Mix Diskerud. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNMix Diskerud. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Mix Diskerud.  Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Tobias Hysén. Foto: BILDBYRÅNTobias Hysén. Foto: BILDBYRÅN
Tobias Hysén. Foto: BILDBYRÅN
Markus Wulcan

Tobias Hysén gör skillnad – varför bänkades han?

Publicerad

Två assist i premiären och en av planens bästa spelare. 

Poya Asbaghi spelade ett högt spel när han bänkade Tobias Hysén mot Hammarby. 

Beslutet går att motivera – men det straffade sig. 

 

Polishästar, öl på uteserveringar och allmän flaggdag. 

Allsvenskan hade kommit till stan, och frågan är hur mycket tid, kraft och pengar IFK Göteborgs supportrar hade lagt på det där tifot? 

”Den blåvita historien förpliktigar – sälla dig till hjälteskaran” och så ett gäng gigantiska bilder på legendarerna Fölet Berndtsson, Bebben Johansson, Donald Nicklasson, Ruben Svensson, Magnus Erlingmark och Håkan Mild. 

Det var mäktigt och imponerande, men ingenting mot det som skedde ett par minuter senare. 

IFK Göteborg hyllade supporterprofilen ”Mesken” vars blåvita hjärta nyligen slutade slå. Hela Gamla Ullevi var knäpptyst, inklusive den stora Hammarbyklacken.

Knäpptyst. Tills hela arenan, alla blåvita och grönvita, förenades i en lång, varm applåd. 

Det var respektfullt och vackert. 

Den svenska fotbollsfamiljen. 

Och när den tjocka, gröna bengaldimman fortfarande låg kvar över planen sparkades matchen i gång. 

Tobias Hysén var till mångas förvåning bänkad trots assistsuccén i premiären. Poya Asbaghi ville i första hand vinna kampen om mitten och krympa ytorna och IFK Göteborg ställde upp i någon sorts 5-4-1-formation. 

Hammarby var det bättre laget i första halvlek, stressade Blåvitt till ständiga hemåtspel och Vajebah Sakor hade problem med både tempo och enkla bolltapp centralt. 

 Ett tag var förmodligen Pontus Dahlberg den spelaren som hade bollen vid fötterna mest. 

Det var ställningskrig och stundtals låg kvalitet och ytterst få målchanser. 

Första 45 var mest en enda stor gäspning och det var inte så det nya IFK Göteborg skulle visa upp sig för hemmapubliken i årets första allsvenska match på Gamla Ullevi. 

Efter en timme kom Tobias Hysén in och någon minut senare hade han spelat fram Blåvitts genomgående bästa spelare Mix Diskerud, väsentligt bättre tränad än vid samma tidpunkt i fjol, till 1-0. 

Och det sprudlade om Hysén som skapade stor oreda under sin halvtimme på planen. 

Men Hammarby kändes både tyngre i närkampsspelet, bättre organiserat och framför allt allmänt rappare. Björn Paulsen och Serge-Junior Ngouali växte ut till två jättar och gjorde massa nytta både med och utan boll. 

Danskens kvittering på hörna var logisk och Jiloan Hamad (fyra mål på två matcher!) fixade tre poäng på stopptid och tystade den blåvita publiken. 

Hammarby har full pott efter två omgångar och ser gediget och spännande ut. 

Poya Asbaghis alltför försiktiga och defensiva taktik på hemmaplan inför ett heltänt Gamla Ullevi blev kostsamt även om det ibland kan vara hårfin skillnad mellan fiasko och succé. 

Tobias Hysén är inte längre en spelare som kan ligga och pressa motståndarna i 90 minuter, men han är fortfarande en spelare som gör skillnad och det visade han inte minst i premiären. 

Vågar Poya Asbaghi bänka en kille som efter två omgångar har tre assist mot Östersund borta på söndag? 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag