Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tore Lund

"Fy fan, svenska man - häxkampanjen är låg"

KUNGSTORGET. Jag säger som punk-legendarerna i Attentat.

Fy fan, svenska man!

Häxkampanjen mot kommunalråden Kia Andreasson och Anneli Hulthén är så förbannat låg att man liksom saknar egna ord.

Det var internationella kvinnodagen i går.

Egentligen är det skit att en sådan dag behövs, för vi är ju alla bara människor med styrkor och svagheter, talanger och tillkortakommanden, goda och dåliga sidor.

Men så länge näthatet breder ut sig, så länge kvinnor mördas och misshandlas i sina förhållanden, så länge kvinnor tvingas acceptera lägre löner, så länge så många män är kvar på grottstadiet, så länge jämställdheten är eftersatt - ja, så länge behövs det en kvinnodag.

Och nog sjutton behöver vi män ändå en jävla snyting då och då för att lära oss hyfs, hut, respekt och medmänsklighet.

Häromveckan var det Uppdrag Gransknings starka reportage om en rad mediekvinnor som utsetts till hatobjekt av män som inte klarar av starka kvinnor, kvinnor om har mage att ta plats i debatten.

Så avskyvärda och skamliga hot och mejlattacker de utsätts för. Fy fan, svenska man!


Idrottskvinnor som Carolina Klüft och Therese Alshammar har råkat illa ut. Fotbollstjejer hånas fortfarande för att de älskar "männens sport". Fy fan, svenska man!

Och i början av den här veckan hängdes Kia Andreasson och Anneli Hulthén, två av trängselskattens främsta förespråkare i Göteborgs kommun, ut som häxor på bildekaler och både här och där på nätet. Dessutom har deras mejlkorgar svämmat över av osmakligheter. Fy fan, svenska man!

Jag gillar själv inte trängselskatten, det har jag skrivit om flera gånger. Jag är beredd att ta strid för den åsikten. Men det innebär inte att jag kallar dem som är mina meningsmotståndare för häxor, det innebär inte att jag överöser dem med hat och hot och annan verbal dynga.


Jag vill ha bort det som kallas trängselskatt - men som egentligen är något annat. Men går det bara rätt till och om alla demokratiska spelregler följs, måste jag acceptera om jag förlorar den striden.

Och det kan vara på sin plats att poängtera för dem som står bakom "häxkampanjen", att det finns rätt många manliga politiker som också står bakom trängseltramset! Dem ska ni också lämna i fred. Men kräv för all del folkomröstning och att beslutet om skatten rivs upp. Är vi bara tillräckligt många kan vi lyckas i vår strävan.

I kväll ska jag stå framför scenen på Pustervik och skråla med när Attentat hamrar fram refrängen till "Fy fan, svenska man"...

... sedan ska jag pussa min hustru och tillsammans beger vi oss hem i den göteborgska lördagsnatten.

---

I veckan har jag pratat med alla tränare och ganska många spelare i de tre allsvenska lagen i GT-land. Stahre, Lennartsson och Gerhardsson är ju coachtrojkan och de spelare jag surrat med är Daniel Sobralense, Mikael Dyrestam, Björn Anklev, Christoffer Källqvist, Oscar Lewicki, Henning Hauger och Tom Söderberg.

Vad som slog mig är att det tycks råda ett lugn, ett förväntansfullt självförtroende och en försiktig optimism hos mästarna Elfsborg såväl som hos Häcken och IFK Göteborg.

Jag vet så klart inte hur det kommer att gå, hur tabellen kommer att s ut den 4 november.

Men känslan är att det kan bli ett roligt allsvenskt år sett med västsvenska ögon.

---

Såg att man kan beställa John Fogertys nya i en specialutgåva där det ingår både cd och vinyl, ett signerat textblad och en flanellskjorta, JF-style. Jag går ju alltid på sådana här grejer, men ärligt, hur cool skulle det inte vara med en blårutig Creedence-flanell av samma stuk som på omslaget till "Cosmo's Factory"? Hur fräckt som helst, jag tror jag slår till!

---

Nu när Bowie äntligen är tillbaka, inser jag hur mycket jag saknat honom. Ingenting talar för att det blir någon turné, men man kan väl få drömma om det...

---

... och i värsta fall trösta sig med att vi i alla fall får se Neil Young och Crazy Horse på Way Out West i sommar... rock and roll can never die...