Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Markus Wulcan

Mycket bättre än så här blir det inte

IFK Göteborg har inlett säsongen imponerande. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Fotbollsstaden Göteborg har längtat efter toppfajt – och mycket bättre än så här blir det inte. 

IFK Göteborg–Malmö FF på ett fullsatt, kokande Gamla Ullevi och en match det kommer att slå gnistor om. 

Ettan mot tvåan både i går, i dag (inför omgång nio) och sannolikt även i morgon.

Det är nästan så att man får nypa sig i armen. I allsvenskans nionde omgång spelar ett fattigt och på förhand totalt utdömt IFK Göteborg seriefinal mot ett Malmö FF som har allsvenskans dyraste trupp och som säkert är med och utmanar FC Barcelona om Antoine Griezmanns namnteckning. 

Malmö FF har spelare som Oscar Lewicki, Eric Larsson, Romain Gall, Erdal Rakip och Guillermo Molins. I premiären mot BK Häcken (1-1) satt allihop på bänken, plus Carlos Strandberg som nu är utlånad till Örebro. 

Då har man en skapligt bred trupp. 

Mot Sirius borta fick IFK Göteborg på grund av skador plocka med juniorer (Samuel Ohlsson och Måns Saebbö) som inte ens har A-lagskontrakt. 

23-årige Andreas Vindheim är den yngste spelaren som tagit plats i Malmö FF:s startelva den här säsongen. Det är ungefär Blåvitts snittålder. 

Malmö FF har gjort sin resa, investerat smart, sålt ännu smartare, byggt upp ett rutinerat lag som kan hävda sig i Europa år efter år och har så mycket pengar att klubben inte hade gjort bort sig som bank. 

IFK Göteborg har tvingats sälja Kamratgården och träningshallen Delsjöhallen och har reat bort spelare efter spelare för att bli av med dyra kontrakt. 

I stället har Poya Asbaghi och gänget letat fynd på bakgatorna och satsat på en rad ungtuppar som fortfarande bor kvar hos mamma och pappa och knappt har rösträtt. 

Ändå står vi här efter åtta omgångar. Sveriges två historiskt överlägset bästa fotbollsklubbar gör upp i en tidig seriefinal. Ettan Malmö FF mot femman IFK Göteborg (BK Häcken, Hammarby och AIK däremellan med en match mer spelad) som är inne på sitt andra år på den resa vars mål är att senast 2022 kunna ”tävla om en Europaplats”. 

Malmö FF kommer att tillhöra toppen i åratal framöver, IFK Göteborg vet att det kommer att ta tid, men ambitionen är att åter kunna kalla sig mesta mästarna och det ser onekligen ut som att klubben är på rätt väg. 

Efter en succévår finns det plötsligt spelare som redan i sommar kan säljas för enorma belopp (Benjamin Nygren, 17, och Alhassan Yusuf, 18) och trygga klubbens ekonomi.

Och A-laget kan fyllas på med ännu fler talanger från akademin samtidigt som det inom kort kan bli aktuellt med hemvändare som Gustav Svensson (till vintern) och kanske, kanske Marcus Berg (redan i sommar?) och Oscar Wendt (i sommar eller nästa?). 

I kväll knallar Blåvittsupportrarna, som vet hur man åker jojo i hög hastighet i den känslomässiga hissen, bort till Gamla Ullevi med längtan i bröstet och fyller arenan för första gången på evigheter för att se två lika men ändå helt olika klubbar braka samman över 90 minuter. 

Carl Starfelt mot Markus Rosenberg, August Erlingmark mot Oscar Lewicki, Robin Söder mot Rasmus Bengtsson... det kommer att smälla i varenda duell, tjafsas om allt och ljudkulissen och inramningen kommer att vara något alldeles extra.  

Allsvensk fotboll blir inte mycket häftigare än så här.