Henrik Lundqvist. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENHenrik Lundqvist. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Henrik Lundqvist. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅNFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
 Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Lundqvist: "Hockeyn är fienden där hemma"

Publicerad

Han är kungen av sitt Manhattan, efter mer än ett decennium som sista utpost i New York Rangers.

I maj förnyade Henrik Lundqvist också sin stjärnstatus i Tre Kronor efter VM-guldet i Köln.

Men allt har inte varit en lycklig dans på röda rosor - resandet har medfört vissa familjeproblem.

– Just nu är hockeyn fienden där hemma. De tycker att den tar lite för mycket tid och att jag är borta för mycket, säger Lundqvist i en intervju med Göteborgs-Posten

Kanada hade inför vårens ishockey-VM vunnit de två senaste världsmästerskapen, det senaste olympiska spelet samt World Cup. Vid vårens mästerskap gick också den stora hockeynationen till ännu en final, där de hade chansen att bli den första nationen på flera decennier att vinna tre år i rad.

Tre Kronor ville dock annat. 

Efter ett inte alls så smärtfritt gruppspel så förstärktes Tre Kronor med Henrik Lundqvist, av många ansedd som en av de bästa målvakterna i världen, och succén var omedelbar. 

På fem matcher (två gruppspels- och tre slutspelsmatcher) blev det fem vinster för Lundqvist

Och i VM-finalen mot Kanada blev "Kungen av Manhattan" även "Kungen av Köln", med en stormatch där han räddade 42 av 43 skott - och samtliga av Kanadas fyra straffar, vilket gav Tre Kronors första VM-guld på fyra år. 

– Jag tror alla har upplevt en liknande känsla. Att man har presterat på hög nivå under största press och all adrenalin och glädje som sköljer över en. Alla hoppar ut på isen och skriker och det här var något jag drömt om att göra sedan jag var liten grabb, säger han till Göteborgs-Posten.

"Hockeyn är fienden där hemma"

Lundqvist har nu bott i New York sedan 2005, och sedan flytten har burväktaren hunnit med att bli pappa till två flickor. 

Och livet som ishockeyspelare har tagit ut sin rätt på familjelivet, då de många och långa resorna gjort att familjen fått vara ensamma utan Henrik under långa stunder:

– Just nu är hockeyn fienden där hemma. De tycker att den tar lite för mycket tid och att jag är borta för mycket.

Charlise och Juli är dock ännu för unga för att riktigt förstå hur stor deras pappa är i en av världens mäktigaste städer, New York.

– Haha, nej de har de inte fattat. Den äldste börjar förstå varför folk kommer fram och så, oftast kring matcherna. Men det kan bli en del frågor om varför folk tar bilder men de kommer förstå mer och mer. Sen vet jag inte om de tycker det är roligast att äta godis i green-room eller om det är att kolla på själva matchen. Men de gillar det och det är kul.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag