Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Snacka om jackpott för Blåvitt och allsvenskan

Jakob Johansson. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Jakob Johansson i Blåvitts tröja 2014.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Marcus Berg, 33, är etta på Blåvitts lista över realistiska drömvärvningar. 

Tvåa? Jakob Johansson, 29. 

En övergång som nu faktiskt ser ut att bli av – snacka om jackpott för IFK Göteborg och allsvenskan. 

Det har varit ett evinnerligt tjat om hemvändare de senaste åren. Och ja, ett visst mått av självkritik är på sin plats eftersom Göteborgs mediekår ofta ställt frågor om det till de aktuella spelarna, vilket i och för sig inte är orimligt. 

I princip hela högen utom Pontus Wernbloom har i hyfsad närtid sagt att de en dag vill spela i Blåvitt igen, men de flesta närmar sig väl pensionsåldern nu och Blåvitt vill ha ett ungt, hungrigt och utvecklingsbart lag kryddat med några erfarna spelare, inte tvärtom. 

När Jakob Johansson nu säger att ”Blåvitt är ett hett alternativ” är det på sin plats att påpeka att ”JJ” inte är någon snackepelle. Mittfältaren är lugn, klok, eftertänksam och säger inget i intervjuer som han inte kan stå för. 

***

Visst, allt kan hända innan ett kontrakt är påskrivet, men precis allt talar för att landslagsmannen spelar i blåvita kläder från och med i sommar. Tiden i franska Rennes har inte blivit som han tänkt sig och han vill flytta hem och börja om, precis som polaren Robin Söder gjort med mycket gott resultat. 

Planen är att fortsätta köra rehab i Frankrike i vinter och vår, inkassera fransk lön fram till att kontraktet löper ut i juni och sedan stämpla in på Kamratgården när korbandsskadan är helt läkt. 

Ett nyinköpt hus väntar i Stenungsund och förhandlingarna med IFK Göteborg lär inte bli några större problem eftersom alla parter vill samma sak. Jakob Johansson är väl medveten om Blåvitts ekonomiska situation och kommer inte kräva några astronomiska belopp. Samtidigt är han givetvis en allsvensk toppspelare och ska ha bra betalt och det kommer han att få, inom rimlighetens gräns. 

Om allt går i lås kan den här värvningen inte överskattas ur IFK Göteborgs perspektiv. Innan Jakob Johansson slet av korsbandet var han tongivande i landslaget och sköt Sverige till VM 2018, även om han knappast kommer att bli skyttekung i Blåvitt. 

***

Trollhättesonen är i en bra ålder (fyller 30 den 21 juni) och har många år kvar på högsta nivå. Om inte Jakob Johansson får några bakslag med knät är det bara en tidsfråga innan han blir uttagen i Janne Anderssons landslag igen. 

Samtidigt ska symbolvärdet inte underskattas. En hemvändare med ett väl tilltaget Blåvitthjärta som kan locka andra spelare till klubben och sälja ett stort antal extra biljetter. Och allsvenskan blir en profil rikare. 

Än så länge har IFK Göteborg bara gjort klart med Alexander Jallow, 21, inför kommande säsong, men sportcheferna Kennet Andersson och Pontus Farnerud ligger knappast på latsidan. Duon jobbar långsiktigt och gör inget förhastat. 

En högklassig mittback och en anfallare ska in i vinter är tanken. Och så Jakob Johansson till sommaren på det. 

Dessutom jobbar klubben hårt för att övertyga Marcus Berg om att permanent flytta in i 34-miljonersvillan i Långedrag så fort det bara går. 

2020 blir utan tvekan ett högintressant år för IFK Göteborg.