Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Stefan Nilsson

Guldkonfettin bevisar att Frölunda satsar rätt

Foto: ADAM IHSE/ TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. När Joel Lundqvist lyfter bucklor spelar det ingen roll om det står C eller S framför HL.

Nästan alla de 12044 på Scandinaviums läktare stod kvar och hyllade lagkaptenen och hans lagkompisar när CHL-pokalen lyftes mot taket medan guldkonfettin regnade över isen.

Lita på att fansen längtar efter en ny guldceremoni framåt vårkanten.

Medan andra har snackat har Frölunda gjort verkstad av CHL.

Medan andra har spekulerat i hur länge turneringen kommer att finnas har Frölunda kört på.

Tre titlar på fem år, dessutom en finalplats mot Luleå premiäråret, är ett bevis för att Göteborgsklubben verkligen tar CHL på allvar.

Och när nästan 12000 stod kvar på läktaren och hyllade Frölunda tills bucklan åkte upp på kapten Lundqvists armar fick klubben sitt hittills största bevis för att den satsat rätt.

När alla utom Joel Lundvist hade lämnat isen kallade klacken tillbaka sin favoritkapten och sjöng: ”Bättre än brorsan, han är bättre än brorsan...”.

Medaljer och pokalen var på riktigt. Trots att det handlade om bespottade CHL.

För att inte tala om pengarna. 

Medan den första CHL-titeln gjorde att Frölunda gick plus-minus-noll på Europa-äventyret blev det ett rejält plus den här gången.

Klubbdirektören Christian Lechtaler ville inte prata pengar när han stod med sin metallbit runt halsen. Han pratade bara om det sportsliga värdet.

Ordföranden Mats Grauers lovar att det kommer en redovisning över hur mycket det blir kvar av publikintäkter (München ska ha en halv miljon av de pengarna) och förstapriset på 3,5 miljoner kronor.

Men han bekräftade att CHL ger ett par miljoner in på Frölunda-kontot.

Jag är inte så naiv att jag tror att Frölundas, eller de andra SHL-klubbarnas supportrar, kommer att springa benen av sig för att köpa biljetter när nästa upplaga av CHL drar i gång till hösten.

För i Scandinavium den här kvällen handlade det om en riktig final, en match där vinnaren tar allt. Doften av guld har alltid haft en stark lockelse – i alla sammanhang.

Men många av de som var på plats kommer att minnas guldkonfettin, vrålet och Joel Lundqvist – som fyller 37 år om en månad – med bucklan (”lite tyngre än vanligt”, sa den vane pokallyftaren) i vädret.

För hockeyn är ofta kul i CHL, problemet är att man inte känner till vare sig klubbar eller spelare tillräckligt bra för att det ska kittla. Många är dessutom för svaga för att ge hårdsatsande Frölunda en match.

En konkret åtgärd för att förbättra turneringens rykte är att ta tag i huvudtacklingarna. Yannic Seidenbergs överfall på Rhett Rakshani skulle naturligtvis gett ett matchstraff i stället för två plus två minuter.

Det ska bli intressant att se om guldregnet i Scandinavium innebär en boost även i SHL.

Frölunda gjorde tre mål på de tre första numerära överlägena – en spelform som hackade rejält fram till förlustmatchen mot HV71 senast. Å andra sidan var Münchens försvarsspel med en man mindre... intressant. Inte den tajta, väl sammanhållna box som nästan alla SHL-lag ställer upp med.

När det första uttalade huvudmålet för säsongen är klart kan Frölunda-spelarna koncentrera sig helt på SHL, där motståndet är tuffare än vad det oftast är i CHL.

Om det är vad som behövs för att laget ska få ordning på maskineriet fram till SHL-slutspelet återstår att se.

En sak är i alla fall klar:

Både spelare och supportrar längtar efter mer guldkonfetti i Scandinavium – så snart som möjligt.

Och på det en storsamling vid Poseidons fötter på Götaplatsen.