Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Markus Wulcan

Nepotism? Farnerud riskerar inte sitt rykte för lillebrorsan

Satt nära 20 år som ordförande i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En klassvärvning presenterad och en annan välmeriterad herre på ingång. 

Nepotism? 

Pontus Farnerud, 39, vet så klart vad han gör. 

Redan i vintras kunde GT berätta att Jakob Johansson skulle flytta hem till IFK Göteborg och nu är alltså årets sämst bevarade övergång officiellt presenterad. 

En värvning som knappast kan överskattas och som visar att Blåvitt menar allvar. Innan korsbandsskadan var Jakob Johansson tongivande i landslaget och det skulle inte förvåna om han till hösten gör comeback i Janne Anderssons gäng. 

Men räkna med att det tar ett tag innan han är tillbaka i gammalt gott slag. 

Mer överraskande då att Alexander Farnerud i praktiken är klar för IFK Göteborg. Och det är inte första gången klubben är ute efter hans signatur. Inför 2016 gjorde Mats Gren och kompani ett försök och spelaren själv var mycket intresserad, men rätt summa pengar saknades och mittfältaren skrev i stället på för BK Häcken. 

I fjol huserade den nyss fyllda 36-åringen i Helsingborg och kom tvåa i den interna poängligan (2+4 på 19 matcher), men tränaren Olof Mellberg ville satsa på andra spelare och skickade i väg honom. 

Sedan dess har Alexander Farnerud, som genom åren haft problem med skador, hållit i gång på egen hand och några planer på att sluta finns definitivt inte. För Fotbolldirekt berättade han nyligen att ”kroppen känns perfekt” och ”jag har allsvensk toppklass i mig”. 

Om det är något IFK Göteborg har gott om så är det offensiva spelare. Så varför ta in en 36-åring som tidigare haft skadebekymmer? 

Tja, det är inget snack om att han i sina bästa stunder är en toppspelare i den här serien och han själv verkar vara väldigt motiverad, Blåvitts trupp är förhållandevis ung och tunn och han lär sannolikt få ett prestationsbaserat kontrakt med låg grundlön. 

En perfekt backup som höjer kvaliteten på träningarna och som inte har några krav på speltid. IFK Göteborg kommer i första hand att fortsätta satsa på sina egna talanger, men får nu in en matchvinnartyp som kan slängas in vid behov. 

Dessutom kan mycket väl både Alhassan Yusuf och August Erlingmark bli sålda i sommar och även Giorgi Kharaishvili och Hosam Aiesh är intressanta för utländska klubbar. Då är det inte alls dumt att ha Alexander Farnerud i truppen, men jag hoppas ändå att en lovande kille som Noah Alexandersson går före om det står och väger.  

Givetvis har Pontus Farnerud en stor del i det här. Han har enligt GT:s uppgifter pushat hårt för sin lillebror och det är fullt naturligt, men han hade aldrig gjort det om han inte trodde att det skulle vara en väldigt bra lösning för IFK Göteborg. 

Pontus Farnerud riskerar inte sitt goda rykte bara för att han ska fixa jobb till lillebrorsan. 

Marcus Berg, 33, blir nog inte mindre sugen när tunga namn kommer in, speciellt inte om klubben också väljer att kontraktera polaren Mattias Bjärsmyr, 34. 

Mittbacken är en vattendelare hos de blåvita anhängarna, men hans meriter, kvalitet, hunger, klubbkänsla och ledaregenskaper talar för sig själva. 

Han kräver ingen hög lön och hade varit en klockren lösning i väntan på att Rasmus Wikström, 19, och Jesper Tolinsson, 17, växer till sig. 

Och ja, han hade givetvis tagit en startplats. 

Nu när pusselbitarna börjar falla på plats har IFK Göteborg plötsligt ett hyperspännande lag. 

Vi har ingen allsvensk fotboll ännu, men vi har väldigt mycket att se fram emot.