Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Tore Lund

Tore Lund: De tar sitt femte raka SM-guld

PARTILLEBOHALLEN. Sävehof står i en klass för sig i svensk damhandboll. Det är bara att titta på statistiken.29 raka segrar mot svenskt motstånd, i snitt vinner de matcherna med 12 bollar, senaste hemmaförlusten kom för 27 månader sedan.

Och den nionde maj kommer Sävehof naturligtvis att bli svenska mästare igen - för femte året i rad.

I går var Sveriges näst bästa lag på besök i Partillebo-hallen, serietvåan Skuru. Efter några minuter av matchen ledde Nacka-laget med 2-1.

Sedan var det slut med det roliga för dem. Seriefinalen blev till slut ännu en i den långa raden av promenadsegrar för Sävehof. Senast laget förlorade en match mot svenskt motstånd var den 15 februari förra året. Senaste förlusten hemma i Partille kom den fjärde november 2010.

I år har laget i snitt vunnit sina matcher med 34-22 och gjort 124 fler mål än det näst målgladaste laget i serien. I skytteligan och assistligan dräller det av Sävehof-tjejer - Ida Odén, Jenny Alm, Jamina Roberts, Linn Blohm, Louise Sand och Elin Karlsson. I målvaktsligan återfinns både Filippa Idéhn och Johanna Bundsen i topp.

I statistiken övertekniska fel och utvisningar får man leta rätt länge innan man hittar en tjej från Partille.

Kort sagt, alla tillgängliga siffror bevisar samma sak. Svensk damhandboll består av Sävehof, där bakom finns just nu ingenting, sedan kommer ingenting alls och först därefter kommer Skuru, Lugi, Skövde och H65 Höör.

I pausen i går stod jag en stund och pratade med Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtsson och föreningens ordförande Susanna Laursen.

– Vi skulle behöva en eller två toppspelare till och ett par, tre miljoner kronor ytterligare i budgeten för att räcka till ute i Europa, säger Albrechtsson.

Ordförande Laursen tycker inte att Sävehof är för ensamma på banan i svensk damhandboll.

– Vi vill vinna ännu mer och bli ännu mer överlägsna. Om vi blir det sätter vi ännu mer press på våra konkurrenter att försöka komma i kapp, säger hon.

Ja, en seriefinal i elitserien ska naturligtvis vara en fest, en oviss match där nervtrådarna är spända till bristningsgränsen hos både spelare och publik.

En seriefinal ska inte vara en gäspning där alla inblandade redan på förhand vet hur det kommer att sluta.

Det är förödande för svensk damhandboll. Med bara ett slagkraftigt lag i elitserien påverkas naturligtvis också möjligheterna att lyckas i Europa, möjligheterna för landslaget att bygga ett slagkraftig lag.

Sävehof har i dag en så bred trupp att man har råd att ha landslagsspelare på bänken. Det är en medveten strategi eftersom laget varje år tappar spelare till utlandet.

Närmast på tur står stjärnor som Jamina Roberts och Jenny Alm, som båda lär försvinna efter den här säsongen. Ida Odén blir dock kvar. Hon skrev på ett nytt ettårskontrakt i går.

Sävehof behöver nu fem segrar ytterligare för att kunna skryta med att ha genomfört hela seriespelet utan poängtapp.

Det kommer att gå vägen, sedan kommer segerstaplandet att fortsätta genom kvartsfinaler och semifinaler och hela vägen fram till finalen i Scandinavium den 9 maj.

Se till att vara på plats då för att hylla ett fantastiskt lag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!