Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markus Wulcan

Det Wernbloom gjorde var klart över gränsen

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hett, intensivt och underhållande. 

Delad pott och ett stort steg mot allsvenskt spel 2021 för IFK Göteborg. 

Men direkt efter slutsignalen tappade Pontus Wernbloom det helt och det var inte snyggt alls. 

IFK Göteborg startade med Mattias Bjärsmyr, 34, Jakob Johansson, 30, Tobias Sana, 31 Sebastian Eriksson, 31, Pontus Wernbloom, 34 och Alexander Farnerud, 36. 

Det var egentligen bara målvakten Bengt Andersson, 54, som av oklar anledning saknades. 

Första halvlek var underhållande. Förvånansvärt bra fotboll med tanke på planens skick, som väntat en del goa närkamper, två fina mål (Leo Bengtsson, Sargon Abraham) och bud på klart fler. 

BK Häcken överbelastade IFK Göteborgs vänsterkant med Sebastian Eriksson där bak så fort tillfälle gavs, men dalslänningen växte in i det och bara stolpen hindrade honom från att bli oväntad målskytt när han vräkte sig fram på Wernblooms inlägg. 

Underhållningen fortsatte i Dplays pausintervju med Ahmed Yasin. 

– Det går inte att spela fotboll här. Det passar dem mer, Wernbloom och grabbarna, sa ytterspringaren. 

Och i andra halvlek hade BK Häcken-tränaren Andreas Alm stundtals stor show vid sidlinjen. Först störde han på sig att Giorgi Kharaishvili satt ner och fördröjde spelet. 

– Du, han har nog lika stora problem som du har, muttrade Mattias Bjärsmyr på ett ungefär om Alms pjäxa på vänsterfoten (padelskada). 

– Börja inte skoja om det där, flikade Wernbloom, som för ett par år sedan slet av hälsenan, in. 

***

Kharaishvili kunde inte spela vidare, men Alm hade fler saker att tycka till om. Bland annat om exakt var en Blåvittfrispark skulle slås ifrån. Det blev en ordväxling med domaren som Alm avslutade med att ropa ”NEJ!” så att det hördes ända hem till Hisingen. 

Det blev väldigt mycket kamp och irritation i andra halvlek. BK Häcken skulle nog haft straff i slutet när Jakob Johansson gjorde ner Patrik Wålemark. 

Det blev 1-1 på Gamla Ullevi, ett resultat som IFK Göteborg garanterat är mest nöjda med. BK Häcken gjorde en gedigen insats men tappar i jakten på andraplatsen bakom Malmö FF. Bortsett från att det inte blev seger i derbyt så gick precis allt med Roland Nilssons gäng i den här omgången. 

Bottenkonkurrenterna Helsingborg, Falkenberg och Kalmar FF förlorade och avståndet till kvalplatsen är med två omgångar kvar fyra poäng och klart bättre målskillnad. 

***

Väldigt, väldigt mycket talar för att IFK Göteborg spelar i allsvenskan 2021. 

Men Pontus Wernbloom var inte glad efter slutsignalen. Inte ett dugg. Och ilskan riktade han mot lagkamraten Emil Holm, som byttes in i minut 85. 

– Ett horribelt jävla inhopp! dundrade veteranen mot 20-åringen. 

Tränaren Roland Nilsson försökte lugna ner situationen och sa något i stil med ”Knip igen, Pontus”. 

Det är elitfotboll, alla vill vinna, det ska vara högt i tak och man ska kunna tåla ett och annat på den här nivån. 

Men det där var klart över gränsen. Emil Holm såg fullt förståeligt tagen ut efteråt. Okej om Wernbloom hade tokgapat på polaren Bjärsmyr, men nu handlade det om en ung kille som blev utskälld inför både lagkamrater och motståndare. 

Det är mycket möjligt att 34-åringen har rätt i sak, men man kan – uppenbarligen – föra fram sin kritik på olika sätt. 

I den mixade zonen efteråt var Pontus Wernbloom ångerfull och sa att han är en person som reagerar innan han tänker till och att han har bett Emil Holm om ursäkt. 

Gott så, det är en styrka att kunna medge att man har gjort fel. 


Galna straffavgörandet

Orlando City-försvararen Rodrigo Schlegel blev stor matchhjälte efter att ha räddat den avgörande straffen i en slutspelsmatch mot NYC i helgen.