15-åriga Linnea Nordqvist har tröttnat på vuxnas beteende vid ungdomsmatcher. "Klubbarna ska ta det här på största största allvar", säger hon. Foto: Privat15-åriga Linnea Nordqvist har tröttnat på vuxnas beteende vid ungdomsmatcher. "Klubbarna ska ta det här på största största allvar", säger hon. Foto: Privat
15-åriga Linnea Nordqvist har tröttnat på vuxnas beteende vid ungdomsmatcher. "Klubbarna ska ta det här på största största allvar", säger hon. Foto: Privat
Linnea Nordqvists inlägg på Facebook har delats 460 gånger.Linnea Nordqvists inlägg på Facebook har delats 460 gånger.
Linnea Nordqvists inlägg på Facebook har delats 460 gånger.

Linnea, 15: "Vi måste sätta ner foten"

Publicerad

När Linnea Nordqvist, 15, hörde om unga domare som trakasserats på en fotbollscup förra helgen blev hon upprörd, men inte förvånad.

– Det är så vanligt, men det uppmärksammas aldrig.

Nu har hennes inlägg på Facebook om händelsen delats av hundratals.

Linnea Nordqvist från Lerum är själv ungdomsdomare i innebandy och dömer matcher för spelare upp till 12 år. När hon fick höra att flera unga domare, bland annat en ung tjej, utsatts för trakasserier och hån under en fotbollscup blev hon upprörd – men hon kände också igen sig. Därför skrev hon ett inlägg på Facebook om sina tankar.

"Det fascinerande är att folk blir så fruktansvärt upprörda och förbluffade över incidenten. Som om det är en engångshändelse, något utöver det ordinära inom barn och ungdomsidrott ... Tävlingsinriktade ledare och föräldrar är idrottens allra största problem. De sätter en negativ ton som sprider sig till barnen och färgar hela idrottskulturen. En liten kille hade inte pekat finger åt mig efter att jag dömt bort ett mål om inte en ledare blivit upprörd under en tidigare situation", skriver hon bland annat i inlägget.

Har själv drabbats

Själv har hon flera gånger fått påhopp.

– Vi är där för att barnen ska lära sig, då måste man blåsa för händelser. Men en ledare blev jättearg, han sa att jag var väldigt dålig och att han skulle anmäla mig. Killarna i hans lag började också bete sig aggressivt och ifrågasätta mina beslut. Det blev en väldigt obehaglig match.

Hon fick senare en ursäkt från ledaren och har även kontaktats av klubbchefen i den berörda klubben som säger att klubben inte står bakom ledarens beteende.

Vill att kränkningar tas på allvar

Linnea Nordqvist tycker att problem med kränkningar och påhopp från föräldrar och ledare är ett problem för hela idrottsrörelsen.

– Det förstör. Det sänker hela känslan för ungdomsidrotten.

Linnea Nordqvist tycker att klubbar och ledarutbildningar måste ta kränkningarna på allvar.

– Det måste diskuteras. Vi måste sätta ner foten och säga att det här inte är okej. Klubbarna ska ta det här på största, största allvar. Jag anser att ledaren ska stängas av i ett antal matcher.

På söndagseftermiddagen hade inlägget delats 460 gånger.

– Jag ville egentligen bara skriva av mig. Det känns lite skrämmande, men jag står för det jag säger.

Slutar efter påhoppen

Nu har Linnea Nordqvist bestämt sig för att sluta döma innebandy till hösten.

– Jag har bara dömt en säsong, så det blir min första och sista.

Anledningen är just påhoppen och beteendet från ledare och föräldrar.

– Jag har inte lust med det här längre. Om man får en klump i magen efter varje match så är det inte värt det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag