Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Njut innan han trycker in bollar i de stora ligorna

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ibland begriper man verkligen ingenting. 

Vad sjutton grejade Helsingborg med på Ullevi? 

Och hur förklarar man IFK Göteborgs plötsliga förvandling? 

Helsingborgs startelva mot Blåvitt hade en snittålder på drygt 30 år, men ålder är som bekant bara en siffra. Vem som helst kunde se att det var ett gäng oinspirerade 40-åringar som lufsade omkring och spelade plojfotboll i solgasset på Ullevi. 

Det var länge sedan jag såg ett lag uppträda så håglöst i allsvenskan. Är Wanderson ens vältränad nog för elitfotboll? Gjorde han en enda maxlöpning? Eller löpning över huvudtaget. För att ta ett exempel. 

Skåningarna har ju ett vasst lag på papperet och så här ska det bara inte behöva se ut, alldeles oavsett motstånd. 

Samtidigt svarade IFK Göteborg för en helgjuten insats och det är lite svårt att veta vad som är hönan och ägget är. 

På bara ett par veckor är Poya Asbaghis lagbygge något helt annat än tidigare. Blåvitt var oftast direkt uselt hela vintern och bottentipsen var både logiska och fullt rimliga. 

Men nu är det som att någon har tryckt på en knapp på Kamratgården, för nu fattar varenda kotte i truppen hur tränaren vill att laget ska uppträda i varje given sekvens. Det svaga premiärmötet med AFC och de ännu svagare första 20 minuterna mot Elfsborg jämfört med allt spel därefter... skillnaden är smått ofattbart.

Är det enbart Lasse Vibe-effekten? Mental islossning efter målen mot Elfsborg? Benjamin Nygrens sanslösa framfart? 

Sannolikt en kombination av alltihop, plus ett fantastiskt stöd av supportrarna när det har behövts som mest och bäst. 

Alhassan Yusuf, 18, trippade omkring till vänster i sin debutmatch från start och visade att han kommer att bli en attraktion i allsvenskan, Junes Barny var både hjärna och hjärta centralt så länge okbenet höll, Erlingmark är en Erlingmark, Lasse Vibe dunkade förstås in 1-0 i sin första match från start – och 17-åringen alla pratar om visar inga som helst tecken på att mattas utan lämnade Ullevi ännu en gång med både mål och assist på pluskontot. 

Framför allt fungerar IFK Göteborg som lag på riktigt igen på jag vet inte hur länge, men vi pratar år här. Man ska inte dra för stora växlar av två segrar och två förluster på fyra omgångar inklusive 3-1 mot ett bedrövligt Helsingborg, men Poya Asbaghis gäng är numera synkat, disciplinerat och har lärt sig att passa varandra i stället för att ge bort bollen till motståndarna. Och det kan inte många direkt ha sett komma för bara ett litet tag sedan. 

Frågan är hur länge IFK Göteborg får behålla Benjamin Nygren. Fortsätter han så här kan han bli såld redan i sommar och då blir han garanterat klubbens dyraste spelare genom tiderna. 

Stoppar 50 miljoner? Högst tveksamt. Det finns inte en storklubb som inte har ögonen på Utbykillen, som nu toppar allsvenskans poängliga. 

Eller så håller han huvudet kallt och väljer att fortsätta utvecklas i någorlunda lugn och ro i välbekant miljö innan han känner sig helt redo för att flytta utomlands. För det är en klok pojke vi har att göra med och han verkar inte ha någon större brådska. 

Det är fint att få vara med när en extraordinär spelare slår i genom i allsvenskan – och det är bara att passa på att njuta innan han trycker in bollar i någon av de största ligorna. 

För den dagen kommer.