Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Snacka om att Blåvitt skjuter sig själva i foten

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

Benjamin Nygren, 17, toppar poängligan och är en av allsvenskans hetaste spelare. 

I stället för att dra nytta av det väljer IFK Göteborg att stoppa honom från att göra intervjuer. 

Snacka om att skjuta sig själva i foten. 

Inför bortamötet med Kalmar FF klargjorde den operative styrelseledamoten Kennet Andersson, han vill för allt i världen inte bli kallad tillfällig sportchef, för Göteborgs-Postens utsände Linus Petersson följande

”Benjamin Nygren gör ingen media i dag”. 

Den operative styrelseledamoten hänvisade till det täta matchandet och förklarade att det är klubben som fattat beslutet, inte spelaren. 

Inte ens om Nygren skulle göra hattrick mot Kalmar skulle det bli tal om en intervju efteråt. 

Det kan förstås vara så att Nygren själv inte vill eller inte orkar och att det mörkas, men jag utgår från att den operative styrelseledamoten säger som det är. 

Klubbdirektören Max Markusson hälsar dock via sms att ”Vi stoppar ingen från något. Viktigt att sprida ut engagemang på flera spelare så att alla får lov att fokusera på sitt. Och det kan finnas fler anledningar. Allt beror inte på elaka Blåvitt”. 

Må så vara, men utvecklingen de senaste åren har varit följande: stängt omklädningsrum efter match och i praktiken helt stängda träningar två dagar före match och framåt. 

Jag vet tidigare anställda i klubben som varit ute och knallat med hunden i terrängen kring Kamratgården, stannat till vid träningen och tittat – och blivit ombedda att lämna området. 

Och i tisdags, dagen efter 3-1-segern mot Helsingborg, när avbytarna tränade, var direktiven att ”ingen spelare gör media i dag”. 

Man behöver inte vara indian för att tyda tecken i skyn. IFK Göteborg pratar ofta om öppenhet och transparens men blir allt mer stängt. 

IFK Göteborg har de senaste åren tyckt att det har varit alldeles för många negativa rubriker kring föreningen (kan det ha med sportsliga resultat och allmän misskötsel av klubben att göra, måntro?) och publiksiffrorna har dalat. 

När det nu verkar ha vänt, när laget de senaste veckorna har presterat markant bättre än tidigare och när man har fått fram ett lysande stjärnskott alla snackar om... varför i jösse namn då inte dra nytta av det? 

Varför inte rida på framgångsvågen och få massa värdefull och gratis, positiv publicitet som i förlängningen lockar fler åskådare till arenorna? 

Och det här är viktigt att betona: det är i första hand inte medierna som drabbas av att någon stoppas från att göra intervjuer utan läsarna och tittarna, det vill säga fotbollsälskarna som klubbarna ju i grunden givetvis vill nå ut till. 

 Journalisterna får rubriker och texter som blir vällästa ändå, som till exempel ”Blåvitt sätter munkavle på Nygren”. Klubben hade nog gärna sett en annan rubrik och att den här krönikan i stället handlade om ”lagets revolutionerande finurlighet i uppspelsfasen” eller liknande. 

Anfallaren verkar dessutom vara en mogen och eftertänksam kille som kan prata för sig och som enligt egen utsago undvikit sociala medier den senaste tiden för att behålla fötterna på jorden. 

Vi ska även ha klart för oss att det inte handlar om något enormt medietryck. Efter segern mot Helsingborg, där Benjamin Nygren gick upp i toppen av poängligan, var det en handfull reportrar som ställde frågor i tio-femton minuter. 

Så är det verkligen inte efter varje match. Och det är inget större spring på Kamratgården heller. GT, GP och supportersajten Nya Blåvitt är där oftast, men långtifrån varje dag. 

Frölunda stoppade inte Rasmus Dahlin från att göra intervjuer i fjol och han var VÄRLDENS hetaste talang och blev vald som nummer ett i NHL-draften. 

Nåväl, färdiggnällt. 

**** 

IFK Göteborg har alltså spelat fotboll borta mot Kalmar FF. Alhassan Yusuf, som kanske var bäst på planen mot Helsingborg senast, fick oväntat börja på bänken. Laget var tillbaka i gamla synder, hamnade för lågt i presspelet, gav återigen bort ett billigt mål och hade inte alls samma flyt spelet som i de senaste matcherna. Det blev bättre när ruskigt kvicke och skicklige Yusuf kom in direkt efter paus, och André Calisir (strong insats) räddade en poäng till slut (1-1). 

På måndag vankas det stormatch mot AIK på Ullevi. Då krävs det en helt annan prestation för att det ska fortsätta blåsa positiva vindar kring föreningen.