Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landslagsspelaren lämnar IFK Göteborg

Gustav Svensson
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Carl Sandin

GÖTEBORG. Gustav Svensson, 28, lämnar IFK Göteborg.

Enligt GT:s källor är landslagsmittfältaren klar för Guangzhou R&F FC i Kina.

Blåvitt får fem miljoner för 28-åringen – och klubben bekräftar nu affären.

Gustav Svensson var IFK Göteborgs genomgående bästa spelare under 2015 och belönades med en plats i Erik Hamréns landslag.

Det har dragit till sig intresse från utländska klubbar. Redan i somras skrev GT att turkiska klubbar var på jakt efter Svensson.

Den gången rann det ut i sanden, men nu är det skarpt läge. Sven-Göran Erikssons gamla klubb Guangzhou R&F FC, en av de största i Kina, är helt överens med IFK Göteborg om en övergång. Och efter GT:s avslöjande under fredagseftermiddagen bekräftar Blåvitt affären.

– Det är givetvis oerhört tråkigt att vi förefaller att tappa en av våra bästa spelare under 2015, som dessutom är landslagsman. Samtidigt har jag förståelse för att Gustav vill utomlands ytterligare en sväng. Han blir 29 år i februari och det här kanske är den sista möjligheten i karriären att komma i väg, säger sportchefen Mats Gren till klubbens hemsida.

Blåvitt ekonomiskt pressat

Ekonomiskt pressade Blåvitt får alltså fem miljoner kronor för Svensson, som just nu befinner sig i Abu Dhabi på landslagsuppdrag.

Enligt GT:s källor åker göteborgaren till Kina inom kort, förmodligen på måndag, för att slutföra affären. Då ska de sista detaljerna lösas.

Om allt går enligt planerna väntar sedan läkarundersökning och kontraktsskrivning.

– Vi är överens om det personliga avtalet (två år). Sedan vill jag på plats försäkra mig om ett lämpligt boende för mig och övriga familjen innan det är helt klart, säger Svensson till Blåvitts hemsida.

Samtidigt som guldjagande IFK Göteborg tappar sin viktigaste spelare får man ett välbehövligt kassatillskott. Dessutom har klubben gott om alternativ på det centrala mittfältet.

Vann Kristallkulan

I dagsläget finns Tom Pettersson, Mads Albaek, Sebastian Eriksson och Sabah Lawson att tillgå på den positionen. Att värva in en ersättare till Svensson är med största sannolikhet inte aktuellt i dagsläget.

Den Azalea BK-fostrade bollvinnaren, som är högaktuell för Erik Hamréns EM-trupp, kom till IFK Göteborg som 14-åring. 2010 flyttade han till turkiska Bursaspor innan han två år senare skrev på för Tavrija Simferopol. Det politiska läget i Ukraina gjorde att han 2014 bröt sitt kontrakt och flyttade hem till Blåvitt.

I fjol belönades Svensson med GT:s pris Kristallkulan för sina insatser under säsongen.

GT har sökt Gustav Svensson, hans rådgivare advokat Carl Fhager och sportchefen Mats Gren för ytterligare kommentarer