LISTA: Här är världens sjukaste idrottsarenor

Publicerad

På lördagen invigs Prioritet Serneke Arena i Prioritet Serneke Arena, Kviberg (Göteborg).

Byggnaden rymmer såväl hotell som skola – men också en inomhusarena för fotboll och ett skidspår i källaren.

GT passar samtidigt på att lista världens största skrytbyggen inom idrottens värld.

 • 13Bubblare: Prioritet Serneke Arena, Kviberg (Göteborg)

  Foto: Anna Svanberg

  Den nya multiarenan i Kviberg är Nordens största och innehåller både hotellrum och skola. I byggnadens botten går att åka längdskidor inomhus, även under sommaren. Dessutom finns en fullstor konstgräsplan med läktare som rymmer 3 300 åskådare, där går att spela fotbollsmatch och träna oavsett väder utomhus.

 • 12FNB Stadium, Johannesburg (Sydafrika)

  Foto: Rebecca Blackwell

  Här är FNB-stadion, som hette Soccer City under fotbolls-VM 2010, men som nu har återfått sitt gamla namn. Den ligger i Johannesburg, alldeles utanför Soweto. Arenans utseende försöker efterlikna en kalebass fylld med öl – de översta ljusa plattorna ska föreställa ölets skum.


 • 11Estádio Dr. Magalhães Pessoa, Leiria (Portugal)

  Foto: Jose Joao Sa

  Portugiserna smällde upp arena efter arena inför fotbolls-EM 2004. Estádio Dr. Magalhães Pessoa i staden Leiria rymmer nästan hälften av hela stadens invånare (23 888 för att vara exakt). Men det är inte därför den är med på den här listan – utan för att den på håll ser ut att vara byggd i lego.


 • 10Estadio Hernando Siles, La Paz (Bolivia)

  Foto: Jose Luis Quintana/Con

  En av världens högst belägna arenor. Med sina 3 637 meter över havet är Estadio Hernando Siles omstridd. Efter att motståndare protesterat mot att Bolivia får fördelar av spel på hög höjd beslutade Fifa 2007 att VM-kvalmatcher inte skulle få spelas på mer än 2 500 meters höjd. Men bara några månader senare höjdes gränsen till 3 000 meter – och arenan i La Paz fick dispens. Den är fortfarande hemmaplan för Martin Smedberg-Dalences landslag.


 • 9National Aquatics Center, Peking (Kina)

  Foto: Greg Baker

  Kallas också för vattenkuben, var simarenan under OS 2008 och kostade nästan en miljard kronor att bygga.


 • 8Marina Bay, Singapore (Singapore)

  Ett multiområde som både rymmer The Float, världens största flytande scen, och varje år tar emot Formel-1-cirkusen när Singapores grand prix avgörs på stadens gator.


 • 7Maracanã, Rio de Janeiro (Brasilien)

  Foto: Felipe Dana

  Det sägs att arenan under 50-talet kunde ta emot 200 000 stående åskådare. Och när Brasilien åkte på tidernas nederlag i den avgörande matchen av VM 1950 fanns nästan så många åskådare på läktarna. Sedan den byggdes om inför VM 2014 kan Maracanã ta emot 78 838 åskådare.


 • 6Globen, Stockholm (Sverige)

  Foto: Christian Örnberg

  Sågs som ett arkitektoniskt mästerverk när den byggdes, och är än i dag unik med sin runda form. Vid konserter tar Globen emot 16 000 åskådare.


 • 5Estádio Municipal de Braga, Braga (Portugal)

  Foto: Julian Finney

  Missa mål – träffa berg! Arenan stämmer kanske inte helt in under rubriken skrytbygge, men den är åtminstone spektakulär. Estádio Municipal de Braga är byggd mitt i ett stenbrott.


 • 4Fågelboet, Peking (Kina)

  Byggdes också inför OS 2008 – och kostade hela fyra miljarder kronor att färdigställa. Arenan heter officiellt Beijing National Stadium men kallas för Fågelboet på grund av sitt utseende, där gigantiska järnbalkar påminner om ett näste.


 • 3Burj al Arab, Dubai (Förenade Arabemiraten)

  Foto: Balazs Gardi/National

  Är egentligen ett lyxhotell, men helikopterplattan har vid flera tillfällen används för idrottsutövande – allt från pingismatcher till motocross. Tennislegendarerna Roger Federer och André Agassi har också möts i en tennismatch 300 meter över havet. Med lite god vilja kan hotellets platta bli arena – men vad som är helt säkert är att det är ett skrytbygge i världsklass.


 • 2Qizhong Forest Sports City Arena, Shanghai (Kina)

  Foto: Diego Azubel / Epa / Tt

  Med sina åtta glidande, blombladsliknande takdelar är tennisstadion i Shanghai något utöver det vanliga. Arenan invigdes 2005, har en kapacitet på 15 000 och fungerar för både inomhus- och utomhusevenemang tack vare det öppningsbara taket.


 • 1AT & T Center, Arlington, Texas (USA)

  Foto: Tim Sharp

  Everything is bigger in America! Ett av de mest spektakulära byggena i NFL stod klart 2009 och gick från början under namnet Cowboys Stadium. Arenan kan utökas till att rymma 105 000 åskådare, men vid en vanlig NFL-match är 85 000 fullsatt. 2010 spelades NBA:s all star-match i arenan och frågan är hur mycket av matchen åskådarna längst upp kunde se. Men detta är inte bara världens största inomhusarena – den har också världens näst största HDTV-skärm, 49 x 22 meter stor.


Hector Junelind
Hector Junelind
Alexander Piauger
Alexander Piauger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag