Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

Titeln kan förändra klubben i grunden

Zlatan är på plats när Hammarby vann Svenska cupen.
Astrit Selmani.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Häckens målvakt Pontus Dahlberg deppar.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

En markering, en filmning, halvkass fotboll och stor dramatik. 

Hammarby är en vinnande klubb igen, Södermalm dansar och ler i kväll och cuptiteln kan förändra föreningen i grunden. 

Zlatan Ibrahimovic på läktaren, flera tusen supportrar på gatorna, en titel på spel, ökenvärme och två lag utan överdrivet stort självförtroende efter en medioker (Hammarby) och usel (BK Häcken) allsvensk vår. 

Och det var väl ungefär så det såg ut inledningsvis. Enkla bolltapp åt båda håll, korta anfall, felbeslut, osynkade lagdelar och tydlig mental anspänning. 

Hårt pressade Stefan Billborn valde att bänka kometgubben Akinkunmi Amoo, inte ett dugg pressade Andreas Alm – han drar till danska Odense nu – tvingades ta ut en startelva utan landslagsbacken Martin Olsson och lagkaptenen Rasmus Lindgren, men den senares ersättare Johan Hammar gjorde inte bort sig. 

Gustav Ludwigson vände runt, petade bollen förbi en försvarare och stormade fram mot Pontus Dahlberg i målet när Hammar glidtacklade som en Champions League-back. 

BK Häcken fick varken bett eller rytm i offensiven och kröp hemåt, Hammarby växte, var tryggare med bollen och tryckte stundtals på rejält, men den allsvenska jumbon har i alla fall seriens bästa målvakt (låneavtalet med Watford löper dock ut nu) och det räckte till 0-0 i paus. 

Alm agerade tidigt och bytte i minut 55 ut den bleka duon Patrik Wålemark och Tobias Heintz (när ska norrmannen börja leverera?) och skickade in Leo Bengtsson och Ali Youssef, kort därpå satsade Billborn på Amoo i stället för Vladimir Rodic. Korrigeringarna gav ingen omedelbar effekt på matchbilden, BK Häcken stängde ytor bra och hoppades på en och annan omställning, men kvaliteten var länge bristfällig medan Hammarby fortsatt att stressa högt och gå fram med mycket folk. 

Göteborgarna hade en växel till med kvarten kvar, vaskade fram ett par halvchanser, Leo Bengtsson var skottvillig men glömde sikta och Erik Fribergs gamla vad höll i 82 minuter. Trötta kroppar, trötta hjärnor, Bénie Traoré sköt tätt utanför på stopptid, 0-0 och sedan ett grinigt förlängningsdrama i hettan. 

Amoo var framme och oroade flera gånger om, Alexander Jeremejeff försökte reta upp Hammarbys målvakt David Ousted och det skulle han ju inte ha gjort. En onödig spark på benet när bollen var i luften, dansken blev fly förbannad och sökte upp anfallaren, lätt touch ansikte mot ansikte efter Jeremejeffs markering med pannan och Ousted föll ihop som om han vore gjord av gelé.

Ett pinsamt beteende av keepern, men rött kort på Jeremejeff som förstås borde ha varit smartare och bara joggat därifrån trots uppvaktningen. Ett gult kort hade dock varit en fullt tillräcklig bestraffning kan jag tycka, någon regelrätt skallning var det verkligen inte tal om. 

***

Alla var arga, alla hade kramp, alla fick tuffa smällar, det var ostrukturerat, hackigt och en välspelad Svenska cupen-final var det definitivt inte, men spänningen kan man inte klaga på. BK Häcken höll undan med en man mindre, Jeppe Andersen hann också bli utvisad i minut 120 och på förhands måste det ha varit låga odds på att det här skulle avgöras från elva meter. 

Sannolikt inspirerade av Villarreal-Manchester United i onsdags, där 21 av 22 bollar satt, skickades det in precisa straffar till höger och vänster fram till att Benié Taraoré trippade mot till bollen lite väl lugnt, David Ousted läste honom och räddade, Astrit Selmani placerade till slut in den vinnande straffen och skickade sitt lag ut i Europa. 

Hammarby har länge jobbat hårt för att inte bara var en allsvensk toppklubb utan en vinnande klubb, nu är den allra första Svenska cupen-titeln i hamn och det är klart att hela föreningen nu kommer att få en enorm skjuts på alla sätt. 

Grönvit sång och dans i kväll, och en högintressant sommar och höst väntar. Betydelsen av att inte bara ha ett enda SM-guld (2001) i prisskåpet kan på sikt tvätta bort klubbens loserstämpel. 

BK Häcken? Kvalitet finns, kraften kommer tillbaka när det här har lagt sig, en ny tränare ska in och det skulle inte förvåna om laget trots alla sorger och bedrövelser till slut ändå kan utmana om en hyfsat fin placering i allsvenskan. 


Kaosscener efter Hammarbys cupseger.