Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marcus son Liam, 1, dödad av rattyllerist

Göteborgaren Marcus Kowal ger i dagarna ut sin bok "Liam: En stund på jorden".
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON

Liam, 15 månader, kördes ihjäl av ett rattfyllo. 

Nu ger MMA-fajtern Marcus Kowal, 39, från Göteborg ut en bok om mardrömmen – och planerar samtidigt för en comeback. 

– Jag har öppnat upp mig fullständigt och skrivit väldigt ärligt, säger han. 

Den tragiska händelsen i Kalifornien i september 2016 blev en världsnyhet.  

– Det blev väldigt stor uppmärksamhet i länder som Japan och Ryssland, förutom Sverige och USA då. Det är väl kopplat till kampsportsvärlden, men man ska komma ihåg att folk dör av rattfylla varje dag, säger Marcus Kowal. 

Hustrun Mishels 15-åriga lillasyster var ute och tog en promenad med Liam, 15 månader, när det fruktansvärda inträffade. Den 72-åriga kvinnan som körde bilen, Donna Marie Higgins, stannade upp i 30 sekunder efter att ha kört på flickan och barnvagnen. Sedan smet hon från platsen innan hon kunde gripas. 

– Jag trodde att han var död. Man såg ju hur barnvagnen såg ut, den låg där i två delar. Och Liams lilla gröna groda, som han alltid hade med sig låg där på gatan, har Kowal tidigare berättat

Kowal: "Mitt sätt att hedra Liam"

Donna Marie Higgins, som tidigare var ostraffad, dömdes i augusti till sex års fängelse. Bara dagar efter olyckan började göteborgaren skriva på en bok som en del i sorgeprocessen.     

– Det har varit svårt och jobbigt, men samtidigt givande. Jag önskar att jag aldrig hade behövt skriva den, men jag har lärt mig mycket om mig själv. När jag började skriva skrev jag bara för mig själv och Liam, inte för någon annan. Men nu tror jag att den kan hjälpa andra att bearbeta sorg och bli inspirerade. Det här är mitt sätt att hedra min son, säger Marcus Kowal, som inte tagit hjälp av någon författare utan skrivit allt själv. 

På måndag ges "Liam – en stund på jorden" ut i Sverige, om några månader är det dags för USA. 

– Jag har öppnat upp mig fullständigt och skrivit väldigt ärligt. Nervöst kanske är fel ord, men det är något nytt att låta någon annan läsa mina djupaste tankar. Jag har inga förväntningar, men det är kul om någon mejlar och skriver "Tack, boken hjälpte mig". Vissa kapitel är fortfarande jobbiga att läsa. Det är ingen jättelättläst bok. 

Marcus Kowal växte upp i Lindome utanför Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Den värsta mardröm, smärta, katastrof man kan gå i genom... man får försöka vända det till något positivt. Det är lätt att ge upp, men livet måste gå vidare. Om det var jag som hade gått bort hade jag velat att min son levde ett positivt liv. 

"En dör var 53:e minut" 

I dag har Marcus Kowal och Mishel en nyfödd son på två månader, Nico. Familjen, som driver tre gym i Kalifornien, för en livslång kamp mot rattonykterhet och har startat stiftelsen "Liams Life" och jobbar även med organdonationsfrågor. 

– Rattfylla är ett fruktansvärt stort problem här i USA, det är mycket mer socialt accepterat än i Sverige. En person dör var 53:e minut, det är helt sjukt. Som om en fullsatt jumbojet hade kraschat en gång i veckan. Vi slutar inte förrän vi får ner promillegränsen från 0,8 till 0,4. Vårt arbete har verkligen spridit sig via tv-shower och annat, men i USA finns det stora problem med korruption och lobbyister. 

Kowal berättar att kampsporten har hjälpt honom bearbeta sorgen på ett hälsosamt sätt. Han han träffat många pappor i samma situation som i stället har valt en självdestruktiv väg med alkohol och droger. 

– Det är tyvärr vanligt, men jag hoppas att min bok kan hjälpa några på vägen. Den kanske är lättare att ta till sig eftersom den är skriven av någon som i mångas ögon är lite mer macho, fast det kanske inte är så. 

MMA-match i Los Angeles

Samtidigt finns det planer på en comeback i MMA-buren i slutet av året eller i början av nästa i Los Angeles. 

– Det är inte jätteofficiellt, men jag vill i alla fall göra en hej då-match och pratar med två organisationer. Men då måste jag avsätta åtta veckor samtidigt som man ska jobba och vara pappa. Det gäller att ha den tiden, men jag hoppas och tror att det ska gå vägen.