriver om hur mycket tvillingarnas föräldrar offrar för att sönerna skulle få spela hockey. Han berättar om en hockeykarriär som, från och med den där första hockeyträningen, kommer att gå spikrakt uppåt. Från knattelaget i Åre, till Frölunda och Scandinavium vidare till Rangers och Madison Square Garden:

"Ditt liv kommer att ta dig till många intressanta platser, och många stora arenor. Men det spelar ingen roll om du kliver ut på en frusen sjö i Åre för att tampas med Joel, eller kliver ut på isen i Madison Square Garden inför 18 000 åskådare. Det är samma sport. Det är bara is. Det är bara en puck. Och att stoppa den är kul."

Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag