Mats Gren. Foto: STEFAN PERSSONMats Gren. Foto: STEFAN PERSSON
Mats Gren.  Foto: STEFAN PERSSON
Jörgen Lennartsson. Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTOJörgen Lennartsson. Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO
Jörgen Lennartsson.  Foto: PELLE BÖRJESSON / IDROTTSFOTO
En trio med mycket makt i IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSENEn trio med mycket makt i IFK Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN
En trio med mycket makt i IFK Göteborg.  Foto: MICHAEL ERICHSEN
Markus Wulcan

Vad har blivit bättre, Blåvitt?

Publicerad

En förundersökning om osant intygande är inledd mot ordföranden Frank Andersson.
Klubben bråkar med Gustav Engvall, 13 miljoner gick till agenter och både ekonomiskt och sportsligt går det tungt för IFK Göteborg under Mats Grens ledning. 

Ändå verkar folk bara rycka på axlarna åt alltihop. 

Då och då hör Kurt Hysén av sig och vill prata fotboll. Tobias farfar och Glenns pappa har hunnit bli 82 år, men han har fortfarande huvudet på skaft. 

– Markus, vet du vad det största problemet är just nu? Ingen snackar om Blåvitt längre, sa Kurt när han ringde häromveckan. 

En lätt överdrift förstås, men han sätter ändå fingret på något som är både tydligt, aktuellt och viktigt. Intresset för Sveriges, enligt flera undersökningar, populäraste idrottsförening är oroväckande ljummet. Premiären mot mesta mästarna blir utsåld, visst, men det är en engångsgrej.

I den betydelsefulla cupkvarten mot IFK Norrköping i lördags kom det knappt 2 500 åskådare.
Det går att skylla på avsparkstiden (18.30), Mellon, det kalla klimatet, Donald Trump eller vad sjutton som helst. Det är ändå en genomusel siffra när en kvalplats till Europa League står på spel.
Klubben bör ta problematiken på största allvar.
Den passionerade kärnan av supportrar brinner varje dag och den lågan slocknar aldrig, men vad beror det på att så många går-ibland-fans väljer att stanna hemma? 

Den största anledningen är naturligtvis lagets sportsliga situation. IFK Göteborg är inte längre en seriös utmanare till i första hand Malmö FF och förväntningarna inför säsongen är låga. Det spelar ingen roll hur mycket klubbens marknadsavdelning tjatar om guld – folk är inte dumma i huvudet.
Hösten 2014 spelade IFK Göteborg stundtals fantastisk fotboll under Mikael Stahres ledning, den bästa på flera år, och laget var verkligen på rätt väg. Men Mats Gren var uppenbarligen inte nöjd med utvecklingen utan sparkade stockholmaren efter andraplatsen.

När Jörgen Lennartsson i stället kontrakterades lyftes smålänningens förmåga att hantera och satsa på unga talanger fram som en styrka jämfört med Stahre. Efter två år i klubben är vi ganska många som är skeptiska till det påståendet.
Exakt vad har blivit bättre i IFK Göteborg sedan Jörgen Lennartsson och för all del Mats Gren tog över?
I stort sett ingenting. Ett cupguld, en andraplats och en fjärdeplats är tränarens facit. Inget fiasko, men heller inte någon succé. Spelmässigt har laget inte utvecklats överhuvudtaget sedan Stahre lämnade. Ett par finfina prestationer i Europakvalet (i Polen och Finland) sticker ut, men ledde inte till något i förlängningen. Samtidigt ska det till Lennartssons försvar sägas att IFK Göteborg över två matcher inte ska kunna rubba ekonomiskt starka Karabach.

Spelare för spelare är det inte många som haft en markant positiv utveckling. Haitam Aleesami är dock en.
Jörgen Lennartsson är en kompetent tränare, men lite för mycket hängslen-och-livrem-typ för min smak och resultaten övertygar inte. Det gjorde inte heller taktiken mot Norrköping (1-2) i lördags.
Hans kontrakt går ut i höst och det snackas internt om en förlängning med ett år. Kontinuitet är inte sällan en framgångsfaktor i fotboll, men det finns skäl att avvakta med ett nytt avtal om inte laget gör en sensationell vår.

Och så då sportchefen Mats Gren som verkar idoliseras av ett inte obetydligt antal supportrar.
Han har gjort en hel del bra, det ska sägas. En förändring i akademin var nödvändig och Jonas Olsson känns som en utmärkt chef över verksamheten. Gren har tagit in duktiga spelare som Haitam Aleesami, Thomas Rogne, Sören Rieks och Mads Albaek. Men återigen – det har inte lett till mycket bortsett från Aleesami som var en lyckad försäljning.
Norrmän och danskar kommer inte hit enbart för att det är så kul att spela i Blåvitt – cashen är av avgörande betydelse.

2016 skulle IFK Göteborg skära i kostnaderna – i stället ökade utgifterna med åtta miljoner och resultatet räddades enbart av spelarförsäljningar och Europa League-pengar. Intäkter i den storleksordningen kommer inte årligen.
Det är kortsiktigt tänk hela tiden, quick fix-lösningar, och det håller aldrig i längden när ekonomin är som den är. Björdal och Diskerud lånas UTAN option till i sommar och det sker på lovande och billiga killar som Lawson Sabahs, "Pakas" och Sebastian Ohlssons bekostnad.

På dubbeljobbaren Grens minuskonto finns ett och annat. 13 miljoner till agenter 2016, alldeles oavsett transfernetto en våldsam summa, han har gjort sig ovän med Gustav Engvall och svarat för en rad obegripliga värvningar och affärer. Oförmågan att ta bra betalt för högklassiga namn som Ludwig Augustinsson, Sam Larsson och Lasse Vibe är anmärkningsvärd. Jämför gärna med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson som hamrar på ett nytt kassavalv.

Kommer ni ihåg Bertil Rignäs? Bostadsbolagets förre vd och Blåvitts tidigare ordförande som redovisade ett kvitto på en klänning som lunch och tvingades avgå och löpa gatlopp. För 500 spänn.
Nu är en förundersökning mot nuvarande ordföranden Frank Andersson och förre politikern (S) inledd gällande osant intygande och brukande av falsk urkund. Han gav en partikamrat en lön på 56 papp i månaden för ett jobb som kassör i Gunnilse IS. Andersson är oskyldig tills motsatsen är bevisad, det ska vi ha klart för oss, men han medger felaktig hantering.
Om detta, en potentiell jätteskandal, hörs knappt ett knyst någonstans.
Varför höjs så få kritiska röster om hur IFK Göteborg styrs och sköts?
Eller protesterar supportrarna tyst genom att stanna hemma?
Alla inblandade gör säkert sitt yttersta för klubben, men jag efterlyser en bredare debatt och undrar i all välmening hur det egentligen blev så här. 

 

Stahre vs Lennartsson

Mikael Stahres facit i Blåvitt 

2012: Sjua. 

2013: Vann cupen. Trea. 

2014: Tvåa. 

Exempel på spelare som utvecklades över förväntan: 

Emil Salomonsson, Jakob Johansson, Sam Larsson, Lasse Vibe, Ludwig Augustinsson, David Moberg-Karlsson och Gustav Engvall. 

 

Jörgen Lennartssons facit I Blåvitt: 

2015: Vann cupen. Tvåa. 

2016: Fyra. Tog laget till playoff-rundan i Europa League. 

Exempel på spelare som utvecklades över förväntan: 

Haitam Aleesami. 

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag