Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: Det nya Elfsborg en lagmaskin

BORÅS. Jag fick rysningar två gånger på Borås arena i går kväll.

Först när Johan Larsson fick sitt livs träff med vänsterfoten och pangade in 2-0 till Elfsborg.

Sedan när Klas Ingesson, i rullstol, hyllades av hemmapubliken - då kände jag hur en tår trillade ner för min kind.

Ingesson vill inte bli påmind om sin cancer, om att han är svag och märkt av sjukdom. Han vill bli bedömd för det han uträttar som manager för Elfsborgs allsvenska fotbollslag.

Om detta skrev han på klubbens hemsida i går.

Jag tänker respektera det hädanefter - men den här gången måste jag nämna det. För det var naturligtvis på grund av det han själv skrivit som publiken under hela matchen sjöng "stå upp för Ingesson", på grund av det han själv skrivit som hyllningarna efteråt aldrig ville ta slut.

Men samtidigt var det också en hyllning till det nya Elfsborg, som Ingesson och hans närmaste medarbetare Janne Mian och Peter Wettergren byggt upp.

Ett lag där alla spelare jobbar för varandra, ett lag där ingen struntar i en löpning för att hjälpa till i defensivjobbet eller för att undsätta en lagkamrat i trubbel.


Det nya Elfsborg är en lagmaskin på ett annat sätt än vad senare års upplagor av "di gule" har varit.

Ett kollektiv där få spelare sticker ut, men där ingen heller faller igenom.

Anders Svensson var inne på det, att det gemensamma arbetet snäppats upp, att den nya satsningen på egna produkter gör att ingen behöver betvivla att hjärtat är med på varenda position och hela vägen till längst ut på bänken.

Och jag har inte jag sett Svensson själv så lättsam, skämtsam och glad sedan Elfsborg vann SM-guld 2012.


Okej, det där med att ingen sticker ut i Elfsborg är naturligtvis lite tillspetsat. Johan Larsson gör det, killar som kan dunka in sådana drömmål från 25 meter - med fel fot! - har naturligtvis star quality.

Niklas Hults potential är skyhög, Anders Svenssons passningsfot är fortfarande en av allsvenskans bästa, Sebastian Holmén och Marcus Rohdén har stort spel i sig.

Men ändå, viktigast är kollektivet och det hängivna engagemanget hos var och varenda kille i truppen.

Långt efter det att publik och spelare lämnat arenan i Borås i går, kom nye huvudtränaren Janne Mian, som siste man, ut från Elfsborg omklädningsrum.

Han var behärskat lycklig när vi stod och snackade en stund. Mian betonade dock det som jag själv har upptäckt; det gemensamma arbetet, det gemensamma målet och sammanhållning i gruppen.

Han hyllade hela sin tränarstab och samarbetet med Ingesson, han antydde utan att gå in på detaljer att det fanns slitningar förra året, att alla inte drog åt samma håll. Han fastslog att i år är stämningen en annan.


Det finns en uttalad vision i dag hos Elfsborg om att vara redo för nästa äventyr i Europa om tre år, han menar att man lärt oerhört mycket av matcherna mot framför allt Salzburg i förra årets Europa League.

- Vi är inte där ännu, men när alla unga killar vuxit in i truppen hoppas jag att vi kan hamna där.

Om vi ser till säsongen som nyss inletts, ska vi inte dra några slutsatser alls ännu. Det var någon som frågade om SM-guld i går, men Elfsborg har bara vunnit en enda match i årets serie - lika många som Häcken. Visserligen efter en bländande insats, som hade kunnat sluta i en ännu större seger om det inte varit för Christoffer Källqvists storspel i Häckens mål.

Elfsborg kan gå hela vägen, det säger jag i dag, väl medveten om att jag baissat deras chanser under försäsongen.

Häcken kan också ta guld, men då krävs det att laget hittar rätt i sitt omställningsspel återfinner de tillfälligt (?) borttappade nycklarna till det magiska passningsspel laget har kapacitet till.

Men det är tidigt ännu.

Det kanske blir Malmö FF som tar hem det i år igen. Det kan bli Blåvitt. Eller någon annan. Och det där lär vi få anledning att återkomma till.

Men Elfsborg imponerade i alla fall i går.