Gustav Svensson Foto: Johanna LundbergGustav Svensson Foto: Johanna Lundberg
Gustav Svensson Foto: Johanna Lundberg
Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin

Landslagsspelaren lämnar IFK Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Gustav Svensson, 28, lämnar IFK Göteborg.

Enligt GT:s källor är landslagsmittfältaren klar för Guangzhou R&F FC i Kina.

Blåvitt får fem miljoner för 28-åringen – och klubben bekräftar nu affären.

Gustav Svensson var IFK Göteborgs genomgående bästa spelare under 2015 och belönades med en plats i Erik Hamréns landslag.

Det har dragit till sig intresse från utländska klubbar. Redan i somras skrev GT att turkiska klubbar var på jakt efter Svensson.

Den gången rann det ut i sanden, men nu är det skarpt läge. Sven-Göran Erikssons gamla klubb Guangzhou R&F FC, en av de största i Kina, är helt överens med IFK Göteborg om en övergång. Och efter GT:s avslöjande under fredagseftermiddagen bekräftar Blåvitt affären.

– Det är givetvis oerhört tråkigt att vi förefaller att tappa en av våra bästa spelare under 2015, som dessutom är landslagsman. Samtidigt har jag förståelse för att Gustav vill utomlands ytterligare en sväng. Han blir 29 år i februari och det här kanske är den sista möjligheten i karriären att komma i väg, säger sportchefen Mats Gren till klubbens hemsida.

Blåvitt ekonomiskt pressat

Ekonomiskt pressade Blåvitt får alltså fem miljoner kronor för Svensson, som just nu befinner sig i Abu Dhabi på landslagsuppdrag.

Enligt GT:s källor åker göteborgaren till Kina inom kort, förmodligen på måndag, för att slutföra affären. Då ska de sista detaljerna lösas.

Om allt går enligt planerna väntar sedan läkarundersökning och kontraktsskrivning.

– Vi är överens om det personliga avtalet (två år). Sedan vill jag på plats försäkra mig om ett lämpligt boende för mig och övriga familjen innan det är helt klart, säger Svensson till Blåvitts hemsida.

Samtidigt som guldjagande IFK Göteborg tappar sin viktigaste spelare får man ett välbehövligt kassatillskott. Dessutom har klubben gott om alternativ på det centrala mittfältet.

Vann Kristallkulan

I dagsläget finns Tom Pettersson, Mads Albaek, Sebastian Eriksson och Sabah Lawson att tillgå på den positionen. Att värva in en ersättare till Svensson är med största sannolikhet inte aktuellt i dagsläget.

Den Azalea BK-fostrade bollvinnaren, som är högaktuell för Erik Hamréns EM-trupp, kom till IFK Göteborg som 14-åring. 2010 flyttade han till turkiska Bursaspor innan han två år senare skrev på för Tavrija Simferopol. Det politiska läget i Ukraina gjorde att han 2014 bröt sitt kontrakt och flyttade hem till Blåvitt.

I fjol belönades Svensson med GT:s pris Kristallkulan för sina insatser under säsongen.

GT har sökt Gustav Svensson, hans rådgivare advokat Carl Fhager och sportchefen Mats Gren för ytterligare kommentarer

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag