Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsstjärnans nya karriär: Kommunalråd

Foto: BJÖRN TILLY
Anneli Andelén, fotbollslegendar, blir nu kommunalråd i Falkenberg.Foto: Tom Bengtsson

En av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare på damsidan genom tiderna blir kommunalråd i Falkenberg.

– Det blir spännande. Jag kommer att vara en lagspelare också inom politiken och har Pia Sundhage och Janne Andersson som förebilder när det gäller ledarskap, säger Anneli Andelén. 

50-åriga Andelén hade en lång fotbollskarriär under 80- och 90-talen. Hon spelade 88 landskamper och vann bland annat EM-silver 1995. Direkt efter fotbollskarriären började hon jobba i ledningen för familjeföretaget Maa såg.

Företaget är nyligen sålt och Anneli startar nu sin tredje karriär.

Och det blir ingen mjukstart för hon kommer att bli kommunalråd. Detta som företrädare för Centerpartiet, som är Falkenbergs största parti inom alliansen som av allt att döma kommer att fortsätta styra kommunen.

Företrädaren frågade

– Jag fick en förfrågan om att börja jobba politiskt för Centern för ett år sedan ungefär av Mari-Louise Wernersson som valde att avgå för att i stället satsa på att bli riksdagspolitiker.

Anneli Andelén var vd för familjeföretaget Maa såg i 18 år. Bilden togs vid ett GT-reportage 2013.Foto: JAN WIRIDEN

Wernersson missar riksdagsplatsen med knapp marginal, men Andelén har vunnit kampen om att efterträda henne via en framgångsrik personvalskampanj.

– Jag har ju mycket kontakter från fotbollen och mina år som företagare, sen har jag lobbat en hel del på Facebook, berättar hon.

I skrivande stund är inte alla distrikten räknade, men Annelis försprång vad gäller antalet personröster är ointagligt.

Skolas in i höst

Nu väntar en höst där hon kommer att skolas in av Centerpartiet och i synnerhet då Mari-Louise Wernersson.

– Sedan kommer jag att ta över som kommunalråd 1 januari.

Vad kommer att prägla dig som politiker?

– Jag skulle säga att jag är en lyssnande ledare. Sen vill jag ha ordning och reda, inte minst på ekonomin. Det är grunden till det mesta vilket jag lärt mig som företagare.

Falkenberg är en relativt välmående kommun, men saknar inte problem.

– Vi har samma problem som de flesta andra kommuner. Det handlar om demografin, vi har en åldrande befolkning, vilket innebär utmaningar. Vidare har vi integrationsproblem men där har det arbetats mycket framgångsrikt.

– Falkagård var med på listan över polisens problemstadsdelar, men är inte kvar på den. Där har polis och många andra gjort ett fantastiskt arbete.

Bjöd Sundhage på fest

Andelén berättar att hon behållit kontakten med många av sina gamla landslagskompisar. Inte minst Pia Sundhage som hon ser som en förebild.

– Pia var med på min 50-årsfest i somras. Hennes ledarstil ser jag upp till. Herrarnas förbundskapten, Janne Andersson, är en annan förebild.

Kan man jobba på samma sätt som kommunalråd som en fotbollsledare gör?

– Absolut, i alla fall i grunden. Det handlar om att få ett lag att dra åt samma håll. Det är basen oavsett om du jobbar med politik, företag eller idrott.

Pia Sundhage, förebild.Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
Janne Andersson, förebild.Foto: SÖREN ANDERSSON/ TT

Falkenberg har styrts av de fyra allianspartierna med stöd av Miljöpartiet senaste mandatperioden.

– Det ser ut som att vi skulle kunna fortsätta med samma koalition. Det blir första målet att få till det.

Målinriktad har hon varit hela livet. Som fotbollsspelare var hon anfallsstjärna i Öxabäck och landslaget. Hon vann skytteligan i allsvenskan tre gånger och gjorde 37 mål i sina 88 landskamper.