Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Bättre med en mille nu – och ta in ersättaren

Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Klassiskt ordkrig, rykten om spelare in och rykten om spelare ut

Så här underhållande att följa IFK Göteborg har det nog inte varit sedan Mats Grens dagar. 

IFK Norrköping? Bara gasar mot SM-guldet utan att förta sig.

Blåvitt, klubben där det mesta numera ” först ska kommuniceras via våra egna kanaler” och där fler och fler knappt vågar säga flaska för att inte bli tagen i örat av någon överstechef, kanske inte tycker att de senaste dagarna varit så muntra. 

Men det är bättre att det är drag kring IFK Göteborg än att det inte är det, det tycker nog åtminstone marknadsavdelningen som så småningom bland annat ska börja kränga biljetter till Gamla Ullevi igen. 

Och inte minst supportrarna gillar när det är lite action, även om de helst ser rubriker som ”Blåvitt tar tre poäng – och gör klart med stjärntrion Cavani, Gyan och Hallenius”. 

Nåväl, var ska vi börja? Det är uppenbart att Victor Wernerssons agent gör vad han kan, vilket är hans jobb, för att få till stånd en övergång till Mechelen så fort det bara går. Hans förhoppning är att Kennet Andersson och gänget ska tröttna på allt tjafs och gå med på att släppa vänsterbacken för en (låg) summa som Mechelen kan tänka sig att betala nu i stället för att vänta till vintern då Wernerssons nyskrivna kontrakt börjar gälla. 

Här bör ändå IFK Göteborg streta emot ett tag för att visa att det inte går att bråka sig bort hursomhelst. Samtidigt är det bättre för klubben att få någon mille nu än noll spänn efter säsongen och det är solklart att spelaren själv vill lämna illa kvickt. 

Lite is i magen är att rekommendera och varför inte passa på att göra klart med Mikael Dyrestam som ersättare så länge? Göteborgaren vill hem, är erfaren, mer eller mindre tvåfotad, inte svindyr och användbar på alla positioner i backlinjen. 

Han gjorde en stark säsong i fjol, Victor Wernersson, det ska sägas.  

I år? Inte alls samma pondus och defensiva stabilitet. Vad det beror på kan vi bara spekulera i, men det är ju i alla fall klokt att ta det lite lugnt och inte bli skadad när man förhandlar med en annan klubb. 

Märkligt också att IFK Göteborg inte skulle ha en susning om att Wernersson var i Belgien i lördags. Här står ord mot ord, men det kan vara bra att känna till att 25-åringen och tränaren Poya Asbaghi har samma agent så det bör finnas förutsättningar för fungerande kommunikation. 

Men alla mobila master i Belgien låg tydligen nere i helgen och även med trådbundet internet verkar det ha varit vajsing. Det uppstod enligt agenten ”en del komplikationer med flygen” så spelaren hann inte hem till Blåvitts sista träning inför mötet med IFK Norrköping, men klubben säger sig inte ha fått någon notis om detta och undrade varför inte spelaren dök upp på Kamratgården som planerat. 

Inte snyggt skött alls av den resande duon och det är lätt att förstå supportrarnas ilska.

Samtidigt måste IFK Göteborg ersätta Robin Söder, som tyvärr ser ut att bli borta hela säsongen. Linus Hallenius, 31, som är hemma i Sundsvall i avvaktan på ett framtidsbeslut, är i allra högsta grad påtänkt och hade varit en logisk kalasvärvning, men det är en bra bit kvar innan det går i lås, om det ens gör det. 

Mer resursstarka klubbar inblandade samt förstås ”hans” förening Giffarna. 

Mer överraskande är uppgifterna om att Kristopher da Graca är på väg till Sint-Truiden (ständigt detta Belgien). Ett par miljoner in på kontot där hade varit en skänk från ovan för IFK Göteborg och det är bara att trycka på säljknappen. 

Hisings Backa-backen, som just nu är knäskadad, är bara tredje- eller fjärdevalet bakom Mattias Bjärsmyr, 34, André Calisir, 30, och kanske också kometkillen Jesper Tolinsson, 17. Dessutom är Rasmus Wikström, 19, på väg tillbaka efter korsbandsskadan. 

Så det är win-win för alla parter om dealen blir av. 

******* 

Kamratmöte i Norrköping. Wow, vilket fynd Isak Bergmann Johannesson, 17, är. Smackade upp 1-0 i nättaket och var ett ständigt hot med sin vänsterfot. IFK Norrköping kunde ha punkterat matchen tidigt, men ett roterande Blåvitt räddades av Giannis Anestis flera gånger om och höjde sig markant när Giorgi Kharaishvili och Hosam Aiesh byttes in och pressade ”Peking” på allvar. 

Men till slut avgjorde IFK Norrköpings sylvassa offensiv, som de investerat stora belopp i. Det är en njutning att se Sead Haksabanovic och Simon Thern kombinera sig fram. 

Lars Krogh Gerson (2-1) och inhopparen Pontus Almqvist (3-1) såg till att laget gör ett nytt ryck i tabellen. 16 av 18 poäng på kontot, fem pinnar före tvåan Sirius (!) och vem ska ge IFK Norrköping en ordentlig match om SM-guldet? 

Malmö FF är sju poäng bakom och den andra guldfavoriten Hammarby hela nio. 

Det är en stund kvar av serien, men Jens Gustafssons gäng ser fullständigt ostoppbart ut trots att prestationen mot Blåvitt var en bra bit från max.