Tore Lund

Tore Lund: Elfsborg vann löjligt rättvist

BORÅS ARENA. Elfsborg körde över Häcken i första halvlek - men gjorde inga mål.

I andra jämnades spelet ut och eftersom fotbollen är ologisk var det då målen kom.

Och trots att 3-1 kan tyckas hyfsat jämnt, var det inte så - Elfsborg visade att de blir att räkna med i årets allsvenska och vann löjligt rättvist.

Två lag som tippas högt i tabellen.

Två lag som inledde säsongen utan att övertyga särskilt våldsamt. Skillnaden var att Häcken lyckades vinna med 2-0 mot Norrköping trots det, medan Elfsborg inte fick med sig någon poäng alls från bortamötet med Åtvidaberg.

Båda lagen dras med skadebekymmer. I hemmalaget tvingades man undvara Mikkel Beckmann, fotskadad och hans medverkan är i farozonen också i nästa match. Viktor Prodell, som har en vrickning testades under fredagen men tvingades kasta in handduken.

I Häcken har Moestafa El Kabir brottats med en fotskada sedan cupmatchen mot Elfsborg. Han spelade från start i premiären, men började på bänken mot Elfsborg.


När Peter Gerhardssons manskap i dag kom på besök till Borås arena, hade de den tunga vetskapen om att Häcken inte kan vinna i Knalleland.

Tolv allsvenska möten mellan lagen har inneburit fem vinster och sex kryss för Elfsborg. Totalt har lagen mötts 22 gånger i allsvenskan - tio segrar för Boråslaget, tio kryss och bara två segrar för Hisingens stolthet.

Det spelade naturligtvis ingen roll i dag.

Men statistik är statistik och har en märklig förmåga att ha betydelse.

I första halvlek såg det ut som alla spelare på planen hade koll på historien. Elfsborg radade upp chanser. Bara under första kvarten hade man fyra hörnor och lika många kvalificerade målchanser. Och så där fortsatte det. Anders Svensson volleykanon i den 30:e minuten hade kunnat bli årets mål redan i den andra omgången, men Christoffer Källqvist tippade bollen över ribban.

Överhuvudtaget var det Källqvist som räddade Häcken under den första halvleken.

Senast lagen möttes var för knappt två veckor sedan, kvartsfinal i Svenska cupen och naturligtvis vann Elfsborg då också, 1-0. Den gången hade Häcken problem med omställningsspelet, och det var lite samma visa den här gången. Elfsborg hade boll mest, dominerade över hela banan och i El Kabirs frånvaro hade laget svårt att komma till några riktiga chanser.

Vassaste möjligheten stod Simon Gustafson för, ett bra skott som Kevin Stuhr Ellegaard kunde tippa till en hörna via ribban.


Jag pratade med Peter Gerhardsson om den där cupmatchen för några dagar sedan.

"Kan ni ha nytta av cupmatchen, lärde ni er något?", undrade jag.

"Jag hoppas vi lär oss något varje dag. Men det gör nog Elfsborg också och efter cupmötet är det väl de som fått självförtroende, men vi visste då och vet nu hur vi vill spela för att slå dem", svarade Häcken-tränaren

Det Gerhardsson lärde sig, plockade han fram i den andra halvleken. Då jämnades spelet och bollinnehavet ut. Det var fortfarande Elfsborg som dominerade och sammanlagt under matchen räknade jag till - utöver målen - 10-1 i klara målchanser.

Och det som kan bli årets mål kom när Johan Larsson dundrade in 2-0 målet från 25 meter. En mäktigt kanon - med vänstern!

Då hade Anders Svensson redan gjort ledningsmålet efter en hörna.

René Makondele kvitterade lite överrasknade.

Segermålet gjorde av Lasse Nilsson på straff i den andra tilläggsminuten.


Elfsborgs prestation var en riktig laginsats. Johan Larsson och Niklas Hult var bra på kanerna. Men annars var det hårt jobb och krigande för varandra, för laget, för klubbemblemet som gjorde att Elfsborg kunde ha ett så pass bastant grepp om matchen.

Den här kvällen ska Häcken tacka målvakten Christofer Källqvist för att förlustsiffrorna inte blev betydligt större.