Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: "Det är snudd på Marta-nivå "

Upp med händerna! GT:s Tore Lund har redan kapitulerat för GFC:s holländska fynd, Lieke Martens. "Det är snudd på Marta-nivå på hennes teknik, snudd på Melis-nivå på hennes snabbhet", skriver han.
Foto: Jan Wiriden

VALHALLA. Göteborg FC har något på gång.

Jag säger inte att det räcker för att utmana Rosengård om guldet redan i år - men osvuret är nog bäst.

För det finns en trygghet och ett lugn i defensiven i år som inte riktigt fanns där i fjol. Och framåt hugger två vindsnabba holländskor på allt och jag lovar, de kommer att slita sönder och riva upp djupa hål i de flesta motståndarförsvar.

GFC har haft en väldigt hög högstanivå under de senaste säsongerna. Men truppen har varit tunn och skadekänslig och av det skälet inte räckt hela vägen vare sig i damallsvenskan eller i Champions League.

Truppen saknar lite bredd också 2014, men jag tror att den saken kommer att ordna till sig framåt sommaren när någon eller ett par av krisande och ekonomiska dopade Tyresös stjärnor ansluter - men mer om det vid ett annat tillfälle.

Jämfört med i fjol är det väldigt mycket som är nytt i GFC. Stjärnor som Anita Asante, Camille Levin, tvillingarna Hammarström, Olivia Schough och Yeal Averbuch är borta.

Stefan Rehn har ersatt Torbjörn Nilsson.

På spelarsidan är det påfyllt med holländskt och fransk och dessutom plockade Rehn med sig russinen ur Jitex-kakan när han flyttade från Mölndal till Göteborg.

Efter 5-0 mot Vittsjö och 3-1 mot Kristianstad är det svårt att inte gilla det vi får se.

Fransyskan Sabrina Viguier från Lyon är lugn, rutinerad, boll- och placeringssäker. En klassvärvning som nu bildar ett starkt mittlås tillsammans med Kathlene Fernström.

Norskan Andrine Hegerberg, som kom redan i fjol men då mest spelade i en opassande roll på kanten, visar i år att hon kan bli en sensation i en central position. I går imponerade hon stort tills hon tvingades kliva av med en sargad fot.

Ytterbackarna Catrine Johansson och Marlene Sjöberg tillhör båda seriens bästa.

Sara Lindén, som fick förra året spolierat av en korsbandsskada, kommer i år att bli mycket viktig med sin förmåga att hålla boll och slå passningar i djupled.

I Annica Sjölund, inte riktigt hundra ännu efter skada, finns ett härligt sparkapital.

Gott så långt, men nu håller jag ändå på det bästa till sist - den holländska landslagskolonin.

Loes Geurts, skicklig målvakt som gör att ingen längre behöver längta efter Kristin Hammarström.

Manon Malis, tjejen med potential att vinna skytteligan i år igen, precis som hon gjorde i Malmö 2008, 2010 och 2011.

Oj, så giftig hon är. När lagkamraterna ännu bättre lär sig hennes löpvägar och ännu bättre utnyttjar hennes djupledshot blir det verkligen mer åka av.

Årets stora utropstecken kan ändå bli 21-åriga Lieke Martens - snudd på Marta-nivå på hennes teknik, snudd på Melis-nivå på hennes snabbhet.

Wow, här har GFC fyndat en riktig artist! Här lanserar man ett riktigt shownummer!

- Martens kan bli allsvenska stora sensation och överraskning i år, viskade sportchefen Lasse Svensson till mig på väg ut i omklädningsrummet efter matchen.

Jag sa inte emot honom och ser redan fram emot att se Martens nästa framträdande - mot Linköping, på Valhalla, på söndag.