Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Verkligheten har hunnit ikapp Gren

Blåvitts sportchef Mats Gren.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kritiken som väller fram är väldigt allvarlig, men inte ett dugg förvånande. 

IFK Göteborgs styrelse måste omgående välja sida – sportchefens eller spelarnas. 

Det bör sluta med att projektet Mats Gren är över. 

"Det blåser alltid i Malmö", har Markus Rosenberg underfundigt sagt. 

Samma mening går att applicera på staden Göteborg och klubben IFK Göteborg. 

Men den här gången är det full orkanstyrka. 

Den mycket märkliga Gustav Engvall-affären har från dag ett varit omgärdad av frågetecken. Nu väljer huvudpersonen själv för första gången att detaljerat ge sin syn på flytten från Blåvitt till Bristol City. Och det är en smärre bomb anfallaren smäller av i BBpodd på GT.se.

Engvall kände sig mer eller mindre mobbad av sportchefen Mats Gren och pressad att skriva på för Bristol City, en flytt han egentligen inte var så intresserad av inledningsvis. 

IFK Göteborg, som fortfarande dras med ekonomiska problem, behövde få in pengar snabbt och Mats Gren agerade för klubbens bästa. Elitfotboll är ingen myspysverksamhet, att bli petad eller uppsatt på transferlistan tillhör vardagen och spelarna har betalt därefter. Men det finns ju naturligtvis en gräns för hur lågt man får sjunka för att få sin vilja igenom. 

Det handlar om människor. 

Raka rör och tydlighet bör vara en självklarhet i alla sunda verksamheter. 

Och nej, det finns ingen anledning att tvivla på sanningshalten i Gustav Engvalls utspel. Han spelar i Djurgården och har ingen egen vinning på att säga det här alldeles oavsett om han ligger i ekonomisk tvist med IFK Göteborg eller inte. 

Gustav Engvall är knappast ensam om att rikta skarp kritik mot IFK Göteborgs sportchef. Även en betydande del av den nuvarande spelartruppen uppges vara missnöjd med hur Mats Gren sköter sitt jobb. Allt från hanteringen av den minst sagt bekymmersamma kontraktssituationen inför nästa säsong, gigantiska utbetalningar till agenter (13 millar 2016), kortsiktiga lösningar, avsaknaden av en röd tråd till hur kommunikationen sköts internt. 

Totalt, inklusive två lån, sitter elva spelare på utgående avtal. En hel startelva. Plus tränartrojkan Jörgen Lennartsson, Alf Westerberg och Magnus Edlund. Det är inget man reder ut på någon vecka eller två. 

Som situationen är i dagsläget uppger våra källor på Kamratgården att flera spelare inte vill skriva på nytt kontrakt om Mats Gren sitter kvar. 

Och vad sänder det här för signaler till potentiella nyförvärv, supportrar, sponsorer och övriga Fotbolls-Sverige? 


GT AVSLÖJAR: Internt uppror bland spelare i IFK Göteborg 


IFK Göteborg har hamnat i en oerhört bekymmersam situation som behöver redas ut omgående. Styrelsen med ordföranden Frank Andersson i spetsen måste ta av sig skygglapparna och sätta sig ner och lyssna på spelarna.

Och när det är gjort finns det sannolikt bara en utväg och det är att byta sportchef. Det är betydligt enklare än att ersätta en halv spelartrupp. 

IFK Göteborg, Sveriges populäraste fotbollsklubb, behöver stabilitet, långsiktighet och en sportslig ledning som spelarna har förtroende för. 

Håkan Mild hade suttit på posten länge när han slutade inför säsongen 2014. Mats Gren kom in som en frisk fläkt, hade ett stort internationellt kontaktnät, satsade på andra spelartyper och tog inga fångar utan satte högsta fart direkt. 

Han hade noll tålamod med Malick Mané, som hade ett färskt fyraårskontrakt, och skickade iväg honom efter bara ett par månader, han sparkade Mikael Stahre efter en sportsligt stark höst, han petade ikonen Roger Gustafsson som akademichef och rörde om ordentligt i grytan. 

Mats Gren har gjort många bra saker för IFK Göteborg och jobbat stenhårt både som sportchef och tillförordnad klubbdirektör, men det har varit många konstigheter genom åren och resultaten har uteblivit. 

Och i maj 2017 ser verkligheten ut att ha hunnit ikapp honom. 


Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android