Jörgen Lennartsson. Foto: TT NYHETSBYRÅNJörgen Lennartsson. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jörgen Lennartsson.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
David Moberg Karlsson, i Norrköping. Foto: TT NYHETSBYRÅNDavid Moberg Karlsson, i Norrköping. Foto: TT NYHETSBYRÅN
David Moberg Karlsson, i Norrköping. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Markus Wulcan

Semester – sen måste Kamratgården startas om

Publicerad

NORRKÖPING. IFK Norrköping bygger sitt spel på snabbhet, teknik, rörelse och framåtanda. 

Vad IFK Göteborg bygger sitt spel på är vi många som undrar. 

Semestern kommer lägligt – sedan behöver hela Kamratgården startas om. 

Blåvitt hade ett uppmärksammat styrelsemöte förra veckan. Ordföranden Frank Andersson byggde upp förväntningarna på egen hand och talade om ett avgörande möte och att det var "dags att sätta ner foten" efter en på många plan kaotisk vår. 

Efter fem-sex timmars sammanträde på Kamratgården kom styrelsen fram till att sportchefen skulle vara sportchef, att man inte ska gå i konkurs och att man emellanåt skulle försöka flytta upp någon junis eller två från den svindyra akademin. 

Det var typ allt. En emoji med utstående ögon hade varit på sin plats här. 

– Jag har bara läst det på hemsidan och det är väl inte så stora förändringar jämfört med hur det är i dag. Det är väl mer business as usual tycker jag, sa tränaren Jörgen Lennartsson till GP efteråt. 

Läst det på hemsidan, ja. IFK Göteborg, som med sportchefen Mats Gren i spetsen under våren bland annat fått kritik för hur kommunikationen sköts, meddelar alltså inte chefstränaren direkt utan han får snällt vänta på informationen som vilken spänd Blåvittanhängare som helst. 

Det säger något om tillståndet i klubben, det är som om världen utanför inte finns. Man stoppar huvudet i sanden, ger varandra en kram, sjunger en sång och så blir det nog bra på sikt ska ni se. 

Någon form av verklighetsförankring hade varit fint. Efter elva omgångar ligger IFK Göteborg på elfte plats. Elfte plats. Tabellen är visserligen jämn, men alla som såg mötet med IFK Norrköping vet vad de såg. 

Det är lätt att vräka ur sig att folk ska sparkas till höger och vänster, men det är inte den stora grejen. 

Problemet är att det saknas en röd tråd och ett långsiktigt tänk, en tydligt utstakad väg som ger en indikation på hur IFK Göteborg ska bli ett topplag att räkna med igen. Det är fortfarande lappa-och-laga-melodin som gäller, hellre en lånespelare på korttidskontrakt än en egen produkt. 

Och det skulle inte förvåna ett dugg om det fortsätter på samma sätt i sommar med dyra avtal och spelare från jordens alla hörn. Det är helt rätt att ta in kostsamma spetsspelare utifrån, men då ska de också göra skillnad och inte vara en i mängden. 

Annars är det bättre, inte minst ekonomiskt, att satsa på killar som redan finns i klubben. Som August Erlingmark, Sebastian Ohlsson och Patrik Karlsson Lagemyr när han är spelklar igen. Energin, viljan och motivationen hos unga spelare ska inte underskattas. 

Erlingmark måste rimligen vara högaktuell för en permanent startplats bredvid Mads Albaek på det centrala mittfältet efter uppehållet med tanke på hur Mix Diskerud har sett ut den senaste tiden. Men Jörgen Lennartsson och Mats Gren verkar vara väldigt förtjusta i stora namn snarare än dagsform. 

IFK Göteborg gjorde en helt okej första halvlek mot IFK Norrköping på bortaplan. Stabil defensiv och Tobias Hysén, 35, som sprang snabbast och smartast hos gästerna, var en stolpträff från att ge Blåvitt ledningen. Pontus Dahlberg gjorde visserligen en tavla, men kan knappast lastas för förlusten. 

Det var offensiven som var alldeles för tam, lättläst och stillastående. Felbesluten märkligt många, det är som om vissa aldrig har spelat ihop förut. 

Ett talande exempel: Elias Omarsson fick ett kanonkontringsläge, men valde att släppa bollen till Hysén i helt fel moment, på helt fel sätt. IFK Norrköping tackade och tog emot, kontrade åt andra hållet och Niclas Eliasson skickade in 2-0 i krysset. 

IFK Norrköping är mil före IFK Göteborg spelmässigt i nuläget. På papperet har IFK Göteborg ett bra lag, i verkligheten är det högst mediokert. 

Klubben måste förnya sig på något sätt – sitta-med-armarna-i-kors-taktiken fungerar uppenbarligen inte. 

IFK Göteborgs supportrar behöver något som ger hopp inför framtiden. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag