Poya Asbaghi ger ett gediget intryck, skriver Markus Wulcan. Foto: /IBL / /IBLPoya Asbaghi ger ett gediget intryck, skriver Markus Wulcan. Foto: /IBL / /IBL
Poya Asbaghi ger ett gediget intryck, skriver Markus Wulcan.  Foto: /IBL / /IBL
Markus Wulcan

Startskottet på något nytt och annorlunda

Publicerad
Uppdaterad

Det är lång väg kvar innan IFK Göteborg utmanar om SM-guldet igen. 

Förvänta er inga mirakel 2018, men Poya Asbaghi är början på en mycket intressant resa som inleds nu. 

32-åringen kan bli ett dragplåster i jakten på nya spelare. 

Det tog sin tid, men det var det säkert värt. IFK Göteborg har en ny huvudtränare på plats och han har omgående fått klubbens anhängare på sin sida. 

 För någon månad sen visste få vem Poya Asbaghi var, men nu är han plötsligt en av de hetaste tränarna i Sverige. Och, tja, varför inte? 

Spelare, journalister och ledare – alla hyllar Poya Asbaghis ledarstil och spelfilosofi. 

Men han är ju bara 32 år och har ingen erfarenhet av att leda ett allsvenskt fotbollslag, invänder en och annan. Erfarenhet i de här sammanhangen är inte av obetydlig vikt, men det är ingen hjärna som ska opereras. Kan man – med väldigt gott facit på bara några månader – leda ett lag i superettan kan man förstås göra det i allsvenskan. 

Inga jämförelser i övrigt, men Sven-Göran Eriksson var ju inte direkt en meriterad herre när han gjorde succé med Blåvitt på 80-talet och Pep Guardiola hade bara tränat FC Barcelonas B innan han skapade världens genom tiderna bästa fotbollslag. 

Erfarenhet i fotbollsbranschen är överskattat. Man kommer långt på inställning, engagemang, flexibilitet, lyhördhet och lite vanligt bondförnuft. 

Det kommer att ta tid innan Poya Asbaghi får ordning på det här nybygget, men det måste få ta tid. Och som lagkaptenen Sebastian Eriksson säger, kan han lära Gefle att spela fotboll kan han lära IFK Göteborg att spela fotboll. 

Presskonferensen var, om vi bortser från den i samband med matchfixningsskandalen i somras, ovanligt välbesökt. Och det var proffsigt skött från IFK Göteborgs sida, vilket inte alltid är givet. 

Poya Asbaghi var lugn, trygg, verbal, svarade bra och duckade inga frågor. Han gav ett självsäkert men inte kaxigt intryck. Mats Gren valde Gefles tränare framför Dalkurds Andreas Brännström och enligt mina kontakter i fotbollsvärlden var det ett klokt val. 

Plötsligt känns IFK Göteborg intressant och spännande igen efter en på alla sätt bedrövlig säsong. Första pusselbiten är lagd inför 2018, nu börjar det stora arbetet med översynen av spelartruppen. Klubben har fortfarande inte ekonomi att göra flera, tunga spetsvärvningar, men räkna med att Asbaghis intåg kommer att underlätta i jakten på kvalificerade förstärkningar. 

För det finns säkert en och annan spelare som är sugen på att vara med när Sveriges mest populära idrottsförening startar om för att på sikt bli en klubb att räkna med på allvar igen. 

Poya Asbaghi är ingen omedelbar frälsare, men han något annat än det gamla vanliga, någon som lugnar massorna och som får folk att både inse och accepterar att det kan ta år innan Blåvitt är ett topplag igen. 

**** 

32-åringen från det utsatta området Gottsunda i Uppsala har ett brokigt förflutet, vilket han heller aldrig har hymlat om. För tolv år sedan blev han dömd för misshandel (50 timmars samhällstjänst) och för tre år sedan var han inblandad i en ny misshandel, men blev friad för det och ska behandlas därefter. 

Misshandel är förstås allvarligt och det är lika bra att det kommer fram i ljuset direkt för att undvika spekulationer framöver, men det har gått tolv år sedan domen och människor förändras. Asbaghi har fått svara på frågor om det under sin första dag på nya jobbet och klubben blev informerad under rekryteringsprocessen. 

Gott så. Då lägger vi det till handlingarna och kan fokusera på fotbollen och en hyperintressant silly season. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag