Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Matts Olsson

Åby Stora Pris görs om – blir ”World Grand Prix”

Åby Stora Pris blir nu World Grand Prix – med en prissumma på sex miljoner kronor.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
GT:s travkrönikör Matts Olsson.
Foto: HANNA BRUNLÖF

Åby Stora Pris blir Åby World Grand Prix vart fjärde år.

Med travvärldens fetaste prischeck.

Sex miljoner kronor till vinnaren.

Start år 2024!

Åby chockar travvärlden med sin sensationella satsning. 

Vart fjärde år ska racet ha en miljon euro i prispengar – varav segraren plockar hem sex miljoner kronor. 

Prix d´Amérique och VM-racet i New York har cirka 4,5 millar. Solvallas Elitlopp tre. Nu hamnar de loppen i skuggan - åtminstone vart fjärde år.

– Vi kan inte jämföra oss med de tre loppen i dignitet. Men vi kände att det behövde göras något extra för att lyfta Åby Stora Pris. Det har blivit allt svårare att locka utländska stjärnor, säger sportchefen Jon W Pedersen. 

Nu blir det sex millar till segraren vart fjärde år. Som ett OS-guld. Något som sticker ut. 

Alert tänkt. Numera är det ungefär samma tränare, kusar och kuskar som kuskar runt bland storloppen i Sverige. I stort sett samma gäng dyker upp på Åby den 14 augusti i år igen även om segerchecken urholkats med en halv miljon. 

Ett led i att få ihop en miljon euro i samlad prispott till Åby World Grand Prix. 

Sparar tre miljoner kronor

Under 2021, -22 och -23 sparar Åby tre miljoner kronor genom ändrade prispengar i Åby Stora Pris. Tillsammans med bidrag från Svensk Travsport återstår i runda slängar två miljoner kronor som Åby får skaka fram själva för att nå miljonen euro. 

Pengar man hoppas få in via egna medel, sponsorer och samarbete med ATG.

– Satsningen på Åby World Grand Prix tar inte en krona från vardagstravet, poängterar Jon W Pedersen.

Prissummorna blir: 6 000 000, 2 500 000, 1 000 000, 500 000, 250 000, 150 000 och övriga placerade hästar får 50 000 kronor.

I dag körs Åby Stora Pris över stayerdistansen 3 140 meter.

– Den kommer säkerligen att ändras. Vi vill ha en distans som kan locka hit bra hästar från USA. Vi vill inte ha tillbaka ett sprinterlopp utan troligen blir det medeldistans över 2 140 meter, menar Pedersen.

”Sensationellt grepp” 

Åby World Grand Prix flyttar troligen fram några veckor för att köras i september. Då slipper man även konkurrens av Jubileumspokalen på Solvalla.

- Vi vill skapa ett riktigt event runt dagen. Nu körs Åby Stora Pris i augusti när skolorna inte börjat och folk fortfarande är på semester. Det är svårt att få stora sponsorer vid den tidpunkten, motiverar Åbys sportchef.

En tanke med att köra loppet vart fjärde år är att en tränare tidigt ska kunna börja matcha en eventuell stjärna mot racet.

Det här är ett sensationellt grepp. Även en prestigevinst för Åby genom att vara först med att lansera världens maffigaste segercheck inom travet. 

Solvallas Elitlopp har gått i stå och där höjs röster för en kraftig höjning av det nuvarande förstapriset på tre miljoner. Vi får se hur länge det dröjer i 08-land innan det kommer en kontring på Åbys utspel. 

Att den kommer är lika säkert som ett brev på posten - i varje fall innan Postnord tog över! 


■■■

# Hail Mary får sitt elddop från spår 8 mot den äldre eliten för första gången i Östersund på lördag. Det blir intressant.

■■■

# Sprang på nestorn Olle Elfstrand, 80, i Åbys stallfik förra torsdagen. Han hade precis kvitterat ut sin licens på Axevalla efter alla år som Åbytränare.

– Tja, det är som livet i övrigt. Det förändras, konstaterade han med ett snett leende.

Själv tycker jag det är trist att en av banans genom tiderna största profiler inte ska få ha kvar sin licens de allra sista åren av sin verksamhet. Även om det följer paragrafryttarnas riktlinjer!

■■■

# Nu är valberedningens förslag till ny styrelse i Åby Travsällskap officiell. Stämma hålls den 30 juni.

Ordförande Peter Bronsman - Kopparbergs skapare och hästägare.

Peter Simonsson, Tore Lund (jo, min förre kompanjon på GT-sporten), Lars Järpedal, Anna-Karin Knight, Hans-Göran Johansson, Katarina Magnusson och Maria Törnqvist.

# Det låter som en spännande konstellation! Framförallt är trätobröderna i den förra styrelsen kickade.


Kuskligan:

Robert Bergh 22

Johan Untersteiner 18

Carl Johan Jepson 13

Peter Untersteiner 11

Stefan Persson 10

Marc Elias 9

Thomas Uhrberg 9

André Eklundh 7

Victor Rosleff 6