Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Stefan Nilsson

Alingsås imponerade direkt i seriepremiären

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

ALINGSÅS. 30 maj 2019.

Sävehof-spelarna sprang omkring med guldmålade hjälmar på sina huvuden.

Alingsås-lirarna stod vid sidan av, var lika olyckliga som mästarna var lyckliga.

Premiärsegern i Estrad drygt tre månader senare var första steget mot att sudda ut det hemska minnet – men också första steget mot att själva slåss om nästa års guldhjälmar.

Elitidrottsmän måste gå vidare.

Den som fastnar i en förlust riskerar att underprestera nästa gång.

Den som går ut till nästa match eller tävling med hybris efter en titel riskerar en käftsmäll.

Därför ville ingen i Alingsås handbollslag prata om revansch efter den imponerande segern över svenska mästarna Sävehof.

Medan de gästande spelarna gärna pratade om att gå vidare från finalserien var hemmaspelarna entydiga om att minnet var smärtsamt – men tillhörde historien.

Vi som sitter på läktarna har dock en annan agenda.

Publiken i Alingsås Estrad minns chocken av att se värsta rivalerna fira i sin egen hemmaborg. Att vara med när supportrarna från kommunen 35 kilometer bort utefter motorvägen studsar upp och ner i extas skapar ärr som är svåra att bli av med.

Premiärsegern mot Sävehof läker inte på något sätt såren från i våras – men ett litet plåster var det allt.

Det må tippas och snackas och spekuleras inför en premiär. Men det är först när domaren blåser för säsongens första avkast i serien som substansen i förhandssnacket kan börja synas.

Och vad den i början avvaktande publiken (lite väl tyst, tyckte vi på pressläktaren) fick se var gott. Medan jublet blev allt högre visade laget att där finns något att bygga ett hopp om framgångar i maj nästa år på.

Regerande mästarna Sävehof var inte glänsande, men gedigna, mot Guif i sin premiär hemma i Partille Arena i fredags.

Men Alingsås visade på brister som måste förbättras om mästarna ska vara med i racet framåt vårkanten.

Det väldigt aggressiva offensiva försvarsspelet lyckades stundtals bra mot Guif. Men William Andersson Moberg och Felix Claar – paret som på nio meter styr Alingsås spel – är av en annan kaliber.

Hittar de inte lagkompisar i luckorna bakom Sävehofs stötande försvarare sticker de igenom själva. 

Och för att lösa Alingsås täta defensiv, där Fredrik Teern och Niklas Barud i Alexander Franzén fått en ny tuff kamrat i mitten, behöver Sävehof komma upp i det tempo som banade väg mot SM-guldet.

Man ska som vanligt inte dra för stora växlar på en premiär. Men Alingsås ser komplett ut. Från målvakten Niklas Kraft via försvar till anfall.

Om inget oförutsett inträffar blir det många tillfällen för publiken i Estrad att jubla under säsongen.

När Sävehof sensationellt blev mästare i våras var det omstridda (alla gillar det inte) spelet med sju utespelare och ingen målvakt en nyckel.

Men då fanns Jonas Larholm i laget. Mot Alingsås blev det väldigt tydligt hur veteranens försvinnande två dagar före premiären påverkar.

När Larholm kom in och Sävehof blev en man mer lurade han motståndare med tittfinter och tvära vändningar och skapade öppningar som få andra ser.

När Sävehof för första gången den här tävlingssäsongen testade spelsättet ledde Alingsås redan med sju bollar och det kändes mer som ett test inför vad som komma skall.

Men extraspelaren Vetle Eck Aga har inte Larholms blick och känsla, han har andra kvaliteter.

Det ska bli intressant att se om Sävehof lyckas blåsa liv i förra säsongens guldvapen.

Alingsås ser ut att vara ännu starkare i år och är en titelutmanare.

Sävehof har tappat fyra tunga namn från guldbesättningen – Jonas Larholm, Oskar Sunnefeldt, Joakim Larsson och Viktor Ottosson – och dessutom tränarna Andreas Stockenberg och Anders Eliasson. Luckor som de tänker täta med nyförvärv och uppflyttade ungdomar. 

Men å andra sidan var det ingen som såg ett guldlag i Sävehof förra hösten heller.