Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Tabellplaceringarna betyder inte ett smack

Gais-fans.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Öis-fans.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det brukar väl ta en kvart eller så, sedan är det bara att kasta taktikpärmen. 

Vi har ett härligt derby framför oss där precis vad som helst kan hända.

I kväll betyder tabellplaceringarna inte ett smack. 

Det är så synd att detta inte är ett allsvenskt derby. Som den här stan hade behövt både Gais och Örgryte i finrummet, det hade gynnat alla elitklubbar i närområdet. 

Men nu är läget som det är och vi tager vad vi haver. Örgryte, med sin emellanåt sprudlande men inte så jämna offensiv, har i alla fall en teoretisk chans att nå en kvalplats till allsvenskan i höst, men då ska det mesta studsa rätt och ett derby mot Gais är allt annat än lätt, även om rödblått får gälla som favorit om man tittar på spelare för spelare och inte minst form. 

Dock är både Jakob Lindström och Filip Almström Täthi avstängda och det är givetvis kännbara avbräck. Tycker annars att Blåvittlånet Amin Affane har gjort det bra så här långt och bidrar med lugn och bra passningsspel. 

Gais är rejält bakåt med nye mittbacken Henrique Moura och den ständigt jobbige jäveln Carl Nyström, som gjorde entré på denna planet för att spela exakt den här typen av matcher. 

Dessutom är han ju hyfsat målfarlig och har prickat dit tre bollar i år, inspirerad av den gamle fransmannen Thierry Henry som han är

Och i Marko Johansson har Gais tveklöst en av superettans bästa målvakter och det är rätt bra att ha när Ailton, Hammarbyklare Gustav Ludwigson och stjärnskottet Alexander Bernhardsson kommer framstormande. 

Gais stora problem den här säsongen har, förutom sedvanlig turbulens, varit målskyttet. Totalt under året har laget bara mäktat med 19 fullträffar på 24 seriematcher och det är förstås för dåligt. Bara Öster har gjort lika få. 

Patrik Ingelstens gäng har ändå kvaliteter nog för att greja nytt kontrakt utan att det ska bli alltför nervigt i de avslutande omgångarna, men då behöver fler spelare kliva fram i offensiven. Fasta situationer och höga bollar mot Nyström är ett gyllene vapen, men ett bredare register än så hade varit välkommet. 

Inför avspark har båda lagen pratat om vikten av att behålla lugnet, fokusera på sitt och spela sitt eget spel. Så brukar det låta när det vankas derby, så brukar det inte bli när domaren blåser i pipan. 

Efter en stund tar känslorna över, taktik är sekundärt och det kommer garanterat att smälla i varenda duell och det finns en uppenbar risk att det blir en varningsfest. 

När det förra sommaren blev 4–4 mellan lagen delades tio kort ut, men när Öis slog Gais med 1–0 i juni i år stannade siffran på tre. Något säger mig att det blir fler på Gamla Ullevi den här gången. 

Det är betydligt mer på spel i kväll, och de som lyckas hålla sig kyligast har ett klart försprång.

Gais tar emot Örgryte i ett klassikermöte, vi hoppas på välfyllda läktare och en fotboll det slår gnistor om.