Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: Den allra
hetaste huvudfrågan

GÖTEBORG. Bort med huvudskyddet.

Det är den hetaste debatten i svensk boxning just nu.

Men varför är det bara killarna som slipper hjälmen?

I två dagar nu har jag minglat runt bland ledare och aktiva under boxnings-SM i Sjumilahallen i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Just det, i fredags kväll var det just i det här området som någon jävla dåre sköt skarpt och skadade en oskyldig förbipasserande.

Igen!

Det var inte första gången i år och om vi snackar om vad som är farligt och vad som inte är det skulle jag föredra boxning framför att vistas i de här stadsdelarna efter mörkrets inbrott.

Men djupanalysen av dessa frågor överlåter jag till mina kolleger på de allmänna nyhetssidorna i den här tidningen. De har bättre koll än vad jag har.

En snabb sammanfattning av det här med hjälmtvång inom amatörboxningen, ser ut ungefär så här:

Sedan 80-talet har amatörboxare varit tvungna att bära huvudskydd.

AIBA, det internationella boxningsförbundet, vill ta upp konkurrensen med proffsboxningen olika organisationer och ett led i det är att närma sig i reglerna.

Herramatörer som har boxats minst 15 matcher slipper därför från och med våren 2014 huvudskydd.

Juniorer och tjejer måste fortsätta att bära hjälm.

Jag ägnade några timmar under boxnings-SM åt att snacka med boxare, ledare och förbundsfolk om huvudskydd - eller inte huvudskydd.

I sammanhanget kan det vara på sin plats att också nämna att Norge har stängts av från AIBA:s verksamhet för att de väljer att fortsätta med sitt hjälmtvång. I nästa vecka händer - av allt att döma - samma sak med Danmark, eftersom de har "hjälmtävlingar" den här helgen.

Men tillbaka till SM och här hittade jag ingen som är emot regeländringen. Däremot var Amie Ramstedt, Hisingens BK, tuff i sin kritik mot dem som bestämmer eftersom de skiljer på tjejer och killar. Ramstedt har boxats i landslaget och deltagit i flera internationella turneringar och vet vad hon snackar om.

- Jag skiter egentligen i hjälm eller inte hjälm, säger 34-åringen. Men jag förstår inte varför det ska vara skillnad på tjejer och killar.

Ramstedt har inte stött på några argument som håller, däremot har hon hört en massa dumheter om att frisyren tar stryk om man får slag mot huvudet.

- Att hitta på särskilda regler för tjejer i boxning är som att säga att kvinnliga fotbollstjejer bara klarar av två gånger 30 minuter i fotboll i stället för två gånger 45. Det är dumt och jag köper det inte alls.

Bageera Mohammedi är ett stort framtidsnamn. Han vann senior-SM redan som 17-åring i fjol och är i final i år igen.

- Jag är inte rädd, jag tror inte att hjärnskadorna ökar om man boxas utan huvudskydd, säger 18-åringen som representerar Göteborgs Team Box.

Bageera - och alla andra jag pratat med i helgen - erkänner att det bli mer "cuts", det vill säga spruckna ögonbryn och blödande sår om man fajtas utan hjälm.

- Men cutsen skadar ju inte skallen, menar Mohammadi.

Susanne Kärrlander är tävlingsledare under SM, ledamot i boxningsförbundets styrelse och ordförande i förbundet domarkommitté. Hon säger:

- Vi välkomnar regeländringen. Enligt AIBA:s medicinska kommitté har hjärnskadorna minskat sedan hjälmarna togs bort. Det blir en annan slags boxning, lite mer defensiv och försiktig utan skydd.

- Tidigare kunde man gå in och ta ett par smällar mot huvudet för att själv kunna kontra i en attack.

Jag frågade Kärrlander varför man skiljer på killar och tjejer...

- ... ja du, svarade hon. Se det här som ett test. Jag tror damboxningen följer efter ganska snart.

För en lekman som jag är det inte lätt att veta.

Men när boxarna inte har hjälm är det i alla fall lättare att se när smällarna sitter där de ska.

Men om det är farligare utan än med huvudskydd är jag inte mannen att bedöma.

Men jag vet att jag aldrig skulle ha skickat ut min son på en hockeyrink utan hjälm på huvudet...