Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Stefan Nilsson

Succéveckan ger hopp om en lång säsong i Scandinavium

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. 12044.

En av svensk lagidrotts mest kända sifferkombinationer.

Det är något visst när så många klappar och skriker fram sina favoriter till veckans tredje fullpoängare i Scandinavium.

4–1 mot Linköping var en dubbel signal till både fans och motståndare:

Hemmaborgen är återupprättad.

Det kan bli en lång säsong i Scandinavium.

Malmös tränare Peter Andersson satt i torsdags på presskonferensen efter 0–3-förlusten mot Frölunda och klagade på sina spelare insats.

På lördagskvällen fick vi höra samma visa från Linköpings Tommy Jonsson efter 1–4.

Två oerhört besvikna tränare som satt på samma stol, med en dag emellan, och beklagade sig över vad deras spelare presterat. Eller rättare: inte presterat.

Men förklaringen kan vara väldigt enkel och den kanske inte bara handlar om deras egna spelare. 

Frölunda vecka 44 är ett väldigt bra hockeylag. 

Det är inte ett lag som kan stå still och spela ut sina motståndare. Men när farten hålls uppe, närkamperna vinns över hela isen och tryck skapas i motståndarnas försvarszon är det mycket svårt för motståndarna att stå emot samtidigt som Sveriges största hemmapublik gör sitt ljudliga jobb på läktaren.

Frölunda har inte låtit vare sig Örebro, Malmö eller Linköping dominera. Med målvakten Johan Mattsson i spetsen har laget stängt till bakåt, bara två insläppta på två matcher.

Och framåt har det gjorts nio mål. Med ett tätt försvar bakom räckte det till och med till serieledning, tills Luleå senare på kvällen besegrade Skellefteå och gick upp i topp.

Det som imponerar mest med dagens Frölunda är utvecklingen på vissa spelare. Inte minst tvillingkedjan.

Pathrik Westerholm fick nästan hela förra säsongen förstörd av en knäskada, i brorsans frånvaro fick Ponthus inte till det ordentligt

I ett lag som hackade mot Malmö i kvartsfinalen fick tvillingarna, som kom till Frölunda från Brynäs förra året, sin dos av supportrarnas besvikelse. Inför årets säsong har de varit ifrågasatta.

Men nu visar Westerholmarna gång på gång varför Roger Rönnberg och hans kolleger ville ha dem till Frölunda och har backat upp dem med fortsatt förtroende på isen.

Mot Linköping presenterades Pathrik Westerholm inte bara som matchens profil före första nedsläpp, han fick också välförtjänt hämta priset till bäste hemmaspelare efteråt.

Ett mål och en assist kunde dessutom ha blivit mer i början av tredje perioden, när han prickade ribban i stället.

Men en lika stor del i kedjans framgång har lillpojken i gänget, Samuel Fagemo. Det är en fröjd att se 18-åringen med fart trycka sig förbi sin back utefter sargen eller som vid förarbetet till 3–1.

Fagemo trampade förbi och tryckte sig in mot mål. Hans närskott gick på Jacob Johansson i Linköpingsmålet och studsade ut till Pathrik Westerholm, som tryckte in pucken.

Och Samuel Fagemo fick en åtminstone en stilpoäng vid det första målet. Det var hans skymning som gjorde att Johansson inte såg Jakob Moverares skott förrän pucken låg i målet.

När Roger Rönnbergs ansikte dök upp på jumbotronen under slutminuterna såg han så där nöjd ut som bara Roger Rönnberg kan göra.

Tränaren som fortfarande har kort stubin emellanåt var lugn. Mycket lugn. Och han log.

Vecka 44, när massor av göteborgare var på novembersemester, blev Frölundas lyckovecka.

Tre segrar av tre möjliga.

12044 på läktarna för första gången den här säsongen.

Samma supportrar som buade ut sina favoriter efter hemmaförlusterna mot Mora och Luleå har börjat känna vibbar av att något stort kan vara på gång.