Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: GFC - enda laget som kan utmana

Det kommer att stå mellan FC Rosengård och Göteborg FC.

Inget annat lag har med guldsnacket i damallsvenskan att göra.

Tyresö, glöm det - men paradoxalt nog är det ändå inte omöjligt att just de tar hem Champions League ...

På två dagar har jag sett två matcher i damallsvenskan, fyra lag. Två av dem är jag rätt säker på kommer att slåss om bucklan, den som bär namnet kronprinsessan Victorias pokal.

Här är det så klart Rosengård och GFC jag snackar om.

Efter en övertygande inledning av årets säsong av Stefan Rehns "nya" Göteborg FC, var jag nyfiken på hur laget står sig mot de lag som inför säsongen målades upp som seriens främsta favoriter.

I Tyresös fall är det bara att konstatera att de redan gett upp allsvenskan och nu satsar allt på att vinna Champions League innan klubben faller i bitar helt och hållet.

Semifinalretur mot Birmingham på hemmaplan på söndag och efter 0-0 i bortamatchen talar mycket för att Tyresö lyckas ta sig till finalen.

Där väntar antingen Potsdam eller Wolfsburg. Jag håller på tyskorna där, inget snack och jag ska strax återkomma till det...

Men i gårdagens match visade Tyresös tränare Tony Gustavsson hur tydligt som helst att han struntar i seriespelet. Stjärnorna på bänken, B-laget på plan - ingen Marta, ingen Press, ingen Boquete, ingen Seger, ingen Söberg, ingen Røddick Hansen och naturligtvis blev det 0-2 i baken - mot nykomlingen Eskilstuna och det är ingen annat än rena katastrofresultatet!

Jag tycker möjligen synd om spelarna som gått på bluffen Tyresö, klubben som köpt in och lovat rekordlöner till varenda världsspelare som visat intresse, men gjort det för pengar som inte funnits.

Nu står klubben under rekonstruktion vilket innebär att det är du och jag och alla andra skattebetalare som står för fiolerna.

I sommar kommer stora delar av laget att skingras för vinden. Caroline Seger ryktas vara på väg till Paris, Veronica Boquete drar till USA, Marta och landslagsmålvakten Carla Söberg blir inte heller kvar. Och tränare Gustavsson pekas ut som ny förbundskapten i USA.

Så visst kan det märkliga inträffa att Tyresö vinner CL - och några månader senare kraschlandar i allsvenskan, om de ens kan fullfölja säsongen.

Damallsvenskan 2014 kommer att handla om Rosengård och Göteborg - möjligen kan Linköping hota där bakom. Något annat lag lär inte kunna lägga sig i.

Rosengård, före detta LDB Malmö, imponerade inte särskilt mot Örebro i går. Men poängen trillade in. Naturligtvis var saknaden efter sjuklingen (vattkoppor) Ramona Bachmann stor, men skyttedrottningen Anja Mittag visade varför hon är allsvenskans bästa spelare.

Även Ali Riley på högerkanten är en klasspelare och att Therese Sjögran håller än såg vi i EM senast.

Men Rosengård har också ett starkt försvar och en duktig målvakt i Thora Helgadottir.

Göteborg FC gjorde 5-0 i premiären mot Vittsjö och följde upp det med säkra 3-1 mot Kristianstad på hemmaplan i tisdags.

Då blev jag imponerad av hela backlinjen, norskan Andrine Hegerberg på det centrala mittfältet och av - framför allt! - de båda holländskorna Manon Melis och Lieke Martens. Oj, så många backlinjer de båda kommer att springa sönder och samman i år.

Inför säsongen var jag inne på att Stefan Rehn skulle behöva lite mer tid för att forma det här till stora delar nya laget. I dag är jag inte så säker längre, för väldigt mycket ser redan nu väldigt färdigt ut.

Och om det så snabbt ser så här bra ut, hur spetsigt ska det då inte kunna bli fram i höst?

Då kan GFC dessutom ha fått förstärkning från Tyresös sargade lag. Se upp, alltså!

Rosengård är fortfarande den troliga mästaren.

Men GFC kan nog vara riktigt, riktigt upp i hasorna när det drar ihop sig fram i slutet av oktober.

GT-sportens Tore Lund om toppstriden i damallsvenskan

FC Rosengård

Talar för: En bred och stark trupp, varit i guldstrider förr, bra försvar, spetskompetens hos stjärnor som Mittag, Bachmann och Riley.

Talar emot: Har ännu inte testats mot tuffast tänkbara motstånd. Hur står laget sig mot GFC? Mot Linköping?

Tyresö FF

Talar för: Ingenting.

Talar emot: Laget kommer att slås i spillror i sommar, den ekonomiska dopningen hotar att sänka hela föreningen.

Göteborg FC

Talar för: Har hittat en trygghet i försvarsspelet - och de holländska stjärnorna Martens och Melis imponerar.

Talar emot: Till stora delar ett nytt lag med Stefan Rehn som ny tränare. Det kan ta ett tag innan detaljerna sitter perfekt.