Amin Affane blir en nyckelspelare, enligt GT:s krönikör Markus Wulcan. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNAmin Affane blir en nyckelspelare, enligt GT:s krönikör Markus Wulcan. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Amin Affane blir en nyckelspelare, enligt GT:s krönikör Markus Wulcan.  Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅNFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
 Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Markus Wulcan

Nu är Blåvitts smekmånad över

Publicerad

SAN PEDRO DEL PINATAR. IFK Göteborg åker hem till Sverige med två raka segrar och mycket positivt i bagaget. 

Flera spelare har tagit stora kliv – men nu är smekmånaden över och gruppen ska testas på riktigt. 

Det skulle förvåna mig om IFK Göteborg åker tillbaka till San Pedro del Pinatar. Tobias Hysén var befriande uppriktig och sa vad han tyckte om kvaliteten på fotbollsplanerna och maten

Väder och vind kan man aldrig påverka och det har tydligen varit en kass vinter, men bara 13 kilometer härifrån springer Pontus Wernbloom och CSKA Moskva omkring på avsevärt bättre gräsmattor. Ryssarna hade förstås inte spenderat två månader här varje år om inte standarden hade varit väldigt hög, men så har de också en budget som hade kunnat försörja ett mindre land. 

Men rent fotbollsmässigt har IFK Göteborg ändå fått ut en hel del av träningslägret, trots ett studsigt och fotledsovänligt underlag. Fotbollspassen har varit långa och högintensiva och Poya Asbaghi och Alf Westerberg har inte lämnat några spelmässiga detaljer åt slumpen. De är inne och petar i de mesta simpla passningsövningar och spelarna verkar suga åt sig allt. 

Det har varit väldigt givande att följa det här nybygget på nära håll under en veckas tid. Föga överraskande ställer givna och rutinerade startspelare som Tobias Hysén, Sebastian Eriksson och Emil Salomonsson höga krav på sin omgivning och det är kul att se temperamentet hos 19-åringarna Pontus Dahlberg och August Erlingmark.  

Men det är två andra spelare som stuckit ut mest: Amin Affane och Sebastian Ohlsson. 

Affane är hyfsat ikapp träningsmässigt och har underbara futsalfötter. Skicklig på att spela sig ur svåra situationer, bra driv och ser ut att ha väldigt roligt. Får Hjällbokillen bara vara skadefri blir han en nyckelspelare i år. Inte konstigt att Poya Asbgahi valde att hylla honom efter torsdagsträningen.

Affane slog dessutom till med ett fint frisparsprksmål mot Meixian när han sköt igenom den, eh, kinesiska muren. 

Och Sebastian Ohlsson får nästan ses som ett nyförvärv. Rivig, spelskicklig och inblandad i det mesta och det bästa i träningsmatcherna. Ohlsson kan mycket väl bli den poängmaskinen han var i Örgryte även om motståndet håller bättre klass nu. 

Nyförvärvet Mikael Ingebrigtsen? Jodå, en spännande spelare som kan växa när nivån skruvas upp ett snäpp jämfört med Tromsö. Frågetecken för jämnheten, men han är gedigen, kvick och framför allt är avsluten vassa. Pontus Dahlberg har, även om han själv kallar det för fake news, blivit överlistad ett antal gånger i veckan. 

När det gäller defensiven känns det mer och mer som att André Calisir är chefen. I övrigt har Elias Omarsson hittat nätet två matcher i rad och med lite välbehövligt självförtroende kan han mycket väl bli en joker i år. 

På det stora hela är nya, unga, hungriga och billiga IFK Göteborg ett intressant projekt, men någon allsvensk topplacering är det bara att glömma om det inte kommer in någon superanfallare och en riktigt stark mittfältare. Startelvan är bra, men bredden saknas för att kunna utmana de bästa lagen över 30 omgångar. 

Stämningen förefaller vara utmärkt, men nu är den tävlingsfria perioden över och det är först i motgång vi vet hur stark den här gruppen är. Hur väl står truppen pall om laget förlorar fyra matcher i rad i vår? 

Nästa helg väntar Varberg hemma i cupen och allvaret börjar. 

Tre raka segrar (Stabaek, Odense och Meixian) bygger självförtroende och IFK Göteborg är på rätt väg, men det kinesiska motståndet var mer än lovligt svagt. Poya Asbaghi valde att göra tio byten. Många spelare fick värdefull speltid, men annars går det inte att dra några växlar av 3-1-vinsten. 

***** 

Till sist några rader om den provspelande amerikanen Jack McInerney: 

Även om det inte kostade en spänn och man säkert gjorde någon en tjänst, varför tar man hit en kille som inte tränat fotboll seriöst på flera månader? 

Efter ett par dagar fick han inte ens vara med i spelövningarna, anfallaren var helt enkelt för dålig. 

Jag led med killen. 

Relaterade ämnen
Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag