Markus Wulcan

Tobias Hysén – en blivande EM-joker?

Publicerad

DUBAI. Fotboll är en märklig sport.

När Tobias Hysén kom in höjde sig plötsligt alla i Blåvitt.

Har vi en blivande EM-joker här?

En timmes bilfärd rakt ut i öknen (nåja) från Dubai. Där ligger anläggningen The Sevens och vi åkte dit för att främst spana in Tobias Hyséns comeback. Han började som väntat på bänken och IFK Göteborg hade det väldigt svårt mot ett b-betonat Midtjylland.

Den centrale mittfältaren Tim Sparv styrde och ställde och det var klasskillnad i första halvlek. Blåvitt hade inte en tillstymmelse till anfallsspel och fick jaga mycket boll.

Taktiken korrigerades i paus, inbytte Victor Sköld fick i uppgift att ta bort Midtjyllands balansspelare och det föll väl ut. Och ute till vänster visade inhopparen Patrik Karlsson Lagemyr att det finns förutsättningar för ett allsvenskt genombrott i år. Rollen är ny för honom och defensiven inte helt enkel, men den grabben har så mycket fart och boll i sig att det räcker och blir över.

 

Vägen är lång innan han är en färdig fotbollsspelare och det kommer att dyka upp hinder på vägen, men ett sådant råämne har jag inte sett i Blåvitt sedan Robin Söder gjorde mål i Champions League-kvalet som 17-åring.

IFK Göteborg skärpte till passningsspelet, kom högre upp i banan och med 20 minuter kvar byttes Tobias Hysén in. Då blev det en helt annan tyngd och tydlighet i anfallsspelet. 33-åringen har någon månad kvar till toppformen och glänste inte på något sätt, men det är inget snack om att han fortfarande är en högkvalitativ spelare som kommer att göra massa nytta den här säsongen.

Hysén var delaktig i det första målet när "Paka" läckert spelade fram Mads Albaek och han hade även ett finger med i spelet när Blåvitt fick straff (som Albaek tryckte in).

Den grånande anfallaren har fortfarande kvar rappheten i benen och han är distinkt och rejäl i sitt spel. Laget och hela klubben lyfter med den mannen som draglok.

Vi ska inte dra för stora växlar av 20 minuter i en träningsmatch i början av februari, men vi fick ändå en fingervisning om att det här kan bli bra på sikt.


Bortglömd i Kina, men om han gör en stark vår och öser in mål kan han mycket väl vara aktuell för Erik Hamréns EM-trupp. Det vimlar inte direkt att stekheta svenska anfallare och Hysén har matchvinnaregenskaper och har gjort det bra i Blågult förut. En joker att slänga in sista fem i jakten på kvittering.

Men som sagt, det är en bra bit dit och Tobias Hysén har mycket att bevisa innan den frågan landar på Hamrén bord.

**** …

Roligt när Jörgen Lennartsson mitt under straffläggningen sprintlöpte ut mot omklädningsrummet. Vi trodde först att något allvarligt hade hänt. Svaret är lite banalare.

– Jag var så in i helvete kissenödig!

****

John Alvbåge brukar ha svårt med straffar, men knep två stycken under straffläggningen.

– Såg ni att jag räddade!? Jag är en superhjälte nu, sa han efteråt och garvade.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag