Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Uppfriskande utspel av tränaren Bosko Orovic

Edin Hamidovic hoppas få jubla mot Örgryte Foto: LINE SKAUGRUD LANDEVIK / BILDBYRÅN
Diego Montiel har gjort en urstark vår. Foto: BILDBYRÅN

Allsvenskan är fortfarande långt borta, men Gais och Örgryte är åtminstone på rätt väg. 

Nu möts de i ett derby som verkligen känns – och det är precis det här som fotbollen i Göteborg behöver. 

Och Gais har en tränare som vet hur man skapar rubriker. 

De flesta av oss trodde nog inför superettanpremiären på ett omvänt scenario. Gais hade imponerat stort mot allsvenskt motstånd i Svenska cupen och såg urstarkt ut med en sylvass Edin Hamidovic som referenspunkt längst fram. 

Örgryte bjöd visserligen IFK Göteborg på stentufft motstånd i genrepet (0-1), men såg på förhand ändå lite mer spretigt ut under nye tränaren Thomas Askebrand. 

Men så började serien – och vips var det ombytta roller. 

De flesta av Örgrytes nyförvärv har varit klockrena. Förutom den store stjärnan Diego Montiel, som hade platsat i minst hälften av alla lag i allsvenskan, har David Engström och nygamle Jakob Lindström varit ovärderliga. Och även Simon Nilsson, Filip Almström Tähti och Gustav Ludwigson (från lilla Sävedalen!) har gått från klarhet till klarhet. 

Laget har gått som tåget och kollektivet ser väl sammansvetsat ut, men utan Diego Montiel (axelskadad) har det bara blivit en poäng på de två senaste matcherna. Han är dock med i matchtruppen mot Gais och det kan betyda hur mycket som helst. 

Jakob Lindström är fortfarande avstängd efter sitt verbala utspel mot Brage och det är förstås ett kännbart avbräck. 

Gais har i vissa matcher skapat väldigt många chanser utan att få resultaten med sig. Under en period hade laget sex raka matcher utan seger, men kommer nu derbyladdade med sju poäng på de tre senaste omgångarna. Det är just effektiviteten som varit det stora problemet under våren, och Edin Hamidovic (tre mål) har haft det tyngre än väntat med tanke på försäsongen. I stället är det Jesper Westermark (4) som är grönsvarts bäste målskytt så här långt. 

Örgryte, som har tätkänning, är åtta pinnar före Gais, men efter derbyt återstår det hela 18 omgångar. De båda klassiska föreningarna drömmer om avancemang till allsvenskan, men frågan är om de verkligen är redo för det redan nu. Klubbarna är utan tvekan på rätt väg, men såväl sportsligt som ekonomiskt som organisatoriskt är det en bra bit kvar. 

BK Häcken har ypperliga förutsättningarna, men har fortfarande svårt att locka publik till Bravida Arena. Och stans största klubb har förvandlats från SM-guldskandidat till något helt annat på ett fåtal år. 

Göteborg hade behövt både Gais och Öis i allsvenskan så att det blir lite drag kring fotbollen igen. 

Annars vet Bosko Orovic hur man skapar intresse på egen hand. Göteborgs-Posten frågade var han ser Gais om tio år. 

– Champions League. Den tiden som Gais behöver för att acklimatisera sig i allsvenskan om två år kommer, sedan blir det Europa League eller Champions League, svarade han. 

Ironi i text kan vara svårtytt och Gaistränaren har fått ta emot en rad stolliga sms efter det skämtsamma utspelet, men Gaistränaren ska ha kredd för att han säger något annorlunda och oväntat i stället för det sedvanliga vi-tar-en-match-i-taget-tugget. 

Hur det går i kväll? 

Svårtippat, men alla förutsättningar för ett härligt derby finns och magkänslan säger att det blir målglatt. 

 

LÄS MER: Bosko Orovic om reaktionerna efter CL-utspelet

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!