Frölundas nya målvakt Johan Mattsson ser fram emot SHL-spel och konkurrensen med sin jämnåriga kollega. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅNFrölundas nya målvakt Johan Mattsson ser fram emot SHL-spel och konkurrensen med sin jämnåriga kollega. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Frölundas nya målvakt Johan Mattsson ser fram emot SHL-spel och konkurrensen med sin jämnåriga kollega. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Johan Gustafsson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNJohan Gustafsson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Johan Gustafsson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

"Måste snacka med mentale coachen..."

Publicerad

GÖTEBORG. När Sverige vann sitt senaste JVM-guld 2012 var de konkurrenter om målvaktsposten.

Nu ska Johan Mattsson, 25, och Johan Gustafsson, 25, på nytt tävla om speltiden – men den här gången i Frölunda.

– Jag är inte van vid den här situationen, jag lär behöva ta ett snack med min mentala coach, säger nyförvärvet Johan Mattsson.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Redan i december kom uppgifter om att Frölunda hade gjort klart med Timrås succémålvakt Johan Mattsson inför kommande säsong.

I våras blev det officiellt.

Nu ska den 25-årige stockholmaren, som varit en av Hockeyallsvenskans bästa målvakter de två senaste säsongerna, försöka slå sig in i SHL.

– Frölunda visade tidigt intresse för mig och det kändes grymt kul. För mig är det topp tre över de mest professionella klubbarna i Sverige. Kanske till och med den som är mest professionell, säger han.

Efter en intensiv inledning av sommarträningen har Johan Mattsson och Frölunda nu gått på semester varvat med egenträning. Och 25-åringen medger att omställningen har varit stor från tiden i Timrå.

– Det är mycket som skiljer sig åt. Jag var förberedd på att fysträningen skulle vara tuff och det har den också varit. Men samtidigt har ”Perra” (Pär Edlund, fystränare) verkligen varit hjälpsam. Jag tycker att jag väldigt snabbt har lyckats komma in i både träningen och gruppen på ett bra sätt, säger han.

 

LÄS ÄVEN: Listan offentliggjord – Frölundas tuffa krav på spelarna 

En av seriens bästa

Vad har du själv satt upp för förväntningar på säsongen och tiden i Frölunda?

– Det är svårt att säga. Jag vill bli bättre hela tiden och vill vara med och konkurrera med ”JG” om förstaspaden. Men jag kan inte säga att jag har målat upp någon övergripande bild var jag vill vara inom en viss tid. Inte mer än att jag såklart vill ta nästa steg i utvecklingen.

För Timrås del var fjolårssäsongen tudelad då man öppnade starkt men gick betydligt tyngre under våren. Johan Mattsson själv var dock en av ligans bästa målvakter. Han landade på en räddningsprocent på 92,05 och fick speltid i 41 av lagets 52 grundseriematcher.

– Som lag gick vi kanske inte riktigt så bra som vi hoppats. Men för mig var det en bra säsong. Jag tyckte att säsongen innan också var bra. Det är därför jag har känt att jag blivit redo för SHL nu, säger han.

 

LÄS ÄVEN: "Vi är glada över att få hit Johan" 

"En jäkligt schyst person"

I Frölunda får han träffa på en gammal bekantskap i jämnåriga målvaktskollegan Johan Gustafsson. Duon var tillsammans med i det svenska juniorlandslag som vann VM i Calgary 2012.

– Ja vi känner varandra bra. Både från JVM men även några andra olika läger. Johan är en jäkligt schyst person och väldigt bra målvakt. Det ska bli riktigt kul att jobba tillsammans i vinter, säger han.

Hur ser du på det, att ni ska konkurrera?

– Jag är inte van vid den situationen, jag lär behöva ta ett snack med min mentala coach för att bygga upp mig inför det. Under min tid i Timrå har jag varit förstamålvakt. Men jag ser fram emot att jobba ”Cribba” (Kristoffer Martin, målvaktstränare) för att utvecklas och förhoppningsvis få möjligheten att stå många matcher.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag