Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Vrålet som kan definiera hela den här säsongen

Patrik Karlsson Lagemyr är tillbaka med besked efter förra årets korsbandsskada.Foto: BILDBYRÅN

Segern mot Elfsborg i andra omgången i fjol satte nivån för hela säsongen. 

Vändningen mot Varbergs Bois och ”Pakas” glädjevrål kan bli precis lika betydelsefullt. 

Samtidigt har sportcheferna en tuff nöt att knäcka kommande vecka. 

Poya Asbaghi sa som det var efter den smått brutala holmgången på Varberg Energi Arena i torsdags. 

– Den bästa fotbollen vann till slut. 

Patrik Karlsson Lagemyr såg ut som om hade cashat hem Drömvinsten på lotto och hade inte långt till tårarna. Om det är någon man unnar all framgång i världen efter alla skadehelveten så är det ”Paka” som slitit med sin rehabträning i ensamhet. 

– Förlåt om jag svär, men jag är så jävla glad, sa han. 

Den lille liraren med det stora spelet gjorde även i övrigt en strong insats och sysselsatte Varbergs backlinje stup i kvarten och hade flera gyllene lägen, men på läktaren satt jag och tänkte att han måste träna på att skjuta ordentligt, för avsluten var mer än lovligt tama. 

Men så satt bollen i nättaket i minut 86, tji fick jag, tji fick ett hyperaggressivt Varberg som spelade som de måste göra, och IFK Göteborg fick den där segern som kan vara viktigare än tre poäng. 

Kommer ni ihåg säsongsinledningen i fjol? Torsk borta mot AFC i premiären efter en usel insats och mot Elfsborg i omgång två på Ullevi dominerade boråsarna så det stod härliga till i inledningen och IFK Göteborg slog knappt en passning rätt. 

Men efter drygt 20 minuter klippte Patrik Karlsson Lagemyr till från ingenstans, baby-Blåvitt lyfte, vann med 3-0 och flög hela våren. 

I år? 0-1 i premiären mot Elfsborg på Gamla Ullevi efter en usel insats och noll skapade målchanser. Och i omgång två körde Varberg över Blåvitt fysiskt och tog ledningen innan orken trött och Tobias Sana tilläts styra och ställa centralt. 

Vilken ledartyp han har vuxit ut till, den snart 31-årige mittfältaren från Angered som själv vrickade in kvitteringen med vänstern från nära håll. 

Klart bäst på planen ihop med Patrik Karlsson Lagemyr. I Jocke Perssons gäng utmärkte sig mittbacken Joakim Lindner och ytterspringaren Gustaf Norlin, samt skadade skyttekungen Astrit Selmani som ägde hela läktaren i 90 minuter plus stopptid. Känslan är att den röststarke 23-åringen med Malmö FF som moderklubb brände lika många kalorier som spelarna. 

Lättnaden i det blåvita lägret gick nästan att ta på efter slutsignalen och laget möter Mjällby på måndag med ett helt annat självförtroende. 

Samtidigt finns det stor förbättringspotential. Spelarna sprang inte många meter i onödan innan de kvicknade till i mitten på första halvlek, Hosam Aiesh är för bollkär och får ut för lite av så mycket och lagkaptenen Robin Söder har en bra bit kvar till toppformen. 

Inhoppande mittbacken Jesper Tolinsson, 17? Kommer att bli A-landslagsman en vacker dag. Hade inte ens stressat upp sig om Cristiano Ronaldo körde överstegsfinter i Ferrarihastighet. 

Vikarierande allt-i-allon Nzuzi Toko, 29? Fick för första gången i elitsammanhang, kanske någonsin, rycka in som mittback och löste det som han löser alla andra uppdrag som Poya Asbaghi ger honom. 

Kontraktet går ut 30 juni och det är inte så käckt ur IFK Göteborgs synvinkel. Kan man lösa extern finansiering för att få schweiz-kongolesen att stanna? 

Där har sportchefduon Andersson/Farnerud en del att stå i kommande vecka och får gå på charmoffensiv.