Markus Wulcan

Blåvitt tar små steg i rätt riktning

Publicerad

GÖTEBORG. Små steg i rätt riktning och ett anfallsspel värt namnet.

Blåvitt börjar sitta ihop nu.

Och han har börjat leverera.

När 2016 summeras ska det bli spännande att se hur många gånger vi skrivit hans namn. Tusentals, säkert.

Men det är inte så konstigt. Han är den store fixstjärnan, den det mesta kretsar kring, vare sig man vill eller inte. Sannolikt hela allsvenskans största affischnamn tillsammans med Malmö FF:s Markus Rosenberg.

Lagkaptensbindeln har Mattias Bjärsmyr numera och det är nog lika bra. Det innebär att IFK Göteborg i praktiken har två lagkaptener på planen samtidigt. Pressen på honom är väldigt stor den här säsongen. En spelare gör inget lag, men arbetsbeskriven är tydlig: målproduktionschef.

Därför är det bra att visa konkreta resultat så fort det bara går, så att man slipper massa jobbiga tankar och frågor. Nu var det visserligen bara en sketen träningsmatch mot ett tamt Stabaek i mitten av februari, men en praktträff är en praktträff och betyder mer för en anfallares självförtroende än vad man kan tro.

”Han har bra löd i dojan” sa tränaren Jörgen Lennartsson och det är nog det minsta man kan säga om vänsterprojektilen.

Ordentligt hyllad före avspark i den flådiga inomhusarenan, och en insats som med 2-0-bollen nådde upp till betyget ”bra”.

Det finns betydligt mer att hämta. Några högintensiva träningsveckor till så är avståndet till lagkamraterna utsuddat när det gäller den fysiska biten. Och samspelet med Gustav Engvall kommer att förbättras undan för undan, liksom bolltouchen på det just för stunden ovana konstgräset.

Tids nog hittar duon varandra, och då har IFK Göteborg tveklöst ett av seriens två vassaste anfallspar (Malmö FF har det andra).

Resultaten i Dubai var utmärkta. Seger mot ekonomiskt överlägsna Midtjylland på straffar efter att ha hämtat upp ett 2-0-underläge, följt av 2-1-vinsten mot Molde. Blåvitt vann The Dubai International Cup och spelarbussen pryds väl vilken dag som helst med den utmärkelsen.

”18 SM-guld, 7 Svenska cupen, 2 Uefacupen, 1 The Dubai International Cup”.

Men spelmässigt, vilket – även om man inte ska förringa vinnarkänslan – är det viktigaste vid den här tidpunkten på året? Inte alls så bra.

Visst, otaliga byten och ökenklimat ställde förstås till det, men likväl var det hackigt, rytmlöst, svagt passningsspel och trubbiga enmansanfall. Grundstabiliteten fanns där som vanligt, förutom under en kort period mot Molde då topplocket var nära att gå för stackars Jörgen Lennartsson.

Mot Stabaek hemma i Göteborg började bitarna falla på plats. Hög, aggressiv press, snabba spelvändningar, hot från båda kanterna och centralt, precist passningsspel och en någorlunda balanserad och klok Sebastian Eriksson.

När IFK Göteborg sätter fart går det fort, och det kommer att ge många poäng den här säsongen också. Jakob Ankersen var på spelhumör för första gången i år och utmanade ständigt till höger. Sören Rieks avslut är inte av allsvensk klass utan mycket mer än så, och Martin Smedberg Dalences insats som högerback lovade gott i Emil Salomonssons frånvaro.

I Mikael Boman och Lawson Sabah finns det mycket inhoppskvalitet, för att inte tala om Patrik Karlsson Lagemyr. Den pojken kan bli en överraskning för många lag. Utan tvekan en potentiell joker.

Fin insats mot Stabaek och bra avvägningar mellan att spela enkelt och utnyttja sina spetsegenskaper. Mats Gren är nog i dag väldigt nöjd med att det blev ett tvåårskontrakt i stället för ett fjuttigt ettårsavtal som var klubbens avsikt från början.

Mats Gren, ja. Kan han bara lösa förhandlingarna med PSV Eindhoven och låna in Hjörtur Hermannsson så är truppbygget komplett.

Blåvitts supportrar har all anledning att se ljust på framtiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag