Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lee, 46, berättar om sexuella övergrepp på Gothia på 80-talet

Dagens tre största inrikesnyheter.
Lee Smith Foto: Privat
Foto: Lee Smith / Privat

Fallet väckte stor uppmärksamhet i England och blev en världsnyhet.

I år dömdes den brittiske fotbollstränaren Bob Higgins till 24 års fängelse för att ha utnyttjat minst 24 barn sexuellt över en 25-årsperiod.

Vad få dock vet är att den tragiska historien delvis utspelade sig på Gothia Cup i Göteborg.

– Inför varje match masserade han min kropp med varmt vatten och tvål, säger Lee Smith, en av ungdomarna som utnyttjades i mitten av 80-talet.

Han var ungdomstränare i framgångsrika akademier som Southampton och Petersborough och har fostrat spelare som Alan Shearer och Matt Le Tissier.

Men mellan åren 1971 och 1996 höll också Bob Higgins, 66, en mängd ungdomar i skräck.

Det hela nystades upp i november 2016 när ex-proffset Andy Woodward vittnade mot sin gamle tränare Barry Bennell. 

Vittnesmålet utlöste en våg av fler offer som klev fram och vittnade mot honom. I samma veva inleddes även en utredning mot Bob Higgins.

Den stora skandalen skapade stor uppmärksamhet i hela England, och hela fotbollsvärlden. 

I maj 2019 förklarades Bob Higgins skyldig till 45 fall av sexuellt utnyttjande av barn mot minst 23 pojkar i skolåldern. Enligt The Guardian har över 100 av hans gamla spelare vittnat om vad Bob Higgins utsatt dem för. Brittisk polis misstänker att det finns fler fall.

Matt Le Tissier, sedermera legendar i Southampton, berättade 2016 för BBC att Higgins gav honom och andra i laget ”nakenmassager”, men twittrade senare att han aldrig känt sig utsatt för övergrepp.  

Det finns inga uppgifter om att Alan Shearer ska ha varit en av de utsatta och han har heller inte vittnat mot Higgins.

”Han är rent ondskefull”

Higgins tillvägagångssätt beskrivs som entydigt av flera offer: han närmade sig barn som saknade en närvarande pappa och lovade att inta rollen som en fadersfigur för dem.

– Han är inget annat än ett monster och rent ondskefull, säger ett vittne enligt The Telegraph.

En av hans gamla spelare från ungdomsåren i Southampton, Lee Smith, har öppet trätt fram och berättat om vad han utsattes för av Bob Higgins i ungdomen.

– Jag saknade en fadersfigur eftersom jag växte upp utan en närvarande pappa. Han utnyttjade det. Han började med att hålla min hand i bilen och fick mig att börja lita på honom, säger Smith till SportExpressen, och fortsätter:

– Det är svårt att förklara, men när du är ett barn är det svårt att tro att någon vill dig illa. Han lovade att han skulle vara som en pappa för mig, jag trodde bara han var snäll och omhändertagande. Men när du tittar tillbaka ser du exakt vad han var ute efter.

Övergreppen har även ägt rum på svensk mark. Närmare bestämt i Göteborg och under världens största ungdomsturnering i fotboll: Gothia Cup.

Bob Higgins Foto: IBL/REX

Lee Smith: Higgins utnyttjade mig under Gothia

I rätten har det framkommit att polisen misstänker övergrepp även på svensk mark men att Higgins inte kan bli åtalad för brottet på grund av ”juridiska restriktioner”.  

I mitten av 1980-talet befann sig pojklag från Southamptons akademi i Göteborg för att delta i Gothia Cup. 

I laget fanns Lee Smith, nu 46 år gammal. 

– På färjan mellan England och Göteborg sov jag i hans hytt och han hade sängen över mig. I skydd av mörkret smekte han mitt hår, nacke och över kroppen. I turneringen gick vi till semifinal bägge gångerna. Inför varje match masserade min kropp med varmt vatten och tvål. Så säg att det varje Gothia Cup-vecka var fem-sex tillfällen där det hände, säger Smith till SportExpressen.

Lee Smith säger att turneringen som sådan var en fantastisk erfarenhet och att cupen var suverän.

– Men det är nu i efterhand remarkabelt hur ingen av föräldrarna som var där kunde märka något. De brydde sig mer om sina egna barn, säger Smith.

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar och varje år deltar runt 1700 lag från 80 nationer. Det är en stor och uppskattad folkfest, men turneringen har genom åren inte bara fått positiva rubriker. 

År 2016 blev exempelvis tre flickor i 16-årsåldern utsatta för sexuella ofredanden av en ledare i samband med invigningen på Ullevi. 

Så jobbar Gothia Cup mot övergrepp

Malin Jonson, kommunikationsansvarig för Gothia Cup, förklarar hur de arbetar för att barn och ungdomar inte ska råka illa ut under vistelsen i Göteborg och Gothia Cup.

– För oss som arrangör handlar det väldigt mycket om information till alla lag som deltar, tillsammans med det arbete vår säkerhetsorganisation gör dygnet runt på såväl planer som på våra boenden, där vi har utbildningar och handlingsplaner för den här typen av händelser. Sedan har många både svenska och utländska klubbar tydliga och hårda regler kring dessa frågor själva. Många svenska klubbar har, precis som vi som förening i BK Häcken, krav på att alla ungdomsledare måste lämna in utdrag ur belastningsregistret. Det är en otroligt stor skillnad i klubbarnas arbete i frågan om säkerheten för barn i dag än på 80-talet.

Kan du ge konkreta exempel på hur ni arbetar för spelarnas säkerhet?

– Vi informerar lagen som bor på våra skolor att de alltid bör vara minst två vuxna med spelarna i klassrummen eller i omklädningsrum. Vår säkerhetsorganisation arbetar med bevakning och rondering för att försvåra och förebygga all typ av brottslighet.

Malin Jonson säger vidare att de inte haft kontakt med den engelska polisen om fallet Bob Higgins.

– Nej, vi har inte hört något och har inte blivit informerade om detta. Vi tog del av det via engelsk media i samband med att domen kom i maj. Det var chockerande uppgifter.

Hon berättar att de informerar deltagande lag om att det alltid bör vara minst två vuxna i sovsalar eller omklädningsrum. 

– Det är viktigt att lyfta de här frågorna om säkerhet för ungdomarna. Vi vill inte att någon som är här ska råka illa ut. Vi för hela tiden en dialog med klubbarna för vi behöver deras hjälp för att det här ska vara ett tryggt evenemang för alla och de hjälper till att engagera sig i frågorna. Här har klubbarnas ledare ett stort ansvar.