Markus Wulcan

Pallade inte trycket – guldstriden lever

Publicerad

IFK Göteborgs nykomponerade backlinje höll inte, Djurgården var smart, cyniskt och effektivt. 

Och se där, plötsligt har vi en allsvensk guldstrid igen. 

Gamla Ullevis nya hybridgräsmatta har hyllats av spelare och ledare. Ändå halkas det stup i kvarten i match efter match. Ska det verkligen vara så? Handlar det om att underlaget inte har hunnit sätta sig ordentligt ännu eller vad är det frågan om? 

Oavsett anledning ger det upphov till en rad märkliga situationer. 

Som när Emil Salomonsson stöp i backen framför Pontus Dahlberg och bjöd utmärkte Kerim Mrabti på ledningsmålet. 

Djurgården hanterade både underlag, boll och presspel klart bäst från start. 

Thomas Rogne och Sam Adekugbe på skadelistan, fyndvärvningen Kristopher Da Graca avstängd. In med Billy Nordström och August Erlingmark bredvid veteranerna Emil Salomonsson och David Boo Wiklander. Gästerna visste att IFK Göteborgs backlinje kunde vara darrig och det var den sannerligen. 

Özcan Melkemichel beordrade full fart framåt från start och Kim Källström dominerade stundtals stort i första halvlek. Hemmalaget trycktes tillbaka och unge August Erlingmark var för passiv när inspelet som ledde fram till 0-1 slogs. 

Men IFK Göteborg har visat prov på mental styrka efter tränarbytet och därför var det knappast förvånande att det stod 1-1 i paus (Mikael Boman) trots att Djurgården var klasser bättre. 

Alf Westerbergs gäng inledde piggt efter halvtidsvilan, men Djurgården hade tyngden där fotbollsmatcher avgörs. I minut 54 tryckte Kerim Mrabti in bollen bakom Dahlberg efter en vunnen nickduell, kort därpå vände Gustav Engvall alldeles för enkelt bort Erlingmark i straffområdet och Jesper Karlströms avslut får Djurgården att börja drömma stora drömmar igen. 

Malmö FF har den senaste tiden sett ut som vilket fattigt dussingäng som helst och bara tagit en poäng på de tre senaste omgångarna. Djurgården har tagit tio poäng på de fyra senaste matcherna och nu börjar nog till och med de självsäkra skåningarna att darra lite grann. 

Det skiljer nu bara sju poäng mellan lagen, åtta omgångar återstår. Malmö FF är förstås fortfarande storfavorit trots formsvackan, men större under har skett och Kim Källström och kompani utmanar verkligen på allvar. Vi ska nog inte heller räkna bort Mikael Stahres BK Häcken som har Djurgården kvar att möta. 

 Förbundet var ju mer eller mindre redo att lämna över bucklan till Malmö FF efter drygt halva säsongen, i stället kan vi få en rafflande avslutning på den här serien och det är bara att tacka och ta emot för alla som älskar allsvensk fotboll. 

IFK Göteborg har inte samma bredd som topplagen och då är en mittenplacering knappast ologisk. Det är lätt att hänga 19-årige mittbacksvikarien August Erlingmark efter insatsen mot Djurgården. 

Nej, han var inte bra, men till hans försvar ska sägas att han i grund och botten är central mittfältare, även om han kan spela överallt. 

"Lill-Erling" borstar av sig det här och kommer igen – om det är något han har fått av farsan som sticker ut så är det inställningen. 

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag