Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Var ett surt slut på en väl genomförd match

IFK Göteborgs tränare Roland Nilsson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Sana deppar.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Tungt i stunden, men nyttigt och lärorikt på sikt. 

Flera spelare är på rätt väg och det är ett helt annat IFK Göteborg vi ser i dag än för bara en vecka sedan. 

Roland Nilsson, 56, har på kort tid fått ordning på väsentligheterna. 

Resultatet är både väntat, logiskt och rättvist, men med hemmapublikens energi i ryggen tror jag att Blåvitt hade fixat det här. I slutändan avgjorde FC Köpenhamns klass, rutin, tyngd och individuella skicklighet, men IFK Göteborgs spelare och ledare kan gå med huvudet högt efter uttåget ur Europa League-kvalet. 

Roland Nilsson satsade på fembackslinje, tre mittfältare och två uppspelspunkter snarare än djupledshot. Det var skakigt i början och många enkla bolltapp, men IFK Göteborg växte in i det och fick matchen precis dit de ville. 

Alexander Jallow blir bara bättre och bättre, defensiven är organiserad på ett annat sätt än tidigare och Giannis Anestis räddade sitt lag flera gånger om. Att FC Köpenhamn skapar betydligt fler chanser än IFK Göteborg får man räkna med i en sådan här match. 

Tobias Sanas 1-0-chipp/tåfjutt, fint framspelad av Alhassan Yusuf, gjorde ett redan pressat FCK (torsk mot Odense i ligapremiären) ännu mer pressat. Jag hade gärna sett att Hosam Aiesh byttes in där och då för att ge Blåvitt ett tydligare hot i djupled och en spelare som kan hålla i bollen länge och fixa en och annan frispark för att döda tid, men nu dröjde Roland Nilsson med den justeringen lite för länge. 

***

Ledningen höll bara i tio minuter innan danskarna gjorde två mål på lika många minuter efter ett par klassaktioner och ett lite för snällt IFK Göteborg. 

Efter det blev det aldrig riktigt spännande även om Giannis Anestis skickades upp på topp för att ställa till med oreda. Ett surt slut på en i det stora hela väl genomförd prestation av underdogen. Man hade dock velat se ett lite mer cyniskt Blåvitt sista kvarten och klokare värderingar i offensiven, men Yayha Kalley, André Calisir och gänget föll i alla fall med flaggan i topp. 

Man ska också komma ihåg att erfarna nyckelspelare som Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr och Pontus Wernbloom fortfarande har en bit kvar till toppform och att de med största sannolikhet kommer att växa under hösten. 

IFK Göteborg kan ta med sig mycket positivt från den här matchen som lovar gott inför fortsättningen. Roland Nilsson har på bara en vecka infört en tydligare, rakare och mer riskminimerande fotboll (även om det slarvades mycket första tio) som passar den här spelartruppen bättre. 

Nu handlar det om att ta några segrar till för att säkra det allsvenska kontraktet så fort det bara går och sedan börja bygga inför nästa säsong. 

Med Roland Nilsson som chefstränare känns det tryggt.