Bosse Johansson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Bosse Johansson. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Lämnar Elfsborg – efter 13 år i klubben

Publicerad

Bosse Johansson, 51, slutar som ordförande i Elfsborg.

I 13 år har ”Bosse Bank” svingat klubban – längre någon annan ordförande i allsvenskan.

– Vår klubbchef Stefan Andreasson började en övertalningskampanj direkt. Men det är ingen idé, jag har bestämt mig, säger Johansson.

Bosse Johansson är inte bara ordförande i Elfsborg, han har under flera år varit en av tungviktarna inom svensk fotboll.

Under tre år (2009–2012) var han ordförande i Svensk elitfotboll, i sju år åkte han regelbundet till schweiziska Genève för att representera Sverige i de europeiska fotbollsklubbarnas organisation.

– Jag har sedan 2009 haft minst tre stora uppdrag vid sidan av mitt jobb som vd på Swedbank sjuhärad, berättar han.

För det var inte för fotbollens skull som Bosse Johansson flyttade till Borås. 

Men när han rekryterades som vd för Swedbank Sjuhärad hamnade han snabbt i Elfsborgs styrelse och blev ordförande 2005, samma år som Borås arena stod färdig.

Och det var där någonstans som han blev ”Bosse Bank”, ett smeknamn som blivit känt både i Borås och hela fotbolls-Sverige.

– När arenan byggdes fanns det en Bosse Johansson till. Han var projektledare för och blev ”Bosse Bygg”. Självklart blev jag då ”Bosse Bank” och så har det varit sedan dess, berättar Bosse Johansson.

Sitter i Swedbanks huvudstyrelse

Att engagera sig i Elfsborg passade också bra för bankmannen från Sveg i Härjedalen.

– Fotbollen har alltid legat mig extremt varmt om hjärtat. Jag var till exempel från 21 till 25 års ålder kontaktperson för Leeds Uniteds svenska supporterklubb och var med och ordnade många resor till ligamatcherna. Men jag hade inget svenskt favoritlag, när jag kom till Borås var det bara att plocka upp Elfsborg, berättar han.

Blåvitts ordförande Frank Andersson avgår också i mars, bland annat efter protester från supportrarna. Är det något sådant som påverkar ditt beslut?

– Nej. Det är snarare så att 13 år är en lång period. Som ordförande vill jag antingen se långsiktigt på mitt engagemang eller lämna stafettpinnen vidare. För mig var det dags att lämna in nu. Men det var ett svårt beslut, säger han.

Sedan mars i år är Bosse Johansson med i Swedbanks huvudstyrelse, vilket ökat hans engagemang centralt. 

Har banken tryckt på för att du ska sluta med fotbollen?

– Nej, absolut inte. Det har snarare varit uppskattat att jag engagerat mig lokalt och blivit känd i bygden. De blev överraskade på banken när jag sa att jag ska sluta i Elfsborg.

Väckte förvåning

Även i Elfsborg väckte de förvåning när Bosse Johansson i måndags meddelade att ordförandetiden snart är slut.

– Jag hade bara diskuterat det med familjen. Den förste jag berättade det för var Stefan Andreasson och drog i gång en övertalningskampanj direkt. Men jag har bestämt mig, säger han.

Johansson ser tillbaka på en tid då det exempelvis blivit två SM-guld för Elfsborg. Men det är inte bara det han tar med sig.

– Det handlar framförallt om mycket glädje och kamratskap och stolthet. Jag har fått vara med om fantastiska saker. Två SM-guld och ytterligare sju medaljer, en cuptitel, sju års Europaspel med två år då vi var med Europa Leagues gruppspel.

Men lika varmt pratar han om ungdomssatsningen.

– Mot Kalmar i söndags hade vi i startelvan David Olsson, Simon Olsson och Rami Kaib – tre 97-or från vår verksamhet. Och våra lag leder U16-, U17-, U19- och U21-serierna. Det är ett resultat av en hård satsning på akademin, säger Bosse Johansson.

"Behöver dra ner på kostnaderna"

När han kom in i styrelsen fanns ett eget kapital på fem-sex miljoner kronor. Nu finns 40 miljoner.

– Men i år går vi med några miljoner i förlust. Vi har behållit spelkadern på en nivå, trots att vi har missat Europa två år i rad. Därför behöver vi dra ner på kostnaderna till nästa år, säger Bosse Johansson.

Från 13 års som ordförande finns också några jobbigare minnen. Tränaren Jörgen Lennartsson sparkades 2013, året efter det senaste guldet.

Men 2014 var det tyngsta, det var då Klas Ingesson dog.

– Det var ett smärtsamt år, ett besvärligt år att hantera, säger Bosse Johansson.

Om några månader är det dags att släppa ordförandeklubban. Hur blir det med den gulsvarta halsduken?

– Den har jag kvar och den ska jag fortsätta använda. Jag kommer alltid att vara Elfsborgssupporter, säger Bosse Johansson.

Relaterade ämnen
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag