Läkarens känga: "Skador är inte otur!"

Publicerad

Matilda Lundblad anser att lagen i damallsvenskan skulle vinna på av studera europeiska storklubbar.

Göteborg FC:s lagläkare tycker att de svenska trupperna är på tok för tunna.

– Klubbarna kan omöjligen ha förstått hur kostsamt det är att ha så tunna trupper, säger Lundblad.

I damallsvenskan har lagen i snitt 19 spelare jämfört med 22 i herrallsvenskan och mellan 25 och 28 i Champions League på herrsidan.

– Har man en trupp på endast 19 spelare får man räkna med att tre är skadade samtidigt. På högsta nivå är 14 procent ej tillgängliga på grund av skador och sjukdomar. Det är optimalt att ha en trupp på 25 spelare som i CL. Blickar man ut i Europa så är det så det ser ut i de absoluta toppklubbarna, säger Matilda Lundblad och fortsätter:

– Sponsorer och klubbledningar kan omöjligen ha förstått detta. De kan heller inte ha förstått vilka konsekvenser det blir i sportslig prestation och kostnader.

Lagläkaren drar en jämförelse med företag i näringslivet.

– Företag som är framgångsrika bygger också sina team med en viss sjukfrånvaro i tanken. Det säger sig själv att det är extremt viktigt att få med det tänket i klubbar då risken att skada sig på elitnivå beskrivs vara 1000 gånger högre än vid industriarbete, som normalt klassas som ett jobb med hög skaderisk.

Hon har räknat ut att en skadad spelare kostar en klubb i damallsvenskan mellan 100 000 och 150 000 kronor i månaden - framför allt i uteblivna intäkter.

– I ett lag som Elfsborg som spelat Europaspel de senaste nio säsongerna kostar det klubben cirka 1,5 miljoner kronor per månad att ha en spelare skadad. GFC omsätter cirka tio procent av vad Elfsborg omsätter.

Matilda Lundblad, som även är läkare för Elfsborg, håller inte med spelare och tränare som uttalar sig om att de haft otur med skador.

– Skador är inte otur! Inte ens de som man inte kan förebygga på ett tydligt sätt, exempelvis hjärnskakningar. Visst blir det ibland fler och ibland färre men så är det med alla skador. Med en bred trupp är inte det något problem.

Större medvetenhet

Hon tycker det är synd att saknas förståelse kring sambandet mellan skador och prestationer.

– Det är inte lägst skadenivå eller störst trupp som vinner ligan men det är en förutsättning för detsamma. Tränar man mycket och med hög intensitet kommer skadorna. De medicinska teamen i lagen styr återgången och ser till att hålla återfallsskadenivån låg, säger Lundblad.

– Alla tränare måste vara medvetna om att ju mer man tränar, desto mer skador uppkommer. Det skapar osäkerhet i en tunn trupp då spelare blir pressade att prestera trots behov av återhämtning eller till och med skadekänningar.

Lagläkaren ser stora skillnader på tankesättet i England och Sverige.

– I Premier League har man förstått hur breda trupper man ska ha. Man är generellt mer medveten om skadornas påverkan, delvis för att många av lagen ingår i Uefas skadestudie sedan ett och ett halvt decennium.

Hon känner väl till att damallsvenska klubbar inte har samma ekonomiska muskler men betonar:

– Spetsen i lagen har klubbarna ingen nytta av om inte trupperna är tillräckligt breda. Det straffar sig alltid flera gånger under säsongens gång. Självklart handlar det om ekonomi men det handlar också om kostnadseffektiv fördelning av resurser. Jag säger inte att klubbarna ska skaffa större resurser, utan att de ska fördela dem smartare.

Många lag sliter för att få ekonomin att gå ihop. Det sista Lundblad anser att klubbarna ska spara in på är de medicinska teamen.

– Om du sparar in på de medicinska teamen så ökar risken för återfallsskador, spelare får inte rätt vägledning i belastning och det tar längre tid att komma tillbaka efter skada. Det finns flera livsviktiga aspekter. Det gäller att ha kompetensen att fånga upp tillstånd som är farliga att spela med, till exempel en hjärtsjukdom, och att kunna hitta prestationssänkande tillstånd, som ansträngningsastma och frekventa infektioner.

"Skapa förståelse"

Samtidigt som GFC dragit i gång träningen i Göteborg är Matilda Lundblad i Stockholm för att föreläsa kring detta ämne på en fotbollmedicinsk konferens.

– Förhoppningen är att jag ska hjälpa till att skapa förståelse kring vinster både ekonomiskt och sportsligt av att ha ett robust medicinskt team och en trupp bred nog att tackla de skador som kommer under året.

Eric Nilsson
Eric Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag