Markus Wulcan

Vilken besvikelse, IFK Göteborg

Publicerad

Det är aldrig lätt att möta en nykomling – speciellt inte i början av serien. 

Men IFK Göteborg måste kunna prestera bättre än så här. 

Utbuade på hemmaplan – och man undrar ju vad Sebastian Ohlsson gjort för ont. 

Tv-studiomannen sade det bäst i pausvilan med en träffsäker formulering om första halvlek: 

– Vi får nog klippa in highlightsbilder från någon annan match. 

För det var 45 oerhört tafatta och långsamma minuter vi fick se på Gamla Ullevi. Stillastående, idéfattigt och helt utan spets. AFC Eskilstuna låg Pelle Olsson-rätt och bevakade, och framåt fanns två skickliga anfallare som gjorde massa nytta i 90 minuter. 

Den nya hybridgräsmattan har tokhyllats av alla, ändå halkade spelarna omkring så att det stod härliga till. IFK Göteborg hade problem på de flesta delarna av planen, men värst var det framåt på vänsterkanten. Och det berodde definitivt inte på hybridgräsmattan, eller hybrisgräsmattan som Joakim Geigert twittrade. 

Högeryttern Martin Smedberg-Dalence vikarierade som vänsterback i Scott Jamiesons frånvaro och innermittfältaren Sebastian Eriksson placerades återigen som vänsterytter. En inte helt optimal lösning, och offensivt gav det absolut ingenting. 

IFK Göteborg dominerade stort, men det gick för långsamt och det var för osynkat. 

Det blev tillfälligt bättre efter paus när Tobias Hysén skickade in 1-0 efter fint förarbete av Henrik Björdal och Sören Rieks. Hemmaklacken glädjegungade och slutade för ett ögonblick att håna AFC Eskilstuna ("Skicka bussryssen och hans fakelag till ett sibiriskt Gulag"). 

Men IFK Göteborg gick inte tillräckligt hårt för 2-0, Emil Salomonsson missbedömde, den av publiken aningen impopuläre Mohamed Buya Turay (strong insats) kontrade in 1-1 och AFC – som såg tröttkört ut efter 35 minuter – ska verkligen inte be om ursäkt för poängen. 

Jörgen Lennartsson gjorde några byten, kastade om och satsade på två anfallare, men hemmalaget fick aldrig till den där mäktiga slutforceringen. Hemmapubliken buade när domaren blåste av och det hade de naturligtvis all rätt att göra. Man kan kräva betydligt mer av IFK Göteborg mot AFC Eskilstuna på Gamla Ullevi inför drygt 10 000 åskådare. Framför allt när det gäller den offensiva delen. Förutom Hyséns mål skapades det väldigt få klara chanser, och i det läget så undrar man ju varför Sebastian Ohlssons värvades från Örgryte. 

Han har haft en del skade- och sjukdomsbekymmer i vinter, men är spelklar och väntar fortfarande på sina första minuter i allsvenskan. Det hade varit perfekt att slänga in den poängstarke och rivige mittfältaren sista kvarten om inte tidigare, men Lennartsson är ingen större gambler. 

Det blev bara 1-1 och IFK Göteborg förlorade två poäng. Men laget är fortfarande obesegrat efter tre omgångar och fem poäng får betecknas som godkänt. 

I nästa omgång väntar Östersund borta. Lennartsson har en hel del att fundera på tills dess. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag