Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LISTA: Här är världens sjukaste idrottsarenor

På lördagen invigs Prioritet Serneke Arena i Prioritet Serneke Arena, Kviberg (Göteborg).

Byggnaden rymmer såväl hotell som skola – men också en inomhusarena för fotboll och ett skidspår i källaren.

GT passar samtidigt på att lista världens största skrytbyggen inom idrottens värld.

 1. 13. Bubblare: Prioritet Serneke Arena, Kviberg (Göteborg)

  Foto: Anna Svanberg
  Den nya multiarenan i Kviberg är Nordens största och innehåller både hotellrum och skola. I byggnadens botten går att åka längdskidor inomhus, även under sommaren. Dessutom finns en fullstor konstgräsplan med läktare som rymmer 3 300 åskådare, där går att spela fotbollsmatch och träna oavsett väder utomhus.
 2. 12. FNB Stadium, Johannesburg (Sydafrika)

  Foto: Rebecca Blackwell
  Här är FNB-stadion, som hette Soccer City under fotbolls-VM 2010, men som nu har återfått sitt gamla namn. Den ligger i Johannesburg, alldeles utanför Soweto. Arenans utseende försöker efterlikna en kalebass fylld med öl – de översta ljusa plattorna ska föreställa ölets skum.

 3. 11. Estádio Dr. Magalhães Pessoa, Leiria (Portugal)

  Foto: Jose Joao Sa
  Portugiserna smällde upp arena efter arena inför fotbolls-EM 2004. Estádio Dr. Magalhães Pessoa i staden Leiria rymmer nästan hälften av hela stadens invånare (23 888 för att vara exakt). Men det är inte därför den är med på den här listan – utan för att den på håll ser ut att vara byggd i lego.

 4. 10. Estadio Hernando Siles, La Paz (Bolivia)

  Foto: Jose Luis Quintana/Con
  En av världens högst belägna arenor. Med sina 3 637 meter över havet är Estadio Hernando Siles omstridd. Efter att motståndare protesterat mot att Bolivia får fördelar av spel på hög höjd beslutade Fifa 2007 att VM-kvalmatcher inte skulle få spelas på mer än 2 500 meters höjd. Men bara några månader senare höjdes gränsen till 3 000 meter – och arenan i La Paz fick dispens. Den är fortfarande hemmaplan för Martin Smedberg-Dalences landslag.

 5. 9. National Aquatics Center, Peking (Kina)

  Foto: Greg Baker
  Kallas också för vattenkuben, var simarenan under OS 2008 och kostade nästan en miljard kronor att bygga.


 6. 8. Marina Bay, Singapore (Singapore)

  Ett multiområde som både rymmer The Float, världens största flytande scen, och varje år tar emot Formel-1-cirkusen när Singapores grand prix avgörs på stadens gator.

 7. 7. Maracanã, Rio de Janeiro (Brasilien)

  Foto: Felipe Dana
  Det sägs att arenan under 50-talet kunde ta emot 200 000 stående åskådare. Och när Brasilien åkte på tidernas nederlag i den avgörande matchen av VM 1950 fanns nästan så många åskådare på läktarna. Sedan den byggdes om inför VM 2014 kan Maracanã ta emot 78 838 åskådare.

 8. 6. Globen, Stockholm (Sverige)

  Foto: Christian Örnberg
  Sågs som ett arkitektoniskt mästerverk när den byggdes, och är än i dag unik med sin runda form. Vid konserter tar Globen emot 16 000 åskådare.


 9. 5. Estádio Municipal de Braga, Braga (Portugal)

  Foto: Julian Finney
  Missa mål – träffa berg! Arenan stämmer kanske inte helt in under rubriken skrytbygge, men den är åtminstone spektakulär. Estádio Municipal de Braga är byggd mitt i ett stenbrott.


 10. 4. Fågelboet, Peking (Kina)

  Byggdes också inför OS 2008 – och kostade hela fyra miljarder kronor att färdigställa. Arenan heter officiellt Beijing National Stadium men kallas för Fågelboet på grund av sitt utseende, där gigantiska järnbalkar påminner om ett näste.

 11. 3. Burj al Arab, Dubai (Förenade Arabemiraten)

  Foto: Balazs Gardi/National
  Är egentligen ett lyxhotell, men helikopterplattan har vid flera tillfällen används för idrottsutövande – allt från pingismatcher till motocross. Tennislegendarerna Roger Federer och André Agassi har också möts i en tennismatch 300 meter över havet. Med lite god vilja kan hotellets platta bli arena – men vad som är helt säkert är att det är ett skrytbygge i världsklass.

 12. 2. Qizhong Forest Sports City Arena, Shanghai (Kina)

  Foto: Diego Azubel / Epa / Tt
  Med sina åtta glidande, blombladsliknande takdelar är tennisstadion i Shanghai något utöver det vanliga. Arenan invigdes 2005, har en kapacitet på 15 000 och fungerar för både inomhus- och utomhusevenemang tack vare det öppningsbara taket.

 13. 1. AT & T Center, Arlington, Texas (USA)

  Foto: Tim Sharp
  Everything is bigger in America! Ett av de mest spektakulära byggena i NFL stod klart 2009 och gick från början under namnet Cowboys Stadium. Arenan kan utökas till att rymma 105 000 åskådare, men vid en vanlig NFL-match är 85 000 fullsatt. 2010 spelades NBA:s all star-match i arenan och frågan är hur mycket av matchen åskådarna längst upp kunde se. Men detta är inte bara världens största inomhusarena – den har också världens näst största HDTV-skärm, 49 x 22 meter stor.